Dovanų dar neturinčiųjų dėmesiui: „paskutinės minutės“ dizaino mugė

Iki jaukiausios metų šventės – Kalėdų, liko vos kelios dienos. Tiems, kurie likusias dienas skaičiuoja su siaubu, nes vis dar neturi dovanų draugams bei artimiesiems, gerų žinių taip pat yra – Vilniuje vyks „paskutinės minutės“ šventinė dizaino mugė „Uptown Kalėdos: Last Minute Market“.

Gruodžio 22-23 d. menų fabrike „Loftas“ vyksiančioje mugėje lankytojai po vienu stogu ras daugiau nei 120 kūrėjų darbus ir galės ne tik pasirūpinti dovanomis, bet ir pačiais savimi.

Apie mugės naujienas, dalyvius ir kainas – interviu su mugės organizatorėmis Živile Diavara ir Marija Pulokaite.

Pirmoji „Uptown Market“ mugė įvyko 2010 metais, tad šį gruodį vyksianti bus jau dvyliktoji dizaino mugė ir trečia dedikuota būtent Kalėdoms. Kaip gimė idėja organizuoti „Uptown Kalėdos: Last Minute Market“ mugę?

Živilė: Idėja gimė labai asmeniškai, nes pati esu labai užsiėmusi, turinti daug veiklos ir nuolat visur skubanti. Niekad nemėgau Kalėdinės karštligės, važinėti po gausybę parduotuvių ir lėkti iš vienos į kitą, tad ilgai svajojau apie vietą į kurią ateini ir viską randi vienoje erdvėje. Ir kur gali nesukti galvos, nes tai, ką randi, yra ir kokybiška, ir įdomu, ir atitinka tavo skonį. Po pirmųjų „Uptown Market“ mugių pajautėme, kad tokių renginių poreikį turi ne tik įdomių pirkinių ieškantys žmonės, bet ir kūrėjai, norintys didesnei auditorijai pristatyti savo darbus.

Tai bus jau dvyliktoji mugė, todėl bėgant metams ji stipriai keitėsi ir tobulėjo. Kuo daugiau patirties įgyjame, tuo aiškiau išsigrynina visos detalės – po kiekvienos mugės atsiranda sąrašas dalykų, kuriuos dar reiktų patobulinti ar pakeisti, todėl nuolat judame į priekį. Siekiame, kad ši mugė būtų laisvalaikio praleidimo būdas, bendruomenių susibūrimo vieta, tarsi lietuviškasis „Camden Market“. Vieta į kurią būtų malonu ateiti, net jei neplanuoji nieko pirkti – susipažinti su naujais Lietuvos dizaineriais, paliesti jų darbus, pasimatuoti, susitikti su draugais, čia pat kavinėje apsikeisti dovanėlėmis ar apsidovanoti pats save, pasiruošti šventėms atnaujinant įvaizdį.

Prieš Kalėdas visuomet vyksta itin daug mugių, šiemet, regis, jų dar daugiau. Kuo „Uptown Kalėdos: Last Minute Market“ skiriasi nuo kitų dizaino mugių?

Živilė: Pirmiausia, labai aiškia savo koncepcija, kad tai yra „paskutinės minutės“ mugė. Juk ji vyksta prieš pat šventės – gruodžio 22-23 dienomis. Antras dalykas – labai didelį dėmesį kreipiame į mugėje kuriamą atmosferą. Jau kuris laikas, o ypač šiemet – tai jau ne tik dizaino mugė, o dviejų renginys, kuriame sutelpa ir koncertai, ir kino teatras vaikams, ir kūrybinės dirbtuvės, ir stiliaus įvaizdžio keitimo bei konsultacijų studijos vyrams ir moterims, ir poilsio zona, kurioja galima sočiai ir gardžiai pavalgyti bei atsigaivinti.

Marija: Dar vienas privalumas ir skirtumas – kone ilgiausias darbo laikas. Abi dienas mugė dirbs nuo pat 12 valandos ryto iki 22 valandos vakaro. Patys žinome, kad prieš šventes visi iki kaklo darbuose ir reikaluose, todėl norime, kad pasirūpinti dovanomis spėtų visi.


Živilė ir Marija (Tomo Bardausko nuotr.)

Ar ši koncepcija, kad tai „paskutinės minutės“ mugė prieš šventes pasiteisino?

Živilė: Labai pasiteisino, nes paaiškėjo, jog „paskutinės minutės“ mugės poreikis yra didžiulis ir, kad yra daugybė žmonių, kurie nori to paties, kaip ir mes – vienoje vietoje greitai ir paprastai rasti didžiulę įvairovę kokybiškų daiktų.

Marija: Taip, žmonių, kurie nori ramiai ir be streso pasirūpinti dovanomis yra daugybė. O toks ir yra šios mugės tikslas – kad pasiruošimas šventėms būtų ne maratonas, o džiugi pramoga. Dėl šios priežasties, šiemet mugėje ypatingai daug dėmesio skyrėme papildomoms veikloms. Pirmą kartą mugėje įsikurs „Family Kingdom“ erdvė, kurioje tėvai galės palikti vaikus ir ramiai ieškoti dovanų.

Mažieji tikrai nenuobodžiaus, nes šiemet jų čia lauks kūrybinės „Aukso žuvų“ dirbtuvės, kuriose jie iš popieriaus kurs Karalystę. Abi mugės dienas mažuosius džiugins ir „Dino“ parko dinozaurų paroda, o vakarais mugėje nuotaikingus filmukus rodys vaikų kino teatras. Drabužių kūrėjai „Manoko“ mugėje atidarys tikrų tikriausią fotostudiją į kurią kvies mažylius, o profesionalias nuotraukas dovanos jų tėvams.

Kokių dar naujovių lankytojams mugė pasiūlys šiemet?

Marija: Žinome, kad prieššventinis laikotarpis labai įtemptas – visi lekia, skuba, bėga, o pasirūpinti savimi nespėja, todėl mes ir čia norime padėti bent akimirkai stabtelt ir atsipūsti. Į mugę užsukusias moteris kviesime pasidaryti Kalėdinį nagų lakavimą. Juk kitą dieną jų jau lauks Kūčių vakarienė! Vyrų taip pat nepamiršim – jiems irgi esame paruošę staigmenų.

Živilė: Apskritai, šiemet itin daug dėmesio skirsime vyrams, nes pamatėme, jog panašaus pobūdžio renginiuose vyrų tema gerokai apleista. Pamenu, kai pernai pati visur bėgiojau ieškodama dovanos tėčiui. Išrinkti gerą dovaną vyrui – nėra lengvas uždavinys, todėl šiemet pirmą kartą mugėje pristatydami vyrams skirtą skyrių, tikimės, kad jis pradžiugins ir juos, ir jų antrąsias puses, dukras, seses, sukančias galvą, ką gi dovanoti šiemet. Be to, šiemet mugė vyks dvigubai didesnėse patalpose – per du aukštus išsidėsčiusiose erdvėse, kur po vienu stogu tilps originaliausi ir aktualiausi dizainerių bei kūrėjų rankų darbo kūriniai mados gerbėjams, gurmanams, melomanams, vyrams, šeimai ir vaikams, namams, grožiui ir sveikatai, skaitantiems ir net augintiniams. Dar viena smagi detalė – šventinę mugės svečių nuotaiką kurstys didžėjai ir net gospelo choras!

Marija: Dar išduosiu, kad mugėje bus galima ne tik dovanomis pradžiuginti savo artimuosius, bet ir padaryti gerą darbą. Supakuoti čia pat įsigytas dovanas pirkėjams padės „Happimess“ labdaros vaikams iniciatyva. Net jei patys esate puikūs dovanų pakavimo meistrai, siūlome šįkart šį darbą patikėti „Happimess“, nes visus mugėje surinktus pingėlius jie skirs onkologinėmis ligomis sergantiems vaikučiams.

Kiek dizainerių ir kūrėjų šiemet dalyvaus mugėje?

Živilė: Virš 120 kūrėjų ir dizainerių. Didžioji jų dalis – lietuviai, tačiau turėsime ir kelis svečius iš užsienio. Kiekvienoje mugėje vis daugiau ne lietuvių, kurie nori dalyvauti „Uptown Market“ – tai labai smagus įvertinimas. Apskritai, kiekvienoje mugėje kaskart nori dalyvauti vis daugiau kūrėjų. Deja, labai gaila, bet ne visus, kurie mums patinka galime kviesti – tiesiog nepajėgtume jų visų sutalpinti.

Kiek kūrėjų pateikė paraiškas dalyvauti? Kaip vyko jų atranka?

Marija: Į Kalėdinę mugę patekti norėjo apie 500 kūrėjų. Tai milžiniškas skaičius, todėl jų atranka vyko labai kruopščiai ir atsakingai. Vieni svarbiausių mūsų atrankos kriterijų yra kokybė, originalumas ir įvairovė, todėl negalime atrinkti, pavyzdžiui, pusšimčio aksesuarų kūrėjų ar panašiai. Kadangi gauname labai daug registracijų, prioritetą pirmiausiai teikiame rinkos geriausiesiems, tačiau stengiamės pro akis nepraleisti ir perspektyviausių naujokų. Tai jau ne pirma mūsų mugė, todėl turime patirties ir puikiai pamename tuos, kurie prieš tris metus buvo niekam nežinomi, o šiandien juos graibsto ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Talentus reikia pastebėti ir juos laiku įvertinti. Be to, visada smagu padėti lietuviams susipažinti su įdomiais, naujais kūrėjais. Tokia ir yra viena „Uptown Market“ mugių misija.

Živilė: Suprasti, kokių kūrėjų reikia šioje mugėje ir, ko iš jos gali tikėtis vilniečiai, padeda visas „Lofto“ kolektyvas – visi prisideda prie mugės organizavimo ir kūrėjų atrankos, pasakodami, ko mugėje ieškotų patys. Tai labai svarbu, nes mūsų daug ir mes visi labai skirtingi. Esame tarsi mažytis Vilniaus modelis: vienas dievina muziką, antras jaučia aistrą madai ar interjerui, trečias turi vaikų, kitam visas pasaulis yra jo augintinis ir panašiai, todėl mums pakankamai lengva suprasti, kokia ši mugė turėtų būti, kad ji būtų vertinga daugeliui.

Kokių kainų galima tikėtis „Uptown Kalėdos: Last Minute Market“ mugėje?

Marija: Siekdami, kad mugė būtų naudinga visiems ieškantiems dovanų – didelį dėmesį skiriame ir kainoms, todėl šioje mugėje bus galima rasti ir labai brangių dalykų, pavyzdžiui, išskirtinių rankų darbo šviestuvų, ir visai nebrangių, kiekvieno kišenei įkandamų mielų smulkmenų – Kamilės Krasauskiatės atviručių vos už eurą, gardaus šokolado už tris eurus ar spalvotų kojinių už penkis. Tad suma, kurią paliksite mugėje priklauso tik nuo jūsų poreikių – kiek dovanų ieškote ir kokių.

Kokiems žmonėms skirta ši mugė?

Živilė: Tiems, kurie yra užsiėmę – nuolat skubantys ir neturintys nei laiko, nei noro lakstyti po daug parduotuvių. Tiems, kurie vertina kokybę, originalumą, lietuvišką dizainą ir nori po vienu stogu rasti didžiulę įvairovę.

Marija: Ir dar, ji skirta žmonėms, kuriems, kaip ir mums, labai svarbi atmosfera – aplink tvyranti gera, šventinė nuotaika ir, kad pasiruošimas šventėms – būtų ne stresas, o maloni įžanga į šventes.
 



„Uptown Kalėdos: Last Minute Market“ vyks gruodžio 22-23 d., menų fabrike „Loftas“ (Švitrigailos g. 29, Vilnius). Abi dienas mugė veiks nuo 12 val. iki 22 val. Renginys nemokamas.

Daugiau informacijos: www.menufabrikas.lt/uptownmarket

dizaino mugė, kalėdinė mugė, kalėdinės dovanos, Kalėdos, Kalėdų dovanos, Kalėdų mugė, loftas, menu fabrikas loftas, paskutinės minutės dizaino mugė, šventės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai