Kokius aksesuarus rinksimės šį rudenį? (foto)

Aksesuaras, nors ir nėra pati svarbiausia įvaizdžio detalė, bet suteikia išskirtinumo, o dažnai atlieka dar ir svarbią funkciją – šildo, apsaugo, prilaiko, susega. Nors stilistai sako, kad dabar riba tarp aksesuarų sezoniškumo nyksta, kaip įsivaizduotumėte šaltąjį sezoną Lietuvoje be pirštinių, šaliko ar kepurės?

Stilistės Natalijos Stunžėnienės nuomone, aksesuaras yra būtinas norint sukurti stilingą ir madingą komplektą: „Pagal apibrėžimą aksesuaras – papildomas daiktas, skirtas derinti jį prie aprangos, ir be kurio kartais galima apsieiti. Tačiau tai yra stilių formuojanti detalė, užbaigianti ir paįvairinanti žmogaus įvaizdį, atspindi jį dėvinčiojo stilių bei asmenybę”.

Stilistė priduria, kad norint būti stilingu, privalu nebijoti griauti susiformavusius stereotipus, stengtis sukurti gražų drabužių ir aksesuarų komplektą ir nustoti kartinti sau gyvenimą klausimu „Ką pagalvos kiti?”.

Pasak VCUP vadovės Onos Nevinskienės, jau daug metų stebima tendencija, kad daugiausia žmonės investuoja į aksesuarus rudenį, be to, ir keičia juos kasmet „Net jei žmogus nepasiduoda mados vėjams, vis dėlto naujais aksesuarais būtinai papildo savo garderobą, o rudeniniai išpardavimai – tikras išsigelbėjimas tokiems aksesuarų medžiotojams“, – pastebi O. Nevinskienė. Pasak jos, perkamiausi aksesuarai rudenį yra tradiciniai – šalikai ir skaros, pirštinės, kepurės, rankinės, tačiau atsiranda žmonių, kurie išdrįsta nusipirkti ką nors išskirtinio, brangesnio nei įprasti aksesuarai. Vidutinė suma, kurią žmonės linkę išleisti aksesuarams svyruoja nuo 25 iki 70 eurų.

Aksesuarų poreikį, pasak stilistės N. Stunžėnienės, kiekvienas formuoja savarankiškai, todėl ypatingus, tik rudeniui tinkamus ir būtinus išskirti sudėtinga. Vis dėlto kasmet kai kurie jų būna dominuojantys. Stilistė išskiria kelis aksesuarus, madingus būtent šį rudenį:

Beretė – romantiškumo ir Paryžiaus žavesio įsikūnijimas. Dabar galima rinktis iš įvairiausių – nuo griežtos elegancijos iki lazeriu išpjautų raštuotų, ažūrinių, puoštų kniedėmis, bumbulais iš kailio ar siūlų, aplikacijomis ir sagomis. Šiuo metu madingos ne tik klasikinės beretės – raudonos, smėlio ar juodos spalvos, bet ir baltos, mėlynos, plytų spalvos bei žydros. Beretes galima nešioti beveik prie visų viršutinių drabužių: jos puikiai dera su A silueto mini paltais, batais tiek aukštu, tiek žemu storu kulnu, bei maža rankine. Taip pat galima priderinti paltinio ar kostiuminio audinio švarką arba puspaltį su dirželiu. Įdomesni variantai būtų derinant su paltais, kurių audiniai pagaminti naudojant naujas technologijas.

Vyriška kepė – kepurė su plokščiu snapeliu ir lengvu užkritimu į priekį. Šio tipo kepurė dabar ypač populiari tarp jaunimo ir meno srities atstovų. Jei norite sukurti stilingą komplektą būtent su šio tipo kepure, stilistė pataria ją nešioti derinant prie grubių kareiviškų batų arba sportbačių ir laisvalaikio drabužių.
Fetrinė kepurė, primenanti raitelių kepurę. Griežtos formos „katiliukai“, pagaminti iš veltinio, vilnos ar net tvido – šio sezono mados klyksmas. O jei jau norite būti stiliaus ikona, būtinai turite įsigyti tokio stiliaus kepurę su odiniu snapeliu ir ausis dengiančiomis detalėmis.

Kasdienis komplektas atsiskleis naujai, jei pagrindiniu akcentu taps batfortai (ilgaauliai batai, siekiantys kelius ir juos uždengiantys). Šie batai puikiai atrodys su džinsais ir įliemenuotu paltuku, taip pat su paprasto tiesaus kirpimo suknelėmis. Jeigu šį aprangos derinį papildys dar ir madinga kepurė – taip apsirengusi moteris tikrai neliks nepastebėta. Perkant batfordus, stilistė pataria atkreipti dėmesį, kad batai turi būti nevulgarūs, nelakiniai, su apvalia nosyte, žemesniu kulnu ir be platformos.

Ilgos pirštinės aktualios ne pirmi metai, bet šį sezoną joms suteikta ypatinga pirmenybė. Jas siūloma derinti prie tiesaus kirpimo ilgų liemenių, palaidinių be rankovių arba prie palaidinių su trumpomis rankovėmis. Tokios pirštinės puikiai tinka ir prie madingų pūkinių striukių su patrumpintomis rankovėmis.

Rusva ar juoda rankinė su kutais
jau kurį laiką yra populiari ir, panašu, tokia išsilaikys dar ilgai. Stilistė pataria, jei garderobe neturite nė vieno drabužio su kutais, įsigyti būtent rankinę – ji papuoš bet kokį kasdienį drabužį. Ilga, apkantuojanti, susidedanti iš kelių sluoksnių tokio stiliaus rankinė suteiks aprangos deriniui dinamikos.

Šie pagrindiniai aksesuarai padės šį rudenį išsiskirti iš minios ir sukurti savitą stilių. Žinoma, vertėtų nepamiršti ir klasikinių aksesuarų, derančių prie daugumos drabužių – perlų vėrinio, pakabuko su grandinėle, apyrankės, aukso ar sidabro žiedo, juodos griežtos formos rankinės ir t. t. Tik vertėtų pagalvoti, ar šis derinys neatrodys nuobodžiai ir neįdomiai.

aksesuarai, apranga, mada, madingi aksesuarai, rudens mada, ruduo, stilius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai