Ar iš tiesų vyrams ir moterims nelemta susikalbėti?

Ašvyras.lt

Daug metų kalbama apie tai, kad moterims ir vyrams iš tiesų sunku susikalbėti tarpusavyje ir vieniems kitus suprasti. Kasdieniame gyvenime susiduriame su įvairiausiomis situacijomis, kai vyrų ir moterų mąstymas išsiskiria ir įvyksta įvairiausi konfliktai. Taigi, kaip atrodo ta skirtinga vyrų ir moterų kalba? Kodėl mums taip sunku suprasti vienas kitą ir ar įmanoma išspręsti kartais kylančius konfliktus dėl nesusikalbėjimo? O gal vyrai ir moterys iš tiesų iš skirtingų planetų ir kalba vieni kitiems nesuprantamai ir nesuvokiamai?

Su laiku sklandančios legendos apie moterų ir vyrų nesusikalbėjimą, mokslininkus privertė susidomėti šia sritimi. Tyrinėtojai (West, Lakoff, Tannen, Holmes, Coates, Cameron ir kt.) teigia, kad jau vaikystėje susiformuoja skirtingas priešingų lyčių kalbėjimas. Išsiaiškinta, kad mergaitės ne tik anksčiau pradeda kalbėti, bet ir geriau supranta aplinkinius, rečiau kada skundžiasi kalbos sutrikimais. Tuo tarpu berniukai sunkiau mokosi jungti skiemenis, jie dažniau mikčioja, susiduria su skaitymo problemomis.

Visi mokslininkai pastebi ir išskiria kelis pagrindinius vyrų ir moterų kalbėjimo skirtumus:

Klausinėjimas. Moterys daug labiau linkusios klausinėti nei vyrai. Net keturis kartus dažniau moterys perklausia kito pokalbio dalyvio, ar ją teisingai supranta. Tuo tarpu vyrai linkę klausinėti gerokai mažiau, dažnai todėl, kad nuolatinis klausinėjimas jiems asocijuojasi su mažu pasitikėjimu savimi.

Tyla. Turbūt visi žino, kad kai kavinėje sėdi merginų kompanija, ten niekada nebus tylos, tuo tarpu vyrai, susitardami “nueiti ramiai išgerti alaus” kartais būtent ramiai ir geria. Jiems netgi jauku kartais patylėti ir pamąstyti. Šių tylos pauzių jie neinterpretuoja kaip įžeidimo, skirtingai nei moterys, kurios tylą kartais vertina kaip nesiklausymą ar net nemeilę. Taip yra todėl, kad moterys kalbėjimą supranta kaip bendravimą, o vyrai – kaip informacijos perdavimą. Būtent dėl šios priežasties moterys taip linkusios skambinti draugėms tiesiog paplepėti, kai tuo tarpu vyras niekada nepaskambins savo bičiuliui be jokios aiškios priežasties.

Priklausymas grupei. Mokslininkai pastebėjo, kad moterys žymiai labiau linkusios palaikyti savo priklausymą grupei, jį pabrėžti ir dažniau pritarti savo grupės narėms. Pagal atliktus tyrimus, moterys dažniau vartoja įvardžius mes, mūsų, mums, o vyrai šiais atvejais dažniau sako aš, mano, man. Tai nereiškia, kad vyrai atsisako grupės, tačiau jie linkę dominuoti ir išlaikyti nepriklausomybę.

Kalbos glaustumas. Tenka pripažinti, kad visi juokeliai, jog moterys turi žymiai daugiau žodžių atsargų dienai nei vyrai, yra ne iš piršto laužti. Tyrimų duomenimis, moterys iš tiesų per dieną pasako net daugiau nei du kartus daugiau žodžių nei vyrai. Moterų dienos žodžių norma siekia beveik 17 000 žodžių, kai tuo tarpų vyrų diena apsieina vos su 7 000 žodžių.

Tiesioginis ir daugiaprasmiškas kalbėjimas. Tyrinėtojai teigia, kad viena iš pagrindinių moterų ir vyrų nesusikalbėjimo priežasčių – moterys linkusios kalbėti daugiaprasmiškai, o vyrai – konkrečiai. Todėl moteriai pasiteiravus vyro: “Gal galėtum išnešti šiukšles?” šis klausimas jam skamba kaip jo galimybių įvertinimas, o ne prašymas. Specialistai moterims siūlo bendrauti su vyrais kuo konkrečiau, jei nori iš jų kažko sulaukti. Juk vyrai visada visko prašo tiesiogiai: “Iškepk man kiaušinienę”, “Perjunk kanalą”, “Padaryk masažą”. Jie niekada nesugalvotų paklausti “Ar galėtum tekėti už manęs?”, jie klausia tiesiai: “Ar tekėsi už manęs?” teigia lyčių diskurso tyrėjai A. ir B. Pease.

Atsiprašymas. Taip pat reiktų pastebėti, kad visame pasaulyje moterys labiau linkusios ištarti “Atsiprašau” nei vyrai. Net Lietuvos Seime atsiprašymas dažniau skamba iš moterų, nei iš vyrų lūpų.
Taigi, faktai kalba patys už save. Tačiau kodėl viskas taip susiklosto? Pasirodo, net kudikystėje mes girdime skirtingai su mumis kalbančius suaugusiuosius. Tėvai ir artimieji intuityviai, priklausant nuo naujagimio lyties, ima su juo atitinkamai bendrauti. Mergaites tėvai žymiai dažniau giria, kalbina, dažniau joms šypsosi, dainuoja lopšines. Tuo tarpu berniukus linkstama dažniau drąsinti, patapšnoti per pilvuką ir dažniau barti.

Tyrėjų paskelbti faktai dar kartą skatina patikėti, kad vyrų ir moterų skirtingas mąstymas ir kalba nėra tik legendos, tačiau teigti, kad skirtingos lytims nelemta susikalbėti, būtų kiek drastiška. Mokslininkų pateikiami faktai ir išvados padeda ne tik geriau suprasti save, bet ir partnerį, o taip pat išvengti konfliktų ir kurti darnius ir harmoningus santykius.


pora, santykiai, vyras ir moterys, vyrų ir moterų santykiai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai