Now Reading
Šokantis Jupiteris arba kaip sumažėjo Saulės sistema

Šokantis Jupiteris arba kaip sumažėjo Saulės sistema

Šokantis Jupiteris arba kaip sumažėjo Saulės sistema

Pasirodo, Saulės sistema kažkada turėjo ne 4 milžiniškas planetas (Jupiterį, Saturną, Neptūną ir Uraną), o 5. Paslaptingoji penktoji milžinė per orbitas „šokinėjančio“ Jupiterio buvo išmušta iš Saulės sistemos.

Davido Nesvorny atliktos kompiuterinės simuliacijos įrodė, kad statistiškai tiesiog neįmanoma tai, kad Saulės sistema prasidėjo ir gyvavo „tik“ su 4 didelėmis planetomis. Pasak D. Nesvorny, jeigu būtų buvusios tik 4 milžinės, mūsų planetoje būtų galėję būti tik apie 2.5 proc. visos gyvybės, kuri yra dabar. Prieiti tokioms išvadoms, D. Nesvorny atliko net 6 tūkst. kompiuterinių simuliacijų.

„Galimybė, kad mūsų Saulės sistema turėjo 5 milžiniškas planetas, atrodo pati realiausia dėl neseniai atrastų laisvai kosmose „plaukiojančių“ planetų. Jos kažkada buvo „išvarytos“ iš savo sistemų.“, – sakė D. Nesvorny.

D. Nesvorny mano, kad Jupiteris vienu metu pavojingai artėjo Saulės sistemos centro link. Būtent link ten, kur dabar yra Marsas ir Žemė. Tada staiga „peršoko“ į kitą orbitą, taip išspirdamas paslaptingąją 5 milžinę į kosmosą.

Saulės sistema pradėjo formuotis maždaug prieš 4.5 milijardo metų, kai didžiulis dulkių ir dujų debesis sprogo ir susiformavo Saulė. Planetos mūsų sistemoje atsirado po sprogimo praėjus maždaug 10 mln. metų, tačiau ilgą laiką neturėjo stabilių orbitų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Kompiuterinis modelis, parodantis, kur maždaug buvo 5 milžinė.
 

Be to, manoma, kad Saulė jau „nugyveno“ maždaug pusę savo gyvenimo. Prieš užgesdama, Saulė taip išsiplės, kad sudegins viską Žemėje ir kitose planetose. Tačiau panikuoti neverta – tai įvyks tik po maždaug 5 mlrd. metų.

Laikas.lt
Parengta pagal: Dailymail.co.uk
Nuotraukos: AP, EPA

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top