Keptų daržovių lazanija – tai lengvas, bet sotus patiekalas, kuris patiks tiek vegetariškos virtuvės mėgėjams, tiek ieškantiems skanaus būdo suvartoti daugiau daržovių.
Keptų daržovių lazanija: receptas
Tai puikus pasirinkimas, kai norisi maistą pasiruošti iš anksto – lazaniją galima surinkti iš vakaro ir laikyti šaldytuve iki kepimo. Teliks iškepti ir patiekti. Idealus variantas savaitgalio pietums, šventei ar pasiruošimui įtemptesnei savaitei.
Ingredientai:
- 3 morkos
- 3 cukinijos
- 1 pankolio gūžė
- 2 saldžios raudonos paprikos
- 2 raudonieji svogūnai
- 2 valg. š.i alyvuogių aliejaus
- 600 ml riebaus pieno
- 50 g sviesto
- 60 g kvietinių miltų
- Šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- 12 šviežių arba džiovintų 18×13 cm lazanijos lakštų
- sviesto formai patepti
- 100 g parmezano sūrio (smulkiai tarkuoto)
- 250 g mocarelos sūrio (supjaustyto mažais gabalėliais)
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti orkaitę iki 190 °C temperatūros. Morkas, cukinijas, pankolį, raudonąsias paprikas ir svogūnus supjaustyti ir išdėlioti ant dviejų kepimo skardų. Pabarstyti druska, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir rankomis viską gerai išmaišyti, kad daržovės pasidengtų aliejumi. Kepti apie 20 min, kol daržovės suminkštės ir krašteliai pradės šiek tiek skrusti.
2. Norint paruošti bešamelio padažą – pašildyti pieną nedideliame puode, bet neužvirinti. Kitame puode ant silpnos kaitros ištirpinti sviestą ir suberti miltus. Maišant mediniu šaukštu kepti porą minučių, kol masė pradės skleisti sausainių kvapą. Nukelti abu puodus nuo kaitros ir po truputį pilti šiltą pieną į sviesto ir miltų mišinį, kiekvieną kartą gerai išmaišant, kad nesusidarytų gumulėlių. Vėl dėti puodą ant kaitros, pagardinti druska, įtarkuoti muskato riešuto ir maišyti kol padažas sutirštės iki grietinėlės konsistencijos.
3. Dideliame, negiliame puode užvirinti vandenį ir po tris lazanijos lakštus virti po 1 minutę arba pagal pakuotės instrukcijas. Išvirtus lakštus greitai išimti ir dėti ant švarių virtuvinių rankšluosčių, kad nudžiūtų.
4. Kepimo formą ištepti sviestu. Įtiesti vieną lazanijos lakštų sluoksnį, užtepti ploną sluoksnį bešamelio padažo, užberti penktadalį keptų daržovių, penktadalį parmezano, penktadalį mocarelos ir šiek tiek juodųjų pipirų. Kartoti sluoksniavimą dar keturis kartus, paliekant šiek tiek bešamelio ir parmezano paskutiniam sluoksniui.
5. Uždengti plėvele ir padėti į šaldytuvą bent 2 val (geriausia – iki 12 valandų).
6. Prieš kepant išimkite lazaniją iš šaldytuvo ir leisti pasiekti kambario temperatūrą. Įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepti apie 20 minučių, kol viršus lengvai apskrus. Jei norisi stipriau apskrudusio paviršiaus – pabaigoje trumpam įjungti grilio režimą.
7. Prieš patiekiant palikti lazaniją pastovėti bent 15 min – taip ji sutvirtės ir bus lengviau pjaustyti.
Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.