Now Reading
Žalia ir skani palangė

Žalia ir skani palangė

Žalia ir skani palangė

Nusibodo pirkti sausus, kvapą ir skonį praradusius prieskonius? Užsiauginkite jų patys. Vasara tam ypač tinkamas metas. Namai ne tik prisipildys vasariškų kvapų, bet ir taps jaukesni, žalesni, o jei nepagailėsite fantazijos – ir stilingesni.

Prieskoniniai augalai geriausiai auga esant 15-20° C temperatūrai. Tad visai nesvarbu kurį šiltojo sezono mėnesį juos pasodinsite. Žolelėms reikia šviežio oro bei šviesos, tad augindami jas uždaroje patalpoje dažniau atverkite langą ir saugokite nuo skersvėjų. 

Laikas.lt pataria, kaip užsiauginti keletą prieskoninių žolelių, kuriomis galėsite pagardinti savo vasaros patiekalus.


Bazilikas. Puikiai auga balkone, vazone ant palangės. Jam patinka saulė, nevėjuota aplinka, todėl vazonėlį su bazilikais reikėtų laikyti pietinėje namų pusėje. Nuskynus ūglių galus, bazilikas gražiai šakojasi ir augdamas įgauna kompaktišką formą. Lapai turi būti nuskinti iki žydėjimo. Jei bazilikas auginamas balkone, atšalus orams vazonėlį reikia pernešti į patalpą, tuomet augalą galima auginti visus metus. 

Raudonėlis. Daugiametis kvapnus prieskoninis augalas, tinkantis ne tik arbatoms. Tai italų ir graikų virtuvėje populiarus prieskonis. Išrinkite jam didesnį vazonėlį ir pasirūpinkite derlinga žeme.

 

Krapai. Prieš sėdami sėklas, kelias dienas jas laikykite kambario temperatūros vandenyje – taip greičiau sudygs. Paprastai sėklos sudygsta per 10-15 dienų, o sulapoja per mėnesį. Iš pradžių reikia gausiau laistyti. Nors krapai puikiai auga ir pavėsyje, jiems nereikalinga aukšta temperatūra, augantys saulėtoje vietoje būna aromatingesni. Krapai mėgsta purią ir drėgną žemę.


Čiobreliai. Žemė turi būti lengva, puri, kalkinga ir puveninga. Sėklas reikia suberti negiliai – 0,5 cm gylyje, tada lengvai užžerti žemėmis. Sudygsta maždaug per 20 dienų esant 20-25 °C temperatūrai. Atstumai tarp daigų turi būti 20 x 25 cm. Tada daigelius galite persodinti į vazonėlius, lovelius. Jei auga lauke, skinami nuo gegužės iki spalio mėnesio.


Rozmarinas. Jį galima dauginti sėklomis, bet paprasčiau ir greičiau – auginiais. 3-4 cm ilgio rozmarinų auginius pasodinkite žemuose induose drėgname smėlyje, uždenkite polietileno plėvele. Labai mėgsta saulėtą, šiltą vietą ir laidžią dirvą (neperliekite). Kai po trijų ar keturių savaičių įsišaknys, perkelkite į vazonus. Augalas pakankamai aukštas – apie pusę metro, tad jam reikalingas didelis vazonas.

Mairūnas. Auginant vazone šviežio mairūno galima turėti visus metus. Jis mėgsta šiltą, saulėtą užuovėją. Pavasarį pasėjus sudygsta per 2-3 savaites. Norint, kad mairūnas gerai augtų žiemą, jam reikalingas papildomas apšvietimas. 


Agurklė. Mėlynais žiedais žydinčio augalo kvapas labai primena šviežią agurką. Daigai pasirodo po 10-12, o po 4 savaičių galima skinti ir dėti į salotas bei šaltuosius daržovių patiekalus.

Sėjamoji pipirinė. Šis prieskonis gerai auga net ir žiemos metu, nes jam pakanka 8 val. šviesos per parą. Pipirinės sėklos beriamos tankiai. Kol sudygsta, jas reikia laikyti šiltai, uždengtas, kad sėklos nesudžiūtų. Žemė nuolat turi būti drėgna. Sudygsta po 2-3 dienų, o maistui vartoti galima jau po dviejų savaičių (kai išauga iki 5-6 cm aukščio).

Parengė Dovilė Raustytė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top