Now Reading
Burleska – šokis, sudrebinęs retro erą (Foto)

Burleska – šokis, sudrebinęs retro erą (Foto)

Burleska – šokis

Laikas.lt
Nuotr. Getty images

Burtai, kuriais kažkada kerėjo burleskos šokėjos, sugrąžintos į šias dienas per dar niekada nepublikuotas nuotraukas. XX a. viduryje išpopuliarėjęs provokuojantis šokis pasekėjų susilaukia ir šiomis dienomis.

Burleska atsirado XIX a. Italijoje ir XX a. viduryje patyrė tikrą renesansą Anglijoje ir Amerikoje. Tiesa, antroji amžiaus pusė nuslopino žmonių susidomėjimą Amerikoje, tačiau jis vis dar buvo populiarus Anglijoje. Amerikoje šokis prarado populiarumą po to, kai buvo panaikintas „sausas įstatymas“.

Burleskos šokėjos rodydavo daug nuogo kūno, švytinčius kostiumus, dainuodavo, šokdavo, joms padėdavo chorai, orkestrai ir net cirko akrobatai. Svarbiausia, šokis linksmindavo ne tik vyrus, bet ir moteris – daugybė jų ateidavo pasigrožėti šokėjų sugebėjimais ir demonstruojamu moteriškumu.

Nuogumas ir sekso imitavimas buvo populiariausias Amerikoje. 1930-1940 m. čia buvo virš 100 šokėjų, kurios garsėjo ne tiek šokiu, kiek nuogu kūnu. Tačiau jau 1942 m. Niujorko meras Fiorello LaGuardia uždarė vieną didžiausių burleskos klubų pasaulyje – „Minsky’s“. Istorikai tai vadina burslekos eros pabaiga Amerikoje ir smukimo pradžia visame pasaulyje.

Burleskos pasirodymai vykdavo klubuose. Ten susirinkę žiūrovai tarsi išsivaduodavo nuo kasdienių rūpesčių ir atsipalaiduodavo.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Buvo sukurta šimtai filmų, kuriuose naudojami burleskos elementai (beje, jų galite pamatyti ir Laikas.lt aprašytame seriale „Boardwalk empire“, kuriuose veiksmas sukasi prieš pat didžiausią burleskos bumą). Beje, būsimasis Amerikos prezidentas – Ronaldas Reaganas, taip pat nusifilmavo viename „She’s working her way through college“.

Burleska buvo vėl trumpam sužibusi 1990 m, tačiau populiarumas nebuvo toks milžiniškas ir žmonės net ir dabar burleskos šokėjas lygina su striptizo šokėjomis ar net prostitutėmis. Dabar, gal ne geriausia, bet tikrai populiariausia burleskos šokėja yra tituluojama Dita Von Teese, apie kurią visai neseniai rašėme.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top