Užgriozdintas virtuvės spinteles lemia įvairūs veiksniai: nenaudojamų daiktų kaupimas ir netinkamas jų išdėstymas. Šie devyni ekspertų patarimai padės išvalyti spinteles, susikurti jums tinkamą organizavimo sistemą ir išlaikyti jas tvarkingas. Sužinokite, kaip tapti virtuvės spintelių tvarkymo profesionalu ir išlaikyti švarą ilgam.
Išmeskite tai, ko nenaudojate.
Tiesiog mažiau daiktų virtuvėje palengvina spintelių tvarkymą. Įvertinkite savo virtuvės spintelių turinį pagal tai, ką reguliariai naudojate, savo dabartinį gyvenimo būdą ir virtuvės veiklą, kuria mėgaujatės.
„Jūsų daiktai turėtų padėti gyventi jūsų dabartiniu gyvenimo būdu, o ne praeities ar svajonių“, – sako Laura Cattano, profesionalios tvarkytoja ir „Laura Cattano Organizational Design“ įkūrėja.
Suskirstykite daiktus pagal tai kaip juos naudojate
Optimizuokite virtuvės spintelių išdėstymą pagal savo kulinarinius įpročius. Grupuokite daiktus pagal jų naudojimo būdą ir dažnumą. Jei dažnai kepate, laikykite visus kepimui reikalingus įrankius (pvz., maišymo dubenėlius, mikserį su visomis dalimis) vienoje vietoje – tai sutaupys laiko ir pastangų ruošiant maistą bei jį valant.
Profesionali tvarkytoja Jessica Litman pataria: „Suskirstykite daiktus pagal jų naudojimo eigą gaminimo procese.“ Abejojate dėl daikto paskirties ar vietos spintelėje? Tai gali būti ženklas, kad laikas jo atsisakyti. Tokia strategija užtikrins ne tik tvarką, bet ir efektyvesnį darbo procesą virtuvėje.
Suskirstykite daiktų zonas
Po daiktų inventorizacijos ir nereikalingų daiktų pašalinimo, rekomenduojama spinteles suskirstyti į zonas. Dažniausiai naudojami daiktai turėtų būti patogiausiose vietose. Rečiau naudojami daiktai (pvz., šventiniai indai) turėtų būti laikomi kitoje namų vietoje, kad būtų daugiau vietos kasdieniams reikmenims.
Reguliari inventorizacija
Rekomenduojama kas kelis mėnesius patikrinti virtuvės spintelių turinį. Tai leis pastebėti pasimesusius, sugadintus daiktus ar naujus daiktus, kuriems trūksta vietos.
Paprasti koregavimai
Patartina reguliariai atsikratyti nereikalingų daiktų: atsitiktinių puodelių, „Tupperware“ indų be dangtelių, nenaudojamų vandens butelių ir virtuvės įrankių, kurie nepagerina gaminimo proceso.

Investicijos į saugojimo sprendimus
Siekiant funkcionalumo ir estetikos, rekomenduojama investuoti į naujus saugojimo sprendimus arba pertvarkyti jau esamus. Naudingi gali būti skaidrūs plastikiniai indai, dekoratyviniai krepšeliai ir stalčių įdėklai su keliais skyriais. Maksimaliam erdvės išnaudojimui rekomenduojama išimti daiktus iš originalios, dažnai didelių gabaritų, pakuotės.
Lentynų pertvarkymas
Paprastas, bet efektyvus būdas optimizuoti virtuvės spintelių išdėstymą – perkelti lentynas. Tai leidžia pritaikyti spintelių erdvę prie esamų daiktų ir individualių poreikių. Reikalui esant, galima įsigyti papildomų lentynų techninės įrangos parduotuvėje.
Grįžus iš parduotuvės
Siekiant išlaikyti tvarką, rekomenduojama spintelių turinį peržiūrėti grįžus iš apsipirkimo. Pasibaigusio galiojimo produktai turėtų būti išmesti, o nauji produktai – tinkamai sudėti. Tokia praktika neleidžia spintelėms persipildyti. Tvarkingas spintelių turinys užtikrina stilingą ir funkcionalią virtuvę.
Grąžinkite daiktus į jų vietas
Cattano paaiškina, kaip žmonės dažnai daro klaidą negrąžindami daiktų į tas pačias vietas, kaip buvo sutvarkę spinteles. Laikui bėgant tai sukuria netvarką, nes netinkamai sudėti daiktai gali netinkamai tilpti, o dalys gali nulūžti, būti sugadintos arba pamirštos spintelės gale.
Jos patarimas, kaip prisiminti, kur kas yra, ir užtikrinti, kad kiekvienas namų ūkio narys žinotų, kur dėti daiktus? Nufotografuoti arba nupiešti diagramą ir užklijuoti ją ant spintelės durų vidaus.
Naudokite lipdukus, kai pertvarkote spinteles
Jei sėkmingai išvalėte savo spintelių lentynas ir sukūrėte naują organizavimo sistemą, Litman dalijasi savo gudrybe – naudoti lipdukus, kad priprastumėte prie naujos sistemos. Tai padės įprasti grąžinti daiktus į jų naujas vietas, kad erdvė būtų tvarkinga ir organizuota.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.thespruce.com