Now Reading
Koncertai neįprasčiausiose pasaulio vietose: po vandeniu, ore, džiunglėse…

Koncertai neįprasčiausiose pasaulio vietose: po vandeniu, ore, džiunglėse…

Koncertai neįprasčiausiose pasaulio vietose:  po vandeniu

Šiais visuotinio piratavimo laikais, kuomet albumų pardavimai krenta veik geometrinės progresijos pagreičiu, realiausiu muzikos grupių pajamų šaltiniu tampa koncertai.

Kartais tai tampa būdu išreikšti savo politines pažiūras: 1977 m. garsieji pank-roko atlikėjai ir legendinės dainos „God Save The Queen” kūrėjai „The Sex Pistols” atliko savo kūrinius plaukdami valtyje priešais Parlamento rūmus tekančia Temze, tokiu būdu bandydami pajuokti po kelių dienų vykusią Karalienės procesiją toje pačioje vietoje; 1989 m. praėjus beveik mėnesiui po Berlyno sienos griūties naujųjų metų naktį iš serialo „Gelbėtojai” mums pažįstamas David‘as Hasselhoff‘as nusprendė pamaloninti sostinės gyventojus savo atliekamomis dainomis. Šiais laikais ideologijas pakeitė siekis atkreipti dėmesį, sudominti ir, neslėpkim, uždirbti. 2006 m. britus apstulbino šalia milžiniško Diplodoko griaučių Londone esančiame gamtos istorijos muziejuje koncertavę „The Strokes”. O groti galima daug kur, tereikia fantazijos. Jūsų dėmesiui dešimt pačių keisčiausių vietų, kuriose yra skambėjusi muzika.

Viešajame transporte


Prieš ketverius metus milijonai melomanų iš viso pasaulio krimtosi nagus negyvenantys Kanados Vinipego mieste. Priežastis labai paprasta – milijonus įrašų pardavę JAV rokeriai „The White Stripes” nusprendė parodyti gražų solidarumo gestą kaimynams ir pirmąkart viešai atliko savo dainas iš naujo albumo maršrutinio autobuso keleiviams.

Po vandeniu


Gruzinų kilmės Didžiosios Britanijos pop žvaigždutė Katie Melua gali pasigirti ne tik savo muzikiniais sugebėjimais, bet ir įrašu Guineso rekordų knygoje. 2006 m. kartu su grupe nusileido į 303 m. žemiau jūros lygio esančią Norvegų „Statoil” platformą Šiaurės jūroje, kur koncertavo dešimtmetį ten triūsiantiems darbininkams.

Ore


1995 m. kontroversiškai vertinamas vokiečių eksperimentinės muzikos kompozitorius Karlheinz Stockhausenas pirmąkart atliko savo garsųjį opusą Sraigtasparnio styginių kvartetui („Helikopter-Streichquartett”). Šis pasirodymas buvo nufilmuotas 2003-ųjų Salzburgo festivalyje.

Ant stogo


Taip, pirmieji spontanišką grojimą ant stogo londoniečiams 1969 m. kaip atsisveikinimo koncertą padovanojo „The Beatles” (šis epizodas panaudotas vienoje kultinio serialo „The Simpsons” serijoje), bet Bono vedami U2 nusitaikė į dar didesnes aukštumas. 1987 m. jie nusprendė filmuoti vaizdo klipą nuo gėrimų parduotuvės centriniame Los Andžele stogo. Nesankcionuotą pasirodymą nutraukė policija, bet U2 vyrukai, kaip tikriems airiams ir pridera, nepasidavė ir 2000 m. šįkart dubline pakartojo savo sumanymą.

Akcijų biržoje

2000 m. karingųjų „Rage Against the Machine” pasirodymas pačioje finansinėje JAV arterijoje – „Wall Streete” – sutrikdė darbą akcijos biržoje visai dienai. Greitu laiku grupė žada pakartoti savo pasirodymą kaip solidarumo su „Occupy the wall street” protestuotojais ženklą.

Šalia Gizos piramidžių


Galbūt intelektualių klausytojų vertinamas Jean Michel Jarre 1999 m. ir nebuvo informuotas apie tai, jog ateinantį tūkstantmetį matematiškai tiksliau švęsti tik po metų, bet jo trijų valandų trukmės muzikos ir šviesų reginys Egipto dykumoje nepaliko abejingų. Beje, J.M. Jarre kartu su Rodu Stewartu taip pat priklauso didžiausios klausytojų auditorijos rekordas – per 850-ąsias Rusijos sostinės metines net 3,5 milijono klausytojų sugūžėjo į Maskvą jo paklausyti.

Džiunglėse


1974 m. gavus Don Kingo palaiminimą Zaire (dabar – Demokratinė Kongo respublika) pirštines surėmė dvi bokso legendos: Muhammad Ali ir tuometinis pasaulio čempionas super-sunkiasvorių kategorijoje Goržas Foreman‘as. Laimėjo Ali, o vietiniai tris naktis šėlo nepamirštamame muzikos renginyje kartu su tokiais atlikėjais kaip James Brown‘as ir BB Kingas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kalno papėdėje


Kas gali būti ironiškiau nei grupės, kurios pavadinimas verčiamas kaip Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentai ir dainuojančių apie milijonus persikų (hitas „Peaches”), koncertas Rašmoro kalne iškaltų buvusių JAV prezidentų akivaizdoje 1996 m.

Griuvėsiuose

1971 m. legendiniai „Pink Floyd” susiruošė koncertuoti kadaise Vezuvijaus įsiveržimo palaidotame Pompėjos miesto romėnų amfiteatre. Po metų pasirodė šį surealų reginį be jokių žiūrovų įamžinęs filmas „Pink Floyd: Live at Pompeii”.

Psichiatrinėje ligoninėje


Nors keliuose kalėjimuose pasirodymus atlikęs Johny Cashas parodė tikrą drąsą ir kilniaširdiškumą, bet ekscentriškieji „The Cramps” ėjo dar toliau 1978 m. surengdami nemokamą koncertą ne kur kitur, bet Napos (Kalifornija) psichiatrinės ligoninės pacientams. 

Aleksandras Rimdžius

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top