Now Reading
Prarastoji Elvio Presley subkultūra (foto)

Prarastoji Elvio Presley subkultūra (foto)

Prarastoji Elvio Presley subkultūra (foto)

Laikas.lt
Parengta pagal Messynessychic.com

Daugelis žino, kad egzistavo ar iki šiol egzistuoja tokios subkultūros kaip pankai, rokeriai, hipiai, hiphoperiai, gotai ir kitos. Bet yra ir tokių, apie kurias žinome ne daug arba apie jas nutyli didieji istorijos šaltiniai. Šeštajame dešimtmetyje Šveicarijoje egzistavo savotiška Elvio Presley subkultūra, kurioje dominavo pasipriešinimo esamai sistemai vedinas jaunimas. Pagrindiniai šio judėjimo simboliai buvo Amerikos pop kultūros atstovų atvaizdai, tarp jų Elvis Presley, Jamesas Deanas bei Marlonas Brando.

1950-aisiais metais fotografas Karlheinzas Weinbergeris (1921-2006) pastebėjo Šveicarijoje atsiradusį pasipriešinimo judėjimą, kurio pagrindiniai įvaizdžio akcentai buvo tam tikros amerikietiškos pop kultūros ikonos. Pastarųjų atvaizdai buvo įkomponuojami savos gamybos aksesuaruose ir derinami prie labai savito gaujų stiliaus.

Weinbergeris nusprendė prisijungti prie šio judėjimo, įgijo jo narių pasitikėjimą, ir tuo pačiu fotografuodamas dokumentavo jų gyvenimo būdą ir stilių.

Įdomus šios subkultūros bruožas – tai gana kontrastingas jų įvaizdis, laviruojantis tarp auksaplaukių, jaunų berniukų išvaizdos ir apsišarvavimo džinsine apranda dekoruota varžtais, milžiniškomis grandinėmis bei diržų sagtimis. Šio judėjimo tikslas buvo aiškiai parodyti pasipriešinimą tuometinei vadžiai bei aukštesniosios Šveicarijos gyventojų klasės primestiems socialiniams idealams.

Weinbergerio atliktas darbas – tai tikriausiai vienintelis šios prarastos ir pamirštos subkultūros egzistavimo įrodymas, fotografo dokumentacija, vertinga ne tik dėl savo indėlio į mados pasaulio istoriją, bet ir dėl fotografijų meninės vertės. Prieš kelis metus Rizzoli leidybos kompanija išleido Weinbergerio fotografijų knyga pavadinimu „Rebel Youth: Karlheinz Weinberger“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top