Now Reading
Paskutiniai žiemos pasispardymai… ant slidžių!

Paskutiniai žiemos pasispardymai… ant slidžių!

Paskutiniai žiemos pasispardymai... ant slidžių!

Pastarųjų poros metų žiemos sudarė tiesiog idealias sąlygas žiemos sporto fanatikams. Tie, kuriems sniego senio lipdymas ar romantiškas pasivažinėjimas rogutėmis miško takeliais nėra pakankamai aktyvi pramoga, dažniau renkasi užsienio kalnų slidinėjimo kurortus, pradedant kaimynine Lenkija, baigiant Austrija, Šveicarija ar Slovakija.

Tačiau ar iš tiesų, norint laisvalaikiu užsiimti kalnų slidinėjimu, būtina „išmaišyti“ pusę Europos slidinėjimo kurortų?

Atsakymas į šį klausimą galėtų būti tiek teigiamas, tiek neigiamas. Ignalina jau nebėra vienintelė slidinėjimo malonumus siūlanti vieta. Šiandien trasos įsikūrusios kone kiekviename Lietuvos regione. Atrodo, sąlygos slidinėjimui sukurtos. Tačiau, vėlgi, tik iš dalies. Visiems „už“ ir „prieš“ išsiaiškinti – trumpa lietuviškų slidinėjimo trasų apžvalga.

Alytaus slidinėjimo trasa 

Alytaus pakraštyje įsikūrusi trasa – bene naujausia ir moderniausia Lietuvoje. Čia įrengtas moderniausias Lietuvoje lyninis keltuvas, o slidininkų saugumui užtikrinti iš Austrijos atvežti specialūs apsauginiai atitvarai. Keltuvas visus norinčius keldavo nemokamai. Veikė nuomos punktas. Skamba beveik kaip pasakoje, tačiau toli gražu ne viskas taip idealu. Paskaičius slidinėjimo fanatikų atsiliepimus, susidaro įspūdis, jog Alytaus trasa įrengta tiesiog ne vietoje. Pasak jų, 135 ir 190 metrų ilgio trasos yra per siauros, o ir pats kalnas ne pats tinkamiausias slidinėjimo trasoms įrengti.
 
Šiemet Alytaus slidinėjimo fanatikus priims nuo Kalėdų. Tiesa, nemokamo keltuvo era baigėsi – šiemet už kiekvieną pasikėlimą teks susimokėti.

Anykščių kalnų slidinėjimo centras „Kalita 

Apie Anykščių slidinėjimo trasas atsiliepiama kaip apie vienas geriausių Lietuvoje: puikus slidinėjimui tinkamas kalnas, 250 metrų ilgio pagrindinė trasa, trumpesnės trasos bei trasos vaikams ir pradedantiesiems, du keltuvai. Vaikams ar savo jėgomis dar ne itin pasitikintiems slidinėjimo „pradinukams“ visada pagelbės instruktorius. 3 valandos slidinėjimo kainuoja nuo 20 iki 25 litų. Už inventoriaus nuomą teks susimokėti papildomai. Beje, „Kalitos“ slidinėjimo centras suteikia galimybę įsigyti bilietą visam slidinėjimo sezonui.

Birštono slidinėjimo trasa 

Birštonas slidinėjimo fanatams siūlo 160 ir 300 metrų ilgio trasas. Veikia keltuvas, deja, tik vienas ir, pasak slidinėjimo mėgėjų, pakankamai lėtas, dėka ko susidarydavo norinčiųjų pakilti eilės. Vaikų linksmybėms įrengtas rogučių kalnelis. Veikia inventoriaus nuomos punktas bei lauko kavinė.
 
Birštono slidinėjimo trasą planuojama atidaryti dar šią savaitę. Praeitais metais dažną kurorto lankytoją nuo slidinėjimo „atbaidė“ didėlė kėlimosi keltuvu kaina – net 2 litai už vieną pasikėlimą. Statistiniam Lietuvos piliečiui mokėti kepalėlio duonos ar litro pieno kainą už vieną (!) pasikėlimą keltuvu yra tikrai per brangu.

Lietuvos žiemos sporto centro trasos Ignalinoje 

Pagrindinė Lietuvos slidininkų „kalvė“ Ignalina tikrai nusipelnė slidinėjimo sostinės vardo. Juk čia net sniegas tradiciškai iškrenta anksčiausiai, gausiausiai ir ilgiausiai išsilaiko.
 
Ignalina – turbūt idealiausia vieta aktyviam žiemos poilsiui Lietuvoje. Čia įrengtos keturios slidinėjimo trasos ir keturi pakėlėjai. Tiesa, dalis trasų šiemet dar neatidarytos (tačiau jau veikia tik šiemet atidaryta 460 metrų ilgio trasa). Viena iš trasų skirta vaikams ir pradedantiesiems, kur jiems pagalbos ranką išties slidinėjimo instruktorius. Veikia sniego gaminimo sistemos, tad trumpalaikiai žiemos kaprizai Ignalinos trasoms tikrai nebaisūs.
 
3 valandos slidinėjimo bei naudojimosi keltuvais kainuoja 30 litų. Inventorių galima išsinuomoti čia pat esančiame nuomos punkte. Kaina – nuo 15 litų valandai. Vaikams inventorius tradiciškai kainuoja pigiau. Norinčių Ignalinoje praleisti visą savaitgalį ar atostogas patogumui veikia viešbutis ir kavinė. Pernelyg „atšalusių“ laukia suomiška pirtis.
 
Greta kalnų slidinėjimo trasų veikia ir lygumų slidinėjimo trasos bei čiuožykla. Pačiūžų ir ledo nuomos mokestis valandai – 10 litų.

Liepkalnio slidinėjimo trasos 

Liepkalnio slidinėjimo trasos bene aktualiausios sostinės gyventojams. Juk jos įsikūrusios pačiame Vilniuje, o jas pasiekti galima mieste kursuojančiu viešuoju transportu. 
 
Iš viso Liepkalnyje įrengtos šešios slidinėjimo trasos. Tarp jų – visiškai paprasta pradedantiems ir pakankamai sudėtinga pažengusiems slidininkams. Įrengti trys keltuvai. Veikia sniego gaminimo mašina, tad Liepkalniui žiemos kaprizai taip pat nebaisūs. Pradedantiesiems pagelbėti visuomet pasiryžę slidinėjimo instruktoriai, o sušalusius priims čia pat veikianti kavinė.
 
3 valandos slidinėjimo Liepkalnio trasose kainuoja 32 litus. Inventoriaus nuoma valandai – 26 litai. Beje, vietoje slidžių už tą pačią kainą galima išsinuomoti snieglentę. Greta kalnų slidinėjimo trasų veikia nemokama (!) lygumų slidinėjimo trasa, kurioje slidinėti gali kiekvienas norintis. Žinoma, tik tokiu atveju, jeigu tuo metu joje nevyksta slidinėjimo varžybos.

Vilkaviškio slidinėjimo trasos 

Greta Vilkaviškio įrengtos keturios kalnų slidinėjimo trasos ir du keltuvai. Tiesa, šiuo metu veikia tik dvi trasos. Trasų ilgis – nuo 100 iki 400 metrų.
 
Derėtų atkreipti dėmesį į tai, jog Vilkaviškio slidinėjimo trasos atidarytos tik savaitgaliais (darbo dienomis priimamos norinčiųjų grupės, tačiau tik iš anksto susitarus). Kitų slidinėjimo trasų tradicinė poilsio diena yra pirmadienis. Tai ne vienintelis Vilkaviškio trasų išskirtinis bruožas. Kitas – daug malonesnis.

Slidinėjimas čia atsieina bene pigiausiai Lietuvoje. Visa diena ant slidžių (įskaičiuojant ir keltuvo mokestį, ir inventoriaus nuomą) kainuoja nuo 30 iki 45 litų. Kitose lietuvos slidinėjimo trasose panašią sumą tenka sumokėti vos už valandą ar už dvi valandas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Summa summarum

Taigi, šiokių tokių alternatyvų Europos slidinėjimo kurortams turime ir savo šalies ribose. Tiesa, kokybės skirtumas daugiau nei akivaizdus ir net nevertas lyginimo. Kita vertus, kainų skirtumas – taip pat daugiau nei akivaizdus. Ir apskritai nereikia norėti kokybiško kalnų slidinėjimo šalyje, kurioje visiškai nėra kalnų. Galima įrengti keltuvus, atitvarus, kad ir kaip brangiai jie kainuotų, tačiau idealaus kalno supilti nepavyks. Čia jau nebe finansavimo, o geografinės padėties klausimas.

Tam, kad slidinėjimas būtų maksimaliai malonus, nepamirškite pasirūpinti slidinėjimo batais. Juk neužtenka vien sniego ir trasų, pageidautina iš anksto pasirūpinti specialiu inventoriumi. Šiuo metu parduotuvėse Expedition vyksta slidinėjimo inventoriaus išpardavimas. Jeigu nesate nusiteikę pirkti inventoriaus, jūs galite nuomotis paruoštą, prižiūrėtą kalnų slidinėjimo inventorių (slides, snieglentes, batus, lazdas, apsaugas).

Aurimas Minsevičius
Nuotr. sniegozona.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top