Norint gyventi ilgai ir sveikai, verta atkreipti dėmesį į tai, ką dedame į lėkštę. Neabejotini šios temos favoritai – daržovės. Jose gausu vitaminų, antioksidantų ir skaidulų, kurios palaiko gerą sveikatą ir mažina lėtinių ligų riziką. Tačiau viena daržovė išsiskiria ypatingai – tai lapinis kopūstas (kale). Specialistai jį vadina tikru ilgaamžiškumo šaltiniu.
Kodėl lapinis kopūstas (kale) laikomas daržove ilgaamžiškumui?
Pasak registruotos dietologės Nisha Melvani, lapinis kopūstas (kale) išsiskiria dideliu antioksidantų kiekiu. Jame gausu liuteino, beta karoteno ir vitamino C, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir mažina oksidacinį stresą. Ši apsauga ypač svarbi siekiant išvengti lėtinių ligų, kurios trumpina gyvenimo trukmę.
Vitaminas C taip pat stiprina imuninę sistemą, padeda greičiau gyti žaizdoms ir palaiko odos elastingumą skatindamas kolageno gamybą. Be to, lapinis kopūstas (kale) turi gliukozinolatų – junginių, pasižyminčių priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

Skaidulos – sveiko žarnyno ir širdies draugas
Ši daržovė gausi abiejų rūšių skaidulų: tirpių ir netirpių. Netirpios skaidulos pagerina žarnyno veiklą ir padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi, o tirpios – maitina naudingas žarnyno bakterijas. Jos taip pat prisideda prie trumpųjų riebalų rūgščių gamybos, kurios mažina uždegimus ir stiprina imunitetą.
Tirpios skaidulos taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti cholesterolio lygį, o tai sumažina širdies ligų ir antrojo tipo diabeto riziką – pagrindinių sveikatos problemų, susijusių su senėjimu.
Tvirtam kaulų pagrindui
Dar vienas svarbus lapinio kopūsto (kale) privalumas – jis palaiko kaulų stiprumą. Jame gausu vitamino K, kalcio ir magnio – medžiagų, reikalingų kaulų mineralizacijai, tankiui ir struktūrai. Reguliarus šios daržovės vartojimas gali padėti sumažinti kaulų lūžių riziką senatvėje.
Kaip dažniau valgyti lapinį kopūstą (kale)?
Ši daržovė puikiai tinka įvairiems patiekalams:
- Įtraukite į kokteilius kartu su saldžiais vaisiais (pvz., ananasais);
- Dėkite į sriubas ar troškinius paskutiniu gaminimo etapu;
- Naudokite salotoms – prieš tai masažuokite lapus su aliejumi arba palikite rūgščiame padaže;
- Sutrumpinkite paruošimo laiką – apkepkite su alyvuogių aliejumi;
- Išsikepkite traškių kale traškučių – puikus sveikas užkandis!
Šaltinis: realsimple.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.