Daugelis žmonių virtuvėje instinktyviai skuba grąžinti pieną, sviestą ar kiaušinius į šaldytuvą vos tik jie paliekami ant stalo. Tačiau ar tikrai būtina taip skubėti? Kiek laiko šie produktai gali būti laikomi kambario temperatūroje, o ne šaldytuve, kol tampa nesaugūs vartoti? Šiuo klausimu pasisako maisto saugos ir kulinarijos ekspertai.
Pieno laikymas ne šaldytuve
Pagal JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) rekomendacijas, pienas bei kiti greitai gendantys produktai gali būti laikomi kambario temperatūroje iki dviejų valandų, o jei aplinkos temperatūra viršija 32 °C – ne ilgiau kaip vieną valandą.
Kaip teigia dr. Nicole Martin, Kornelio universiteto pieno kokybės programos direktorė, pienas kambario temperatūroje nesugenda iš karto, tačiau bakterijos pradeda daugintis greičiau, kai temperatūra pakyla. Tai nesukelia staigios fermentacijos, tačiau sutrumpina bendrą pieno galiojimo laiką – jis greičiau pradės skleisti nemalonų kvapą ar praras skonio kokybę.
Svarbiausia išvada: pieną rekomenduojama laikyti šaldytuve nuolat, kad būtų išlaikyta jo kokybė ir šviežumas. Tačiau jei jis trumpai stovėjo ant stalo, tai nebūtinai reiškia, kad jis jau netinkamas vartoti. Rekomenduojama įvertinti kvapą ir skonį.

Kiaušiniai – saugūs, jei vartojami laiku
JAV Žemės ūkio departamentas (USDA) rekomenduoja kiaušinius laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas kambario temperatūroje.
Daugelis kepinių receptų reikalauja kambario temperatūros kiaušinių, nes jie lengviau įsimaišo į tešlą. Pasak konditerijos instruktoriaus Trung Vu, palikti kiaušinius kambario temperatūroje iki valandos yra saugu. Norint procesą pagreitinti, juos galima įmerkti į šiltą vandenį – tuomet temperatūra pasiekiama per maždaug 15 minučių.
Svarbu: kiaušiniai turi būti gerai termiškai apdoroti – kepti ar virti iki 71 °C, kad būtų sunaikintos galimos bakterijos.
Sviesto laikymas ne šaldytuve
Skirtingai nei pienas ar kiaušiniai, sviestas gali būti laikomas kambario temperatūroje net iki dviejų dienų. Pasak dr. Martin, svieste yra labai mažai vandens, todėl bakterijoms čia sudaromos nepalankios sąlygos daugintis. Sūdytas sviestas dar atsparesnis, nes druska papildomai stabdo bakterijų veiklą.
Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad laikant sviestą šiltai, gali pablogėti jo skonis – sviestas gali pradėti rūgti ar įgauti nemalonų kvapą. Dėl šios priežasties rekomenduojama jį laikyti sandariame inde ar sviestinėje.
Apibendrinimas: sviestas kambario temperatūroje nepavojingas vartoti iki 48 valandų, ypač jei jis sūdytas ir laikomas uždengtas.
Bendrosios taisyklės saugumui užtikrinti
- Greitai gendantys produktai (pienas, kiaušiniai) turėtų būti laikomi ne šaldytuve ne ilgiau kaip 2 valandas.
- Venkite palikti maisto produktus ant stalo, ypač karštomis dienomis ar kai patalpose tvanku.
- Naudokite pojūčius – jei produktas kvepia, skonis įprastas ir konsistencija nepasikeitusi, greičiausiai jis dar tinkamas.
- Terminis apdorojimas – patikimas būdas sunaikinti bakterijas, ypač kiaušiniuose.
Laikantis šių paprastų, ekspertų patvirtintų taisyklių, galima ne tik išvengti maisto švaistymo, bet ir užtikrinti, kad virtuvėje ruošiami patiekalai būtų saugūs visai šeimai.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.