[-[0]-]
Tiems, kurie neįsivaisiuoja poilsio gamtoje be šalto alaus ar sidro skardinės, liūdnos žinios – mokslininkai įvardijo pačius pavojingiausius alkoholinius gėrimus. Penketuko viršuje atsidūrė būtent alus, po jo seka sidras ir kiti silpnieji alkoholiniai gėrimai, kokteiliai, šampanas ir likeris.
Alus
Mokslininkai teigia, kad degtinė mažiau pavojinga nei alus, ir perspėja, jog vartojant alų sunkiau kontroliuoti suvartojamo alkoholio kiekį. Indianos (JAV) universiteto specialistai paskelbė tyrimą apie tai, kas gi vis dėlto sukelia priklausomybė nuo alkoholio – skonis ar gėrimo stiprumas.
Eksperimente dalyvavo 50 savanorių vyrų, kurie ragavo įvairių alkoholinių gėrimų, o mokslininkai stebėjo, kaip jų organizmai reaguoja į alkoholį ir hormonų išsiskyrimą.
Paaiškėjo, kad alaus skonis, nepriklausomai nuo jo stiprumo, sukelia dopamino – malonumo hormono – išsiskyrimą. Tai reiškia, kad alus sukelia greitą priklausomybę nuo alkoholio.
Be to, alus turi ir kitų minusų:
- jis neigiamai veikia kasos veiką,
- šis gėrimas kenkia ir širdžiai, priversdamas ją dirbti didesniu krūviu,
- vos du bokalai alaus ir vyro organizme ima skirtis medžiagos, kurios slopina testosterono gamybą. Tačiau aktyvėja moteriškųjų hormonų gamyba. Dėl to vyrų, kurie ne vienerius metus piktnaudžiauja alumi, klubai platėja, didėja krūtys,
- nors alus nekaloringas, tačiau jis žadina apetitą, dėl to žmogus gerdamas šio gėrimo ir suvalgo daugiau, nei reikia.
Sidras ir kiti silpnieji gėrimai
Antrąją vietą penketuke užimantys silpnieji alkoholiniai gėrimai blogi tuo, yra saldūs. Deja, juos dažniausiai vartoja paaugliai, kurie dar iš viso neturėtų „pažinti“ alkoholio skonio.
Ypač blogai, jei minėtuose gėrimuose yra kofeino, kuris veikia organizmo „maskuoja“ girtumą, tai yra geriantysis sau atrodo daug blaivesnis, nei yra iš tikrųjų. Išgėrę tokių gėrimų žmonės negali suvokti, kiek girti jie yra, negali adekvačiai įvertinti, kiek yra sutrikusi jų koordinacija, reakcijos laikas, gebėjimas protauti.
Kokteiliai
Alkoholiniai kokteiliai dažniau „užkariauja“ moterų širdis. Damos turėtų žinoti, kad dviejų ar daugiau alkoholinių gėrimų maišymas sukelia ypač sunkias pagirias. Išgertas net ir nedidelis kiekis kokteilio stipriai „muša“ per inkstus ir kepenis.
Šampanas
Šampanas šiame sąraše atsidūrė dėl „burbuliukų“, tai yra dėl angliarūgštės, kuri padeda alkoholiui greičiau patekti į kraują. Savaime suprantama, žmogus apgirsta labai greitai. Be to, šampanas pagreitina skrandyje esančių produktų rūgimą, dėl to jį geriant padidėja apsinuodijimo rizika. Šampanas, sumaišytas su kitais alkoholiniais gėrimais – sunkių pagirių garantija. Be to, neseniai atlikti tyrimai parodė, kad šis putojantis gėrimas neigiamai veikia ir regėjimą.
Likeris
Likerio pavojingumas tas, kad šiame gėrime labai daug cukraus, kurio derinys su alkoholiu ir vandeniu neigiamai veikia kasos veiklą. Išgėrus likerio staiga padidėja cukraus kiekis kraujyje, dėl ko gali sutrikti sąmonė
Svarbu:
Kokie bebūtų atlikti tyrimai, mokslininkai vieningi, kad pagrindinis alkoholio pavojus – piktnaudžiavimas juo. Ir tai, ką geria žmogus – alų, kokteilį ar konjaką – ne taip ir svarbu.
Jeigu vis dėlto nutarėte išlenkti burnelę, ekspertai rekomenduoja rinktis kuo natūralesnius alkoholinius gėrimus.
Alkoholio kiekis alkoholiniuose gėrimuose:
Alus, sidras, nestiprus šviesusis alus
Vidutinio stiprumo (3,5 ar 4 proc. APT)
0,5 l – 2 vienetai
Stalo vynas
Maža taurė balto vyno (8 – 9 proc.) – 1 vienetas
Maža taurė raudono vyno (11 – 12 proc.) – 1,5 vieneto
Didelė taurė (175 ml) raudonojo vyno (12 proc.) – 2 vienetai
Butelis – 7 – 10 vienetų
750 ml 12 proc. raudonasis vynas – 9 vienetai
750 ml 9 proc. baltasis – 7 vienetai
Stiprus alus, sidras, šviesusis alus
Ypač stiprus ( 8 ar 9 proc. APT)
Bokalas 0,5 l – 4 vienetai
Stiprūs alkoholiniai gėrimai (pvz., viskis, brendis)
750 ml stipraus alkoholinio gėrimo – 28 vienetai
Lengvi alkoholiniai kokteiliai
200ml (13,5 proc.) – 2.7 vieneto
330ml (5 proc.) – 1,5 vieneto
Pastabos:
Vienetas – 8 g ar 10 ml (1 cl) gryno alkoholio.
APT – alkoholio kiekis procentais tūryje.
Norint paversti alkoholinį gėrimą vienetais, reikia dauginti alkoholio kiekį mililitrais iš proc. APT ir dalinti iš 1000.