Moterų higiena vasarą: ką reikia žinoti?

Vasara – atostogų, kelionių, festivalių ir linksmybių metas. Maudynės jūroje, deginimasis paplūdimyje, šokiai iki paryčių ir kitos vasariškos pramogos moterims suteikia ne tik daug geros nuotaikos ir smagių prisiminimų, bet ir nemalonių situacijų. Kaip rūpintis asmenine higiena vasarą, kad išvengtumėte nepatogumų?

Vasarą tykantys pavojai


Šiltasis sezonas pirmiausia asocijuojasi su vandens pramogomis – kokia gi vasara be maudynių ežere, be pasiplaukiojimo baidarėmis arba be gulėjimo pliaže prie jūros? Tik reikia nepamiršti, kad vandenyje pilna bakterijų, tad būtina laikytis papildomų atsargos priemonių. Ypač tomis dienomis. Žinoma, nebūtina atsisakyti išvykų ir kelionių, tik labai svarbu joms tinkamai pasiruošti.

Gydytoja ginekologė Vaiva Eringytė primena, kad menstruacijos – moters ramybės periodas: „Aš dar laikausi senoviško požiūrio, kad mėnesinių dienomis moteris turėtų pabūti ramiau, labiau pasisaugoti, prisižiūrėti ir jeigu nebūtina – tomis dienomis atsisakyti ir maudynių.“ Menstruacijų laikotarpiu vasarą intymiai higienai gydytoja pataria skirti daugiau dėmesio – dažniau praustis, keisti drabužius ir nepamiršti kas 3–4 valandas keisti tamponą ar įklotą. „Ilgai nekeičiant intymios higienos priemonių mėnesinių metu vyksta cheminės reakcijos tarp kraujo, natūralių skysčių, lytinių organų ir higienos priemonių, todėl kaupiasi bakterijos. Norint išvengti infekcijų, uždegimų ir kitų ligų, būtina atidžiai rūpintis asmenine intymia higiena“, – pabrėžia V. Eringytė.

Tos dienos

Atostogų metu rinkitės natūralių audinių apatinius. Sintetines nėrinių kelnaites ar kelnaites su juostele mūvėkite kuo rečiau – sintetinės medžiagos negali sugerti natūralios drėgmės, be to, jos nepatogios, dirgina odą, gali sukelti įvairius uždegimus bei skatina dar spartesnį bakterijų dauginimąsi.

Intymia higiena ypač atidžiai reikia rūpintis menstruacijų dienomis. Menstruacijų kraujas ir taip yra palanki terpė bakterijoms daugintis, o karštomis vasaros dienomis ši savybė dar labiau sustiprėja – drėgnoje šiltoje terpėje bakterijos kuo puikiausiai dauginasi ir gali plisti aukštyn tiek į makštį, tiek į šlapimo takus bei sukelti infekcijas.

Natūralios priemonės

Labai svarbu rinktis higienos priemones, pagamintas iš natūralių medžiagų (medvilnės, celiuliozės, cukraus pluošto). Jos neturi dirbtinių kvapiklių ir papildomų cheminių medžiagų, kurios gali sukelti alergiją, niežulį, odos dirginimą ar net rimtas ligas. Vasarą jūsų odai reikia kvėpuoti, tad ir intymias higienos priemones reikėtų rinktis pralaidžias orui.

Vis dėlto, „Livinn – sveiki produktai“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė pastebi, kad dauguma rinkoje parduodamų higieninių įklotų ir tamponų yra gaminami naudojant plastiką, naftos chemijos produktus, superabsorbentus polimerus, viskozę ir kitas cheminiais būdais apdorotas medžiagas. „Tai gali tapti vienu iš veiksnių, sukeliančių įvairias problemas: nuo paprasto sudirginimo iki alergijų, sudėtingų moteriškų ligų bei ūminių reakcijų, kurių prevencijai, o kartais net ir gydymui, įtakos turi būtent naudojamos higienos priemonės“, – pasakoja „Livinn-Sveiki produktai“ asortimento vadovė.

Kuo skiriasi ekologiškos higienos priemonės nuo įprastų?

Mūsų rinkoje jau yra ekologiškų tamponų ir įklotų, kurie ne tik nekenkia aplinkai, bet ir yra pagaminti iš natūralių medžiagų, leidžiančių odai kvėpuoti. Pavyzdžiui, Ispanijos kompanija „Masmi“ yra pristačiusi intymios higienos priemones, pagamintas iš natūralios medvilnės, kurios Ph atitinka fiziologinį Ph. Jos pagamintos be kvapiklių, superabsorbentų ar kitų cheminių medžiagų, todėl panaudotos greitai biologiškai suyra – kitaip nei sintetinės medžiagos įprastiniuose tamponuose ir įklotuose.

Pasak ekspertų, renkantis intymios higienos priemones svarbiausia atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Skaitykite etiketę: jei norite išsirinkti ekologišką, iš natūralių medžiagų pagamintą produktą, jo sudėtyje turėtų būti medvilnės, ekologiškos medvilnės ar cukraus pluošto. Taip galėsite būti tikra, kad tomis dienomis jausitės saugiai, o kartu ir saugosite ir gamtą.

higiena menstruacijų metu, menstruacijos, moterų higiena, moterų higiena vasarą

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai