Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Chia sėklos ar linų sėmenys – kuri supermaisto rūšis geresnė jūsų sveikatai?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-04-07
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Chia sėklos ar linų sėmenys – kas geriau sveikatai?
Chia sėklos ar linų sėmenys – kas geriau sveikatai?

Nors sėklos atrodo mažytės, jų mitybinė vertė – milžiniška. Tarp populiariausių supermaisto rūšių šiuo metu ryškiai šviečia chia sėklos ir linų sėklos. Abi pasižymi riešutiniu skoniu, augaliniais baltymais ir universalumu virtuvėje. Tačiau kuo jos skiriasi ir kuri – sveikesnis pasirinkimas?

Atsakymus pateikia mitybos specialistė Marissa Karp (MPM Nutrition įkūrėja) ir kulinarijos instruktorė Ann Ziata iš Niujorko Kulinarinio instituto.

Kas yra chia sėklos?

Chia sėklos – tai actekų laikus menančio chia augalo, kilusio iš Meksikos ir Gvatemalos, vaisius. Šios sėklos yra mažos, plokščios, ovalo formos ir gali būti įvairių spalvų – raudonos, baltos ar juodos. Dažniausiai prekyboje sutinkamos juodos chia sėklos.

Mitybinės savybės

Chia sėklos – tai tikras skaidulų šaltinis, padedantis reguliuoti virškinimą, mažinti cholesterolį, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir ilgiau jaustis sotiems. Be to, jos gausios antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais – kenksmingomis molekulėmis, galinčiomis skatinti uždegiminius procesus ir lėtines ligas.

Šios mažytės sėklos taip pat turi kalcio, svarbaus kaulų stiprinimui, augalinių omega-3 riebiųjų rūgščių, ir augalinių baltymų – puikus pasirinkimas vegetarams ir veganams.

Skonis ir tekstūra

Sausos chia sėklos yra traškios, šiek tiek „sprogsta“ burnoje. Jos turi švelnų riešutinį skonį, tačiau lengvai perima kitų ingredientų skonius. Mirkyti chia sėklos pasikeičia – sugeria daug skysčio ir virsta želė pavidalo „perliukais“, kuriuos daugelis vertina dėl unikalios tekstūros.

Kas yra chia sėklos?

Kas yra linų sėmenys?

Linų sėmenys gaunami iš linų augalo, kilusio iš Turkijos ir Irano. Tai mažos, blizgios, ašarėlės formos rudos sėklos.

Mitybinės savybės

Kaip ir chia, linų sėmenys yra skaidulų ir omega-3 šaltinis, padedantis mažinti uždegimą ir suteikiantis sotumo jausmą. Tačiau jie turi papildomą privalumą – lignanų, stiprių antioksidantų, padedančių stiprinti širdies ir kaulų sveikatą. Linų sėmenyse taip pat yra vitamino E, kuris saugo ląsteles nuo oksidacinės žalos.

Skonis ir tekstūra

Linų sėmenys pasižymi šiltu, riešutiniu ir kiek žemišku skoniu – galima palyginti su sezamų sėklomis, sumaišytomis su sėlenomis. Nesumalti jie yra kietokos ir pluoštinės, o maltos – birių miltelių konsistencijos. Sumaišyti su skysčiu, jie tampa klampia mase – tai puikus pakaitalas kiaušiniams kepiniuose.

Kaip vartoti chia sėklas?

Nors galima jas dėti į košes ar kokteilius, sausų chia sėklų valgyti nerekomenduojama – jos stipriai sugeria skysčius ir gali sukelti virškinimo sutrikimų. Geriausia chia sėklas mirkyti.

Vienas populiariausių būdų – chia pudingas. Užtenka sumaišyti chia sėklas su augaliniu pienu ir, pvz., kakavos milteliais ar klevų sirupu, palikti šaldytuve nakčiai – kitą rytą turėsite tapioką primenantį desertą ar pusryčius. Taip pat galima naudoti chia sėklas kaip kiaušinio pakaitalą – 1 valgomasis šaukštas sėklų + 3 šaukštai vandens = vienas „chia kiaušinis“.

Kaip vartoti linų sėmenis?

Skirtingai nei chia, linų sėmenis galima valgyti sausas, nes jos nepritraukia tiek skysčio. Visgi, kad organizmas įsisavintų visą jų naudą, jas reikėtų malti, nes nesumaltos dažnai pasišalina iš organizmo nesuvirškintos.

Malti linų sėmenys puikiai tinka įmaišyti į avižinę košę, jogurtą, glotnučius ar net salotų padažus. Kepiniuose jie taip pat gali atstoti kiaušinį (1 v. š. maltų sėklų + 3 v. š. šilto vandens). Tuo tarpu nesumaltos sėklos dažnai naudojamos kaip traški duonos, krekerių ar salotų puošmena.

Chia sėklos ir linų sėmenys: kas geriau?

Chia sėklos ir linų sėmenys kai kuriais atvejais gali būti vartojamos pakaitomis, tačiau ne visada. Pavyzdžiui, glotnučiuose – tinka abi. Kepiniuose – chia sugeria daugiau skysčio, todėl linų sėmenys dažnai laikomi stabilesniu pasirinkimu. Tačiau kai kalba eina apie pudingus – chia čia neturi konkurencijos: linų sėmenys tokios želinę tekstūros nesuteiks ir bus grūdėtos.

Pasak dietologės M. Karp, aiškaus nugalėtojo nėra – tiek chia sėklos, tiek linų sėmenys turi stiprių privalumų. Jei svarbiausias tikslas – daug skaidulų, chia gali būti geresnis pasirinkimas. Jei siekiama daugiau antioksidantų – verta rinktis linų sėmenis dėl lignanų. Svarbiausia – kurias sėklas dažniau įtrauksite į savo mitybą. O geriausia – įtraukti abi!

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Chia sėkloslinų sėmenysmitybaskaidulos

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?
Sveikata ir grožis

Žalias ar violetinis bazilikas – kuris naudingesnis sveikatai?

2025-05-04
Kaip galite pagerinti savo savijautą mintimis.
Sveikata ir grožis

Kaip galite pagerinti savo savijautą mintimis?

2025-02-13
Jei žiemos atostogų planuose kelionė - pasirūpinkite skiepais!
Naujienos

Jei žiemos atostogų planuose kelionė – pasirūpinkite skiepais!

2010-12-22
Festivalis „Mandala“ – jau šį savaitgalį (foto)
Naujienos

Festivalis „Mandala“ – jau šį savaitgalį (foto)

2012-07-30

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?