Now Reading
10 faktų apie sapnus

10 faktų apie sapnus

10 faktų apie sapnus

Sapnai — vienas įdomiausių reiškinių, nuo seno audrinusių žmonių vaizduotę. Ką jie reiškia? Kas vyksta sapnų metu? Atsakymus padės rasti šie intriguojantys faktai, kuriuos pateikia „Listverse“.

1. Aklieji taip pat sapnuoja

Žmonės, kurie apanka po gimimo, gali matyti vaizdus sapnuose. Tie, kurie gimsta akli, nemato vaizdų, tačiau sapnuoja tokius pat ryškius, įsimintinus sapnus, naudodamiesi kitais savo jutimais — klausa, uosle, lietimu, emocijomis. Galbūt regėjimą turintiems žmonėms sunku įsivaizduoti, tačiau kūno poreikis miegui yra toks stiprus, jog jis gali prisitaikyti prie kone visų fizinių negandų.

2. Pamirštame daugumą savo sapnų

Per 5 minutes nuo akimirkos, kai pabudome, mes pamirštame maždaug pusę savo sapno. Už dešimties — apie 90 %.

Žymus poetas Samuelis Tayloras Coleridge‘as vieną rytą pabudo iš fantastiško sapno (kurį turbūt paveikė opiumas) ir tuoj pat pradėjo aprašyti savo reginius ant popieriaus. Taip gimė vienas garsiausių angliškų eilėraščių „Kubla Khan“. Deja, Coleridge‘o darbą pertraukė svečias iš Porlocko. Kai poetas sugrįžo prie savo kūrinio, jis jau nebegalėjo prisiminti, ką dar sapnavo, todėl negalėjo pabaigti eilėraščio.

Robertas L. Stevensonas istoriją apie daktarą Džekilą ir poną Haidą sugalvojo sapnuodamas. Rašytojos Mary Shelley romanas „Frankenšteinas“ taip pat gimė jo autorės sapno dėka.

3. Visi sapnuoja

Išskyrus smarkių psichologinių sutrikimų ar ligų atvejus, sapnuoja visi žmonės. Tiesa, skiriasi vyrų ir moterų sapnai bei jų fizinės reakcijos. Vyrai dažniau sapnuoja apie kitus vyrus, tuo tarpu moterys sapnuoja vienodai vyrų ir moterų.

Be to, abiems lytims būdingos lytinių organų fizinės reakcijos į sapnus, nepaisant to, ar sapno turinys susijęs su seksualumu — vyrai patiria erekcijas, tuo tarpu moterims padidėja makšties kraujotaka.

4. Sapnai padeda išvengti psichozės

Tai parodė tyrimai, kurių metu moksleiviai buvo žadinami kaskart jiems bepradedant sapnuoti, tačiau vis vien gavo 8 valandas miego. Praėjus trims dienoms, visi moksleiviai sunkiai galėjo susikaupti, patyrė susierzinimą, haliucinacijas ir net psichozės požymius. Kai pagaliau jiems buvo leista patirti neramaus miego stadiją (REM), moksleivių smegenys kompensavo prarastą laiką pailgindamos miego dalies, kurios metu vyksta REM stadija, trukmę.

5. Sapnuojame tik tai, ką žinome

Mūsų sapnuose dažnai lankosi nepažįstamieji, atliekantys tam tikrus vaidmenis. Ar žinojote, kad Jūsų protas neišradinėja jų veidų? Tai tikrų žmonių veidai, kuriuos kažkada matėte, tačiau galbūt jų nepažįstate arba neprisimenate.

Taigi, tas baisus žudikas iš jūsų paskutinio košmaro gali būti vyrukas, kuris pylė degalus į tėčio automobilį kai Jūs buvote dar vaikas. Gyvenime kiekvienas esame matę šimtus tūkstančių veidų, tad turime nesenkančias atsargas, kurias mūsų smegenys išnaudoja sapnuose.

6. Ne visi sapnuoja spalvotai

Net 12 % matančių žmonių sapnuoja tik juodai baltus sapnus. Žmonėms taip pat būdingi „teminiai“ sapnai, pavyzdžiui, situacijos, susijusios su mokykla, persekiojimu, bėgimu lėtai ar vietoje, seksualiniais potyriais, kritimu, vėlavimu, iškrentančiais dantimis, skraidymu ir t. t. Nežinoma, ar sapnuojantieji spalvotą sapną apie smurtą ar mirtį patiria didesnį emocinį poveikį nei tie, kurie sapnuoja nespalvotai.

7. Sapno prasmė — ne jo turinys

Nesvarbu, kokį įvykį ar vaizdinį susapnavote, dažniausiai už jo slypi kažkas kita. Sapnai savo prasmes mums perduoda naudodami simbolius. Pasąmonė bando lyginti mūsų sapną su kažkuo panašiu, tarsi rašant eilėraštį: pavyzdžiui, sakant, jog skruzdėlės yra tarsi robotai, kurie niekada nesustoja. Tai, ką matome sapne, dažniausiai yra kažkieno kito simbolis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8. Metei rūkyti? Sapnuosi ryškiau

Žmonės, kurie metė ilgametį įprotį rūkyti, teigia pradėję sapnuoti žymiai ryškesnius, vaizdingesnius sapnus nei iki tol. Be to, kaip rašo „Journal of Abnormal Psychology“, iš 293 žmonių, metusių rūkyti nuo 1 iki 4 savaičių, 33 % sakė sapnavę bent vieną sapną apie rūkymą. Dažniausiai šiuose sapnuose žmonės rūkė ir jautė stiprias neigiamas emocijas, tokias kaip kaltę arba paniką.

Sapnus apie rūkymą sukėlė susilaikymas nuo tabako, kadangi 97 % tiriamųjų to nesapnavo rūkydami. Taip pat pastebėtas ryšys tarp sapnų apie rūkymą kartojimosi bei abstinencijos trukmės. Nerūkančiųjų sapnai buvo įvertinti kaip ryškesni nei įprasta, ir šis simptomas buvo toks pat dažnas kaip ir kiti, būdingi susilaikiusiems nuo tabako.

9. Išoriniai veiksniai įsiveržia į mūsų sapnus

Dauguma mūsų tai jau patyrė — tarkim, išgirstame kokį nors garsą tikrovėje ir jis kažkokiu būdu pritaikomas sapne. Kito pobūdžio pavyzdys: jaučiame fizinį troškulį, o tą pojūtį protas kaip nors įtraukia į sapną. Sapnuojame, kad išgeriame vandenį iš didžiulės stiklinės ir trumpam troškulys dingsta, tačiau netrukus sugrįžta, todėl vėl geriame… Taip ciklas kartojasi kol pabundame.

10. Sapnuodami esame lyg paralyžiuoti

Kai sapnuojate, Jūsų kūnas yra kone paralyžiuotas — tikriausiai taip siekiama neleisti kūnui tikrovėje atlikti veiksmų, kuriuos sapnuojate. Liaukos išskiria hormoną, kuris padeda sukelti miegą, o neuronai pasiunčia signalą stuburo smegenims, ir kūnas atsipalaiduoja, tampa tarsi paralyžiuotas.

Dar keletas faktų

– Kai knarkiate, nesapnuojate.
– Vaikai savęs nesapnuoja bent iki 3 metų amžiaus.
– Vaikai nuo 3 iki 8 metų amžiaus paprastai susapnuoja daug daugiau košmarų nei suaugusieji per visą gyvenimą.
– Jei Jus pažadino iš neramaus miego fazės (REM), prisiminsite sapną ryškiau ir su daugiau smulkmenų, nei pabudę ryte po visos nakties miego.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top