Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-03-28
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai
Džiovinti vaisiai: nauda, pavojai ir kaip juos vartoti sveikai

Džiovinti vaisiai – tai vaisiai, iš kurių pašalinta beveik visa vandens dalis, paliekant koncentruotą, energijos turtingą užkandį. Dėl savo ilgo galiojimo ir patogumo juos ypač mėgsta keliautojai bei sveikos mitybos entuziastai. Tačiau ar džiovinti vaisiai iš tiesų yra sveikas pasirinkimas?

Kas yra džiovinti vaisiai?

Džiovinant vaisius pašalinamas vanduo, todėl jie sumažėja dydžiu, bet išlieka turtingi maistinėmis medžiagomis. Populiariausi džiovinti vaisiai yra:

  • Razinos
  • Datulės
  • Slyvos
  • Figos
  • Abrikosai

Taip pat galima rasti ir kitų džiovintų vaisių, pavyzdžiui, mango, ananasų, spanguolių ar obuolių, kurie kartais būna papildomai saldinti.

Džiovintų vaisių nauda

Turtingi maistinėmis medžiagomis

Vienas džiovintas vaisius savo maistine verte beveik prilygsta šviežiam vaisiui, tačiau yra mažesnis ir koncentruotas. Dėl to džiovintuose vaisiuose yra iki 3,5 karto daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralų nei šviežiuose.

Jie taip pat yra puikus polifenolinių antioksidantų šaltinis, kurie gali:

  • Gerinti kraujotaką
  • Palaikyti gerą virškinimą
  • Mažinti uždegiminius procesus organizme
  • Sumažinti daugelio ligų riziką

Teigiamas poveikis sveikatai

Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai valgo džiovintus vaisius, dažniausiai gauna daugiau maistinių medžiagų ir yra mažiau linkę į nutukimą.

Tam tikri džiovinti vaisiai pasižymi specifinėmis sveikatai naudingomis savybėmis:

  • Razinos gali padėti sumažinti kraujospūdį, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti uždegiminius rodiklius.
  • Slyvos yra natūralus vidurius laisvinantis produktas, turintis daug skaidulų ir sorbitolio, padedantis reguliuoti virškinimą. Be to, jos gali prisidėti prie kaulų stiprinimo.
  • Datulės yra ypač maistingos nėščiosioms – jos gali palengvinti gimdymo procesą ir padėti išvengti geležies trūkumo.
Džiovinti vaisiai: galimi pavojai

Džiovinti vaisiai: galimi pavojai

Didelis cukraus kiekis

Kadangi džiovintuose vaisiuose nėra vandens, jų cukraus koncentracija labai išauga. Džiovinti vaisiai gali turėti nuo 38 iki 66 procentų cukraus, o per didelis jo vartojimas gali prisidėti prie:

  • Svorio augimo
  • II tipo diabeto rizikos didėjimo
  • Širdies ligų išsivystymo

Kadangi džiovinti vaisiai yra maži ir skanūs, juos lengva persivalgyti. Rekomenduojama jų suvalgyti ne daugiau kaip vieną nedidelę porciją per dieną.

Papildomas cukrus ir konservantai

Kai kurie gamintojai džiovintus vaisius papildomai saldina arba apdoroja sieros dioksidu (sulfitais), kad jie išlaikytų ryškią spalvą. Sulfitai gali sukelti alergines reakcijas jautriems žmonėms, pasireiškiančias:

  • Skrandžio skausmais
  • Odos bėrimais
  • Kvėpavimo sutrikimais

Jei norite išvengti šių konservantų, rinkitės ekologiškus džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus.

Grybeliai ir toksinai

Netinkamai laikomi džiovinti vaisiai gali būti užteršti pelėsių išskiriamais aflatoksinais, kurie yra kenksmingi sveikatai. Todėl svarbu pirkti produktus iš patikimų gamintojų ir laikyti juos sausoje, vėsioje vietoje.

Kaip sveikai vartoti džiovintus vaisius?

Norint gauti visą naudą iš džiovintų vaisių ir išvengti galimų pavojų, verta laikytis šių rekomendacijų:

  • Rinkitės natūralius, be pridėtinio cukraus ar sulfitų džiovintus vaisius.
  • Laikykitės saiko – suvalgykite ne daugiau kaip 30–40 gramų per dieną.
  • Derinkite džiovintus vaisius su kitais maistingais produktais, pavyzdžiui, riešutais ar jogurtu.
  • Gerkite pakankamai vandens, kad išvengtumėte galimų virškinimo sutrikimų.

Džiovinti vaisiai yra puikus maistingų medžiagų šaltinis ir sveikas užkandis, tačiau juos svarbu vartoti saikingai. Renkantis kokybiškus, be pridėtinių konservantų ar cukraus produktus, galima mėgautis jų nauda be nepageidaujamų pasekmių.

Šaltinis: https://www.healthline.com/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:cukrusdžiovinti vaisiaimityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (188)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (188)

2012-07-03
Septynios kasdienės nuodėmės: rytinis dušas
Naujienos

Septynios kasdienės nuodėmės: rytinis dušas, 8 valandos miego ir kt.

2019-01-15
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (272)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (272)

2013-03-26
Renkuosi dviratį: pažintinės ekskursijos po Lietuvos parkus
Įdomu

Dviračių trasos Lietuvoje: pažintinės ekskursijos po parkus

2024-08-22

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?