Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios naujienos
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Įdomu

Žalingi įpročiai virtuvėje

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2019-04-10
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Žalingi įpročiai virtuvėje

[-[0]-]

Kai dažnai tenka sukiotis prie puodų, išmoksti ne tik skaniai gaminti. Pasak patyrusių virtuvės šefių, neretai gali susiformuoti ir „žalingų“ įpročių, kurie ne tik sugadina patiekalo skonį, bet ir gali būti kenksmingi sveikatai.

Pateikiame netinkamų įpročių, kurių vertėtų atsikratyti ar bent jau pabandyti tai padaryti, sąrašą.

Kaitiname aliejų, kol ima kilti dūmai

Dauguma receptų aprašymų prasideda nuo to, kad reikia keptuvėje įkaitinti aliejų. Taigi įpilame į indą aliejaus ir nusisukame nuo kaistančios keptuvės, kad kol aliejus sušils, dar ką nors nuveiktume – supjaustytume daržoves, iškočiotume tešlą ir t.t. O kai iš keptuvės ima kilti dūmelis, pradedame gaminti. Teisingai? Ne visai.

Dauguma per daug įkaitintų aliejų tampa nemalonaus skonio. Be to, jei aliejų naudojate pakartotinai ir įkaitinate iki dūmų, jis ima „irti“ naikindamas antioksidantus ir formuodamas kenksmingąsias medžiagas.

Aliejų kaitinimo temperatūra labai skiriasi (pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus svyruoja nuo 185 °C iki 216 °C). Galite patiekalams gaminti naudoti įvairų aliejų, svarbiausia – neįkaitinti jo iki dūmų atsiradimo. Norėdami gaminti sveikai, aliejų kaitinkite, kol jis pradeda po truputį čirškėti.

Per dažnai maišome

Kad patiekalas neprisviltų, jį dažnai maišome. Tačiau šis procesas gali būti visai nenaudingas patiekalui. Dažnas „įsikišimas“ neleidžia patiekalui kaip reikiant apkepti, daro jį gurų. Taigi stenkitės patiekalą maišyti kuo rečiau, jeigu to nereikalauja receptas.

Į keptuvę sudedame per daug produktų

Kartais patiekalo gaminimas iš mūsų pareikalauja kantrybės. Galbūt jums ir atrodo, kad lengviau yra užpildyti keptuvę iki kraštų reikiamais produktais, tačiau dėl to patiekalo gaminimo laikas tik pailgės. Be to, rezultatas gali būti – neaiškios konsistencijos košė. Jeigu norite, tarkime, bulves aliejuje apkepti taip, kad jos būtų su traškia luobele, nedėkite visų iš karto. Prikrovę pilną keptuvę, vietoje keptų, gausite garuose gamintas bulves. Tas pats pasakytina ir apie mėsą. Jei į keptuvę pridėsite per daug mėsos, indo temperatūra labai greitai atvės, dėl to mėsa gali prilipti prie dugno ir t.t.

Keptą mėsą pjaustome iš karto, ištraukę iš orkaitės

Kad ir kokie išalkę būtumėte, nepjaustykite tik iškeptos mėsos gabalo iš karto, kai ištraukiate iš orkaitės ar nuimate nuo grilio. Palikite ją keletui minučių, kad sultys lygiai pasiskirstytų. Jeigu mėsą pjaustysite tik ištraukę iš orkaitės, visos sultys ištekės ant pjaustymo lentos.

Nedidelius mėsos gabalėlius galima palikti 5-10 minučių. Kumpį ar kalakutą nepjaustytą derėtų palaikyti iki 20-30 min.

Teflonu dengtoje keptuvėje kepame ant per stiprios ugnies

Jeigu patiekalą gaminate teflonu dengtoje keptuvėje, sumažinkite ugnį. Per stipri ugnis gali turėti įtakos kenksmingų garų, išsiskiriančių iš keptuvės dangos, susiformavimui. Šie garai kenkia kepenims, neigiamai veikia virškinimo traktą.

Per ilgai maišome tešlą

Pasak virtuvės šefų, nederėtų plaktuvu ilgai maišyti tešlą, kurioje daug miltų. Mat mechaniškai veikiamuose miltuose formuojasi gliutenas, ir kepinys bus kietas.


Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:namų šeimininkėpatarimai virtuvėješeimininkėvirtuvėžalingi įpročiai

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

"Roko naktų" Slėnio scena: nuo legendų šėlsmo iki jaunatviškos ekstravagancijos
Menas

„Roko naktų” Slėnio scena: nuo legendų šėlsmo iki jaunatviškos ekstravagancijos

2010-07-17
Švedijoje sukurtas nematomas šalmas dviratininkams (Video)
Aktualu

Švedijoje sukurtas nematomas šalmas dviratininkams (Video)

2012-08-21
Gatvės meno harmonija: burbulai Saulėtekyje (interviu)
Naujienos

Gatvės meno harmonija: burbulai Saulėtekyje (interviu)

2014-07-23
Knygų pusryčių konkurse – pagalbininkas užklupus panikai „Ką daryti?“
Laikas.lt pusryčiai

Knygų pusryčių konkurse – pagalbininkas užklupus panikai „Ką daryti?“

2014-09-19

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?