Now Reading
Žiemą slidinėsime Italijoje: kokį kurortą pasirinkti?

Žiemą slidinėsime Italijoje: kokį kurortą pasirinkti?

Žiemą slidinėsime Italijoje: kokį kurortą pasirinkti?

Nors kai kurie geba įšokti į jau praktiškai nuvažiavusį traukinį ir į slidinėjimo kelionę išsiruošia vos per savaitę ar dvi, vis dėlto dauguma žiemos sporto aistruolių atostogomis kalnuose ima rūpintis būtent dabar – rudenį. Specialistai rekomenduoja, kokius kurortus pagal slidinėjimo įgūdžius ir trasų sudėtingumą pasirinkti tiems, kurie šiemet planuoja išmėginti sniego minkštumą Italijos Dolomitinėse Alpėse.

Alpės ir Italijoje Alpės?

Lyginantiems Austrijos ir Italijos kalnus – pastarojoje stūksančių Dolomitinių Alpių išskirtinumas yra dolomitui būdingos savitos spalvos ir formos. Dolomitais dar vadinami Italijos kalnai nesudaro aiškios kalnų grandinės, o susideda iš atskirų uolų grupių, kurias skiria gilūs slėniai ir perėjos. Tad kitokie kraštovaizdžiai ir fonas asmenukėse – garantuotas!

„Milžiniški dolomito kalnų masyvai patogiai pasiekiami iš Italijos miesto Veronos, kuris garsėja ne tik architektūriniu, kultūriniu paveldu, bet ir yra paklausus dėl didesnius turistų srautus aptarnauti pritaikytos oro uosto infrastruktūros. Juk šiek tiek daugiau komforto tikrai nepakenks tiems, kurie pasiryžo iššūkių kupinai ir fiziškai ne vienai lengviausių kelionių“, – sakė tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Rezervacijų ir konsultacijų teikimo skyriaus vadybininkė Irma Baublytė.

Beje, būtent Italijoje stūkso ir Vakarų Europoje bei visoje Europos Sąjungoje aukščiausias kalnas – Monblanas (4810,45 m)!

Pirmenybė pradedantiesiems

Klasikinė situacija: dažniausiai į kalnus vykstama didesne kompanija, o visų jos narių slidinėjimo įgūdžiai – absoliučiai skirtingi. Tie, kas slidinėja, į šį azartišką užsiėmimą įtraukia dar niekuomet ant kalnų slidžių nestovėjusius draugus, todėl natūralu, kad kompanijoje praktiškai visuomet būna ir tokių, kuriuos būtų teisingiausia palydėti iki slidinėjimo mokyklos, ir ieškančių kuo ilgesnių ir sudėtingesnių trasų. Specifinių poreikių atsiranda ir tuomet, kai kartu vyksta snieglentininkai ir t. t.

„Tam, kad būtų patenkinti mišrios kompanijos norai, patartina rinktis tokį kurortą bei regioną, kuriame būtų pakankamai kiekvienos spalvos – mėlynos, raudonos ir juodos – trasų, o gal net galimybė prasilėkti bekele, – sakė I. Baublytė. – Kadangi patyrusieji kalnais gali nesudėtingai nusigauti ir iki tolimesnių trasų ar net kurortų (o kai kur net galima kirsti kitos šalies sieną, pvz., Šveicarijos), tai renkantis viešbutį reikėtų labiau paisyti pradedančiųjų – mėlynos trasos turėtų būti arti arba lengvai pasiekiamos“.

Val di Fasa – ir pažengusiems, ir naujokams

Pradedantiesiems bei vidutinio pasirengimo slidininkams rekomenduojamos Val di Fasa regiono trasos, tačiau įdomių nusileidimų ras ir pažengusieji. „Val di Fasa regionas laikomas vienu geriausių pagal aptarnavimo kokybę ir techninį paslaugų lygį, o tarp pastarųjų bei komforto slidinėjant galima dėti lygybės ženklą, – sakė ir pati aistra kalnams užsikrėtusi I. Baublytė. – Visuose penkiuose Val di Fasa kurortuose – Kanazėjuje, Kampitele, Moenoje, Vigo di Fasa ir Poca – įrengti moderniausi keltuvai, o trasos – itin kokybiškos, gerai prižiūrimos ir tvarkomos. Kainos Val di Fasa kurortuose – vidutinės“.

Kiekvienas Val di Fasa kurortas – savaip unikalus. Pavyzdžiui, Dolomitinių Alpių fėja vadinama Moena šį titulą pelnė dėl charizmatiškos miestelio atmosferos, žavingos architektūros ir virtinės elegantiškų butikų. Kanazėjaus trasomis galima slidinėti net su trimis skirtingais slidinėjimo pasais, tad dėl strategiškai patogios vietos šį kurortą renkasi ir patys italai, ir slidininkai iš viso pasaulio. Kampitelo kurortas patiks technologijų aistruoliams – veikia vieni moderniausių keltuvų visame regione, o dėl puikiai įrengtos dirbtinio sniego sistemos net ir švelniausią žiemą trasose nepritrūks sniego. Vigo di Fasa kurortas puikuojasi unikalia lotyniška architektūra, o bene labiausiai čia patiks mažiesiems – įrengta moderni laisvalaikio ir žaidimų erdvė, pritaikyta įvairaus amžiaus vaikams. Tuo tarpu pačiame regiono centre įsikūrusi Poca leis suderinti aktyvų laisvalaikį ir romantiką – yra subtiliai apšviestų naktinio slidinėjimo trasų.

„Pasirinkę aktyvų poilsį Val di Fasa regione, būtinai įsigykite „Dolomiti Super Ski“ slidinėjimo pasą – su juo atsiveria net 12-os kurortų trasos ir visas „Dolomiti Super Ski“ regionas. Iš Val di Fasa pasiekiama ir garsioji „Sella-Ronda“ slidinėjimo trasa“, – akcentavo „Tez Tour“ atstovė.

Ar jau išbandėte „karuselę“?

Tikra Italijos Dolomitinių Alpių karūna – Sella vadinamas įspūdingai iškilęs kalnų masyvas, apie kurį ratu veda „Sella-Ronda“ trasos. Čiuožiant lengvesniu maršrutu (prieš laikrodžio rodyklę) arba kiek sudėtingesniu (pagal laikrodžio rodyklę), galima nuolat ganyti akis po išdidžiai stūksantį specifinės formos kalnyną. Dėl čiuožimo ratu slidininkų „karusele“ pavadintas maršrutas įveikiamas per 4–5 valandas, o patyrusieji šį žygį pakartoja ir 2 kartus per dieną! „Sella-Rondą“ „ski-bus“ ar net slidėmis pasieksite iš Val di Fasa, Val Gardena, Alta Badia ir Arraba regionų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Alta Valtelina draugiška ir snieglentininkams

Įvairaus sudėtingumo trasomis ir gerai išvystyta infrastruktūra garsėja Italijos Alpių šiaurėje esantis Alta Valtelina regionas. Daugeliui Lietuvos slidininkų žinomi jo kurortai: Livinjas, Bormijus ir Šv. Katerina. Ir jei pastaroji – jau patyrusių slidininkų meka, tai Livinjas ir Bormijus itin draugiški pradedantiesiems ar dar įgūdžius tobulinantiesiems. Alta Valtelina regiono trasos tinka ir snieglentininkams, o Bormijuje yra galimybė čiuožti bekele.

Madas diktuoja Dolomiti di Brenta

Bene didžiausią trasų įvairovę visoje Šiaurės Italijoje rasite Dolomiti di Brenta regione, plytinčiame vakarinėje Dolomitinių Alpių dalyje. Populiariausias ir pasaulyje vienas žinomiausių regiono kurortų – madingas, prestižinis Madona di Kampiljas.

Prabangų Dolomiti di Brenta regioną renkasi žiemos sporto aistruoliai iš viso pasaulio. Slėnyje daug trasų visų lygių slidininkams: pradedantiesiems, pažengusiems ar ieškantiems iššūkių. O po 1998 m. čia vykusio Pasaulio snieglenčių sporto čempionato profesionaliai įrengtų trasų netrūksta ir snieglentininkams. Prabangų Madona di Kampiljas kurortą supa įspūdinga gamta.

Įdomu! Nuo Madona di Kampiljo miestelio centro iki jo pakraščių galima drąsiai keliauti nenulipant nuo slidžių. Miestelis garsėja apres-ski (pranc. po slidinėjimo) linksmybėmis.

Įdomu! Nusprendę šiemet slidinėti Šiaurės Italijoje, makaronų neieškokite – dominuoja ryžiai, rūkyta mėsa ir sūriai. O patiekalas-karalius – šafranu gardintas daugiaryžis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top