Now Reading
Šį savaitgalį „AVaspo“ ir slemo turas su programa „Iš žodžio į garsą“

Šį savaitgalį „AVaspo“ ir slemo turas su programa „Iš žodžio į garsą“

Šį savaitgalį „AVaspo“ ir slemo turas su programa „Iš žodžio į garsą“

Laikas.lt
Nuotr. Sitora Šlaunelytė, Darius Jurevičius

Panevėžys, Šilutė, Nida, Vilnius, Kaunas – štai į šiuos miestus užsuks elektroninę muziką, poeziją, sakytinius tekstus ir vizualųjį meną apjungiantis projektas „Iš žodžio į garsą“. Jau šį penktadienį (gruodžio 9 d.) slemas ir „AVaspo“ aplankys Panevėžį, šeštadienį popiet slemas vyks Šilutėje, o vakare poetinius pasirodymus ir pokalbius apie juos transliuos „Neringa FM“ radijas. Kitą savaitę „AVaspo“ koncertuos sostinėje ir Kaune.

Savaitgalį – slemas Šilutėje ir Panevėžyje

Jau maždaug pusantrų metų Lietuvoje vykstančios slemo varžybos kiekvieną paskutinį mėnesio ketvirtadienį kalbėti kviečia visus, turinčius, ką pasakyti. Slemas – tai interaktyvi sakytinė poezija, išsinėrusi iš įprastos rašytinės formos, atliekama (skaitoma) gyvai, skiriant daug dėmesio kalbėjimo raiškai ir palaikant ryšį su klausytojais. Kitaip nei tradicinė poezija, slemas daro poveikį ne skaitytojui ilgai skaitant ir interpretuojant eilėraščius, o klausytojui klausant sąmojingai, taikliai ir išraiškingai (kartais išgaunant papildomus nekalbinius garsus – švilpimą, baubimą, cakcėjimą ar pan.) atliekamą tekstą. Terminas „slem poezija” įsitvirtino išvertus angliškąjį „slam poetry”, tačiau pastarasis Amerikoje kartais yra keičiamas ir sinonimine fraze „spoken word”.

Azarto suteikianti varžybų forma diktuoja kelias paprastas taisykles: kiekvienas poetas skaito po 3 ne ilgesnius kaip 5 min. trukmės savo kūrinius, papildoma scenografija pasirodymo metu draudžiama, nugalėtojus renka publika, o laimėtojui atitenka simbolinė pereinamoji taurė – 10 litų. Skaityti ir dalyvauti gali visi norintys.

Jau šį šeštadienį (gruodžio 10 d.) Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoje bibliotekoje, konferencijų salėje lietuviško slemo varžybos atmosferą išjudins teisingos ir paprastos gatvės poezijos žodžių kirčiais. Renginys, ciklo „Iš žodžio į garsą“ dalis, įvyks 14 val. Įėjimas nemokamas.

Panevėžyje gruodžio 9 dieną slemo skaitymai ir grupės „AVaspo“ koncertas prasidės 20 val. „Tauros lofte“. Bilietų kaina – 7 litai.

„AVaspo“ Panevėžyje ir tiesioginiame „Neringa FM“ eteryje

Šeštadienį iškart po pasirodymo Šilutėje slemo komanda kartu su grupe „AVaspo“ ir projektu „nunu“ riedės į Nidą, kur radijo stoties „Neringa FM“ eteryje nuo 19 val. (gruodžio 10 d.) papasakos plačiau apie šiuos reiškinius pasaulyje ir Lietuvoje: slemą, sakytinę poeziją, audiovizualinę ir eksperimentinę poeziją. Transliacijos metu skambės ir parodomieji tekstai.

„AVaspo“ (AudioVisual Asp of Poetry) – tai 2008 m. susibūrusi ir audiovizualinės poezijos gyvatės vardu pasivadinusi grupė, per kelerius gyvavimo metus įvairių muzikinių stilių (electronic, experimental – acoustic, triphop, psycountry, kt.), autoironiškų tekstų derinius subrandinusi ir išleidusi albumų „Niagara“ ir „Nėra okeano“ pavidalu.

Projektas „Nunu“ – tai eksperimentinis audiovizualinės poezijos pasirodymas, atliekamas trijų bendraminčių kūrėjų – Dariaus Jurevičiaus, Gabrielės Labanauskaitės ir Žygimanto Kudirkos – susivienijusių dėl noro kurti ir ieškoti naujų išraiškos formų . Įvairiuose festivaliuose, renginiuose („Knygų mugėje“, „Satta Outside“, „Druskomanija“, Kauno Dramos Teatre, kt.) jau skambėjęs ir rodytas projektas šį kartą bus pristatytas „Neringa FM“ radijo stoties eteryje.
„Nunu“ pasirodymo metu gyvai atliekami tekstai, kupini nuogirdų iš miesto gyvenimo, reklamos ir pop pasaulio, vien žodine raiška kuria urbanistinį įspūdį, išryškina žmogaus ir civilizacijos, ar žmogaus pasinėrimo į civilizaciją, technologijas, ryšį. Vizualioji dalis (vaizdo įrašai ekrane, skaitančiųjų kūno kalba) papildo šį įspūdį, didina įtampą. „Nunu“ projektas į slemo skaitymus panašus tuo, jog čia tekstai pritaikyti kalbėjimui ir klausymui, o ne skaitymui tyloje, tačiau papildoma scenografija, į pagalbą pasitelktos technologijos ir varžybų principo nebuvimas projektą skiria nuo slemo.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Iš žodžio į garsą“

Renginių ciklas „Iš žodžio į garsą“ – tai naujos poezijos išraiškos, jos samplaikos su muzika ir vaizdais, gyvai sklindančios tiek po didmiesčius, tiek po mažesnius miestelius. Dar nemačiusius audiovizualinės poezijos ir poezijos slemo ši programa supažindins, pakvies kurti kartu, suprasti, kodėl jai verta sakyti TAIP arba NE.

Renginių „Iš žodžio į garsą“ programa:

Penktadienis (12.09)
20 val. Panevėžyje, „Tauros lofte“ – grupės „AVaspo“ koncertas ir slemas.

Šeštadienį (12.10)
14.val. Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoje bibliotekoje, konferencijų salėje – slemas
19 – 21 val. Tiesioginė transliacija per „Neringa FM“ – slemas, „AVaspo“ ir „Nunu“

Ketvirtadienį (12.15)

21 val. Vilniuje, klube „Opium“ – „AVaspo“ koncertas

Penktadienį (12.16)

21 val. Kaune, menų namuose „Kanklės“ – „AVaspo“ koncertas
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top