Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Kuo skiriasi pomidorų padažas ir kečupas?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2019-01-26
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Kuo skiriasi pomidorų padažas ir kečupas?

Vieniems pomidorų padažas ir kečupas – vienas ir tas pats. Kitiems – du skirtingi gaminiai. Kol dauguma žmonių neranda vieningo atsakymo, kulinarai tikina, kad pomidorų padažas ir kečupas yra lyg pusbroliai – panašūs, tačiau su keletu skirtumų. Kokie jie?

Skiriasi skonis

Nors abiejų produktų pagrindinė sudedamoji dalis yra pomidorai, tačiau prieskoniai jiems suteikia šiek tiek skirtingą skonį ir poskonį. Įprastai pomidorų padažas būna švelnesnis, o kečupas – aštresnis.

„Šiek tiek skirtingą pomidorų padažo ir kečupo skonį be įvairių prieskonių lemia ir actas. Kečupo sudėtyje visada rasime acto, o štai pomidorų padažai gali apsieiti ir be šio pagardo. Natūralu, kad dėl acto kečupo skonis bus aitresnis ir rūgštesnis. Be to, abu šie gaminiai gali skirtis ir savo konsistencija“, – teigia Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.


Algis Kairys

Nevienodas tirštumas

Pomidorų padažas būna ir tirštas, ir skystas, o kečupas įprastai būna tirštesnės konsistencijos. Tirštumas priklauso nuo pomidorų gabaliukų ar padažų koncentrato be odelių ir sėklyčių kiekio. Kuo jo daugiau, tuo gaminys būna ne tik sodresnio skonio, bet ir klampesnis. Pavyzdžiui, padažuose galima rasti ir įvairių daržovių gabaliukų.

Kulinaras pabrėžia, kad perkant tiek kečupą, tiek pomidorų padažą, svarbu pažiūrėti, kiek maisto priedų jis turi. Jei jų mažiau, vadinasi, produktas bus natūralesnis.

Kečupas – buteliuose, padažas – stiklainiuose

Pomidorų padažą ir kečupą galima atskirti ir iš pakuotės. Kečupas fasuojamas į plastikinius arba stiklinius buteliukus. Kadangi būna tirštesnis, jis dažniau parduodamas plastikiniuose buteliuose. Taip kečupą galima lengviau dozuoti – išspausti nedidelį kiekį ant dešrelių ar bulvyčių.

Pomidorų padažą gamintojai tradiciškai pila į stiklainius. Jį lengviau vartoti ne iš butelio, bet kabinant šaukštu tiesiai iš indelio. Pavyzdžiui, ruošiant troškinį, sriubą, padažą. Tačiau A. Kairys pažymi, kad šiandien ir pomidorų padažą, ir kečupą galima rasti tiek stikliniuose induose, tiek plastikiniuose buteliuose, todėl visada reikia atidžiai perskaityti etiketę.

Kokiam maistui tinka padažas, o kuriam – kečupas?

Pakuotė tampa svarbi ir tada, kai planuojamos vasaros iškylos. Plastikiniuose buteliuose parduodama kečupą lengva įsimesti į krepšį. Jis lengvesnis. Be to, nedūžta.

„Jei gamtoje gaminsite daržoves ant grilio, joms paskaninti labai tiks kiek švelnesnio skonio kečupas. O jei kepate šašlykus, kiaulienos ar vištienos kepsnius, mėgstate aštrumą ir sotumą, tuomet geriau rinktis tradicinį kečupą, pavyzdžiui, kad ir juodame butelyje, specialiai skirtą iškyloms gamtoje. Šašlykams paskaninti labiausiai tinka kečupas be jokių daržovių gabaliukų. Tirštas, vienalytis, sodrus“, – sako „Daumantų“ kulinaras.

Kečupas piknikuose estetiškiau

Tiesa, skonio meistras pastebi, kad šiandien žmonės gamtoje nori ne tik skaniai pavalgyti, tačiau daug dėmesio skiria ir skoningai paruoštam pikniko stalui.

„Žmonės ieško estetikos. Darosi kažkaip nepatogu ant pikniko stalo pastatyti stiklinį indą su pomidorų padažu. Atrodo pernelyg „ūkiška“. Todėl iškylautojai dažniau renkasi kečupus plastikiniuose buteliuose. Iš jų kečupą galima naudoti normuotai, gražiai, neištepant nei stalo, nei įrankių“, – teigia skonio meistras.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:kečupasmaistaspomidorų padažasvirtuvė

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

KTU studentai – už Kauną
Aktualu

KTU studentai – už Kauną, už Lietuvą, už krepšinį

2011-04-27
Autorinės radijo laidos startą St. Stereo pažymės šokiais „Studio 9“
Aktualu

Autorinės radijo laidos startą St. Stereo pažymės šokiais „Studio 9“

2013-10-23
Laimėk pakvietimą į akordeono festivalį! BAIGĖSI
Naujienos

Laimėk pakvietimą į akordeono festivalį! BAIGĖSI

2010-11-04
Kino pusryčiuose - „Orfėjas“. Žvilgsnis į klasiką iš esamojo laiko perspektyvos
Laikas.lt pusryčiai

Kino pusryčiuose – „Orfėjas“. Žvilgsnis į klasiką iš esamojo laiko perspektyvos

2014-01-07

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?