Melancholiškos Lanos Del Rey dainos, publikos euforija ir atlikėjos „pašlovinimas“ Vilniuje (foto, video)

Laikas.lt
Lina Sabaitytė
Tomo Adomavičiau nuotr.

Antradienio vakarą Vilniuje gausų žmonių spiečių sutraukė „Siemens“ arenoje koncertavusi amerikiečių atlikėja Lana Del Rey. Ji, lyg „bitė motinėlė“, sukvietė gerbėjus ir gerbėjas pasipuošusias plaukus gėlių žiedų vainikais. Ilgai lauktas, šiuo metu vienos populiariausių pasaulio atlikėjų, koncertas sulaukė didžiulio susidomėjimo, buvo parduota beveik 12 tūkst. bilietų, o „Siemens“ arena dūzgė kaip bičių avilys.

Prieš Lanos Del Rey pasirodymą publiką apšildė Lietuvos elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth“, išrinktas pačių klausytojų internetinėje žiniasklaidoje paskelbto konkurso metu. Vyrukams puikiai pavyko „užvesti“ didžiulę susirinkusių klausytojų auditoriją – jie kartu šėlo su charizmatiškais muzikantais, šoko, kiekvieną dainą palydėjo plojimais ir šūksniais, vis tik minia labiausiai laukė savo numylėtinės. Nors verdiktą, kas pakaitins publikos padus prieš Lanos pasirodymą, paskelbė patys klausytojai, vos išgirdus, kad lietuvaičiai gros paskutinę dainą, pasigirdo pasitenkinimo šūksniai – be abejo, visi nekantraudami laukė vakaro žvaigždės, nuolatos skanduodami jos vardą. 

Preliudiją į Lanos koncertą palydėjo muzikantų grupės ir gitaristo solo, kol ant scenos, be jokios pompastikos, įžengė vakaro žvaigždė, kuriai vos pasirodžius ją pasitiko garsūs auditorijos šūksniai, cypimas ir „Lana, Lana“ skanduotės. Šioje vietoje šiek tiek rūstaus, rimtos retro stiliaus moters įvaizdis subliuško – L. Del Rey veidą puošė plati šypsena, ji dėkojo ir, žinoma, labai džiaugėsi tokiu jos sutikimu. Kuklia, trumpa žalia suknute pasipuošusi atlikėja pasirodė labai paprasta, jei ir galima buvo tikėtis pompastikos, primenančios dainos „Born To Die“ klipą, tai ji atsispindėjo tik scenografijos elementuose, bet ne pačios atlikėjos elgesyje. Iš tiesų, galima buvo pastebėti, kad didžiulės „Siemens“ arenos scena atrodė lyg „iškarpa“ iš kamerinio koncerto, nors aliuzija į retro, kabareto ir prabangos stilių buvo stiprus ir tikrai labai teatrališkas, neretai vaizdo projekcijose pasirodydavo sakraliniai elementai bei ištraukos iš vaizdo klipų. Atlikėja scenoje pasirodė su nemenka muzikantų palyda. Iš tiesų, muzikine ir įvaizdžio prasme viskas derėjo, dainas taikliai papildė vaizdai, o ir garso kokybe tikrai nebuvo galima skųstis.

Koncerto metu klausytojai galėjo išgirsti tokias dainas iš Lanos Del Rey repertuaro, kaip „Cola“, „Body Elecric“, „Carmen“, „Blue Velvet“, „Without You“, „Summertime Sadness“, „Blue Jeans“, „Ride“, „Born To Die“, „Video Games“, „American“, „Burning Desire“ ir, žinoma, visus pamalonino naujausia daina „Young and Beautiful“ iš filmo „Didysis Getsbis“. Susirinkusi minia dainavo kartu su atlikėja, regis, visas dainas mokėdami atmintinai, visos Lanos dainavimo pauzės buvo užpildytos choru dainuojančios tūkstantinės auditorijos. Savo ruožtu jų dievaitė nusileido šalia pirmose gretose esančių klausytojų, prisėdusi ant scenos krašto svajingai „traukė“ melancholiškas dainas apie meilę.

Nors prieš šį koncertą daugelis skeptikų būgštavo dėl atlikėjos gyvo garso koncerto kokybės, Lana Del Rey ne tik maloniai nustebimo ir pateisino gerbėjų lūkesčius – jos išskirtinis balso tembras skambėjo puikiai. Vis tik, ją stebint scenoje galima pastebėti išskirtinius jos pasirodymo akcentus – dainininkės elgesį, įvaizdžio detales, mimikas ir kūno kalbą. Pabrėžtinas Lanos Del Rey moteriškumas ir trapumas buvo tikra priešprieša sodriam jos balsui, scenoje ji buvo savotiška istorijų pasakotoja, vaikštinėdama po sceną, kartkartėmis prisėsdama ji dainomis sekė istorijas, jų emocijas perteikdama daugiau veido mimika nei išraiškinga kūno kalba ar ekspresyviu elgesiu ant scenos. Ne veltui koncerto pabaigoje atlikėja paminėjo, kad koncertų metu ji kalba ne daug: „Leidžiu savo dainoms kalbėti už mane.“

Prieš atlikdama paskutinę dainą „National Anthem“ atlikėja atsisveikino, bet pažadėjo sugrįžti, nusiėmė mikrofoną ir pasileido į pirmose auditorijos gretose stovinčių būrį – dalinti autografų ir bučinių, paspausti gerbėjams rankas, kartu fotografuotis, leidosi liečiama į ją lyg išalkusių vaikų tiesiamų rankų, kai tuo tarpu grupė dar muzika pamalonino likusią klausytis auditoriją. Euforijos apimta publika ošė, o laimingieji pirmose eilėse pasikūkčiodami liejo ašaras – nuo jaunučių mergaičių iki vyrukų. Lanos Del Rey kaip šių dienų jaunimėlio ikonos statusas patvirtintas ir Lietuvoje.

Toks reginys privertė susimąstyti, kaip per pakankamai trumpą laiką (2011 m. pasirodė ją kaip Laną Del Rey išpopuliarinęs singlas „Video Games“) didžiojoje scenoje esanti atlikėja gali sukelti tokias emocijų bangas, euforiją, paauglių „pamišimą“ iki ašarų. Tiesiogine ta žodžio prasme, minios šlovinama Lana Del Rey, regis, „maitinosi“ gerbėju meile, išgirdusi skanduojant „we love you“, labai moteriškai, kukliai dėkojo, daug šypsojosi ir tūpčiojo. Dar koncerto metu į sceną skriejo dovanos: piešti jos portretai, marškinėliai, pliušiniai žaislai, o pabaigoje ji buvo vainikluota ir didžiule jos įvaizdžio dalimi tapusiu gėlių vainiku. Kol liejosi ašaros, o atlikėja bendravo su arčiausiai scenos vietas užsikariavusia publikos dalimi, likusieji dar tikėjosi „biso“, bet, deja, jo nesulaukė. Gal dėl to, kad ankstų trečiadienio rytą dainininkės laukė skrydis į Sankt Peterburgą, kur rytoj jos laukia kito šio koncertinio turo pasirodymas.

koncertai, koncertai Vilniuje, lana del rey, lana del rey vilniuje, lanos del rey koncertas, lina abaitytė, Tomas Adomavičius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai