Kefyras, fermentuotas pieno produktas, garsėja savo probiotinėmis savybėmis ir teikiama nauda sveikatai. Šis tirštas ir rūgštokas gėrimas yra puikus kalcio, baltymų ir B grupės vitaminų šaltinis. Tačiau ar žinojote, kad šį gėrimą galite praturtinti dar daugiau naudingų medžiagų ir paįvairinti jo skonį, suteikdami jam visiškai naują dimensiją? Jei mėgstate kefyrą, drauge panagrinėkime keletą paprastų, bet efektyvių būdų, kaip iš kefyro išspausti maksimumą ir paversti jį dar vertingesniu jūsų mitybos racione.
Praturtinkite kefyrą vaisiais ir uogomis
Vienas paprasčiausių ir skaniausių būdų pagerinti kefyro maistinę vertę ir skonį – įmaišyti šviežių arba šaldytų sezoninių vaisių ir sultingų uogų. Pavyzdžiui, saujelė mėlynių yra puikus antioksidantų šaltinis, padedantis kovoti su laisvaisiais radikalais, o bananas suteiks natūralaus saldumo ir svarbaus mineralo – kalio.
Braškės, avietės, mangai, persikai – pasirinkimas išties neribotas ir priklauso nuo jūsų asmeninio skonio bei sezoniškumo. Vaisiai ir uogos ne tik praturtins kefyrą vitaminais, mineralais ir skaidulomis, bet ir suteiks natūralaus saldumo, jei norite vengti pridėtinio cukraus ir mėgautis sveikesniu desertu ar užkandžiu.
Sėklos ir riešutai – papildoma maistinė vertė
Norėdami dar labiau padidinti kefyro baltymų, skaidulų ir širdžiai naudingų sveikųjų riebalų kiekį, įmaišykite į jį įvairių maistingų sėklų ir riešutų, tokių kaip saulėgrąžų, moliūgų ar sezamo sėklos, kurios taip pat praturtins jūsų gėrimą mikroelementais.
Chia sėklos puikiai sugeria skystį ir suteikia malonios želė konsistencijos, o linų sėmenys yra pripažintas omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, svarbus širdies ir kraujagyslių sveikatai. Smulkinti migdolai ar traškūs graikiniai riešutai pridės ne tik malonios tekstūros, bet ir svarbių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino E, bei mineralų.
Prieš dedant riešutus į kefyrą, galite juos šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje, kad išryškėtų jų natūralus aromatas ir skonis taptų dar intensyvesnis bei maloniai papildytų rūgštoką kefyro skonį.
Žalumynai – netikėtas, bet naudingas priedas
Nors gali atrodyti neįprastai ir netgi šiek tiek keistai, tačiau į savo rytinį ar popietinį kefyro kokteilį galite įmaišyti ir šiek tiek šviežių žalumynų, pavyzdžiui, švelnių špinatų, kurie yra neutralaus skonio, ar maistingų kale kopūstų lapų, kurių kartumą galima subalansuoti kitais ingredientais.
Šie žalumynai yra puikus įvairių vitaminų (ypač K ir A) ir svarbių mineralų, tokių kaip geležis ir kalcis, šaltinis. Nesijaudinkite dėl ryškaus žalumynų skonio – kruopščiai sumaišius blenderiu, ypač su vaisiais ar uogomis, žalumynų skonis taps daug švelnesnis ir beveik visiškai nepastebimas, o nauda jūsų bendrai sveikatai, įskaitant virškinimą ir energijos lygį, bus tikrai didelė.

Prieskoniai ir žolelės – nauji skonių potyriai
Eksperimentuokite su įvairiais kvapniais prieskoniais ir aromatinėmis žolelėmis, kad suteiktumėte įprastam kefyrui visiškai naujų ir netikėtų skonių, pradedant nuo klasikinių derinių ir baigiant drąsiais eksperimentais. Šiltas cinamonas puikiai dera su pjaustytais obuoliais ar saldžiais bananais, primindamas desertus, aštrus imbieras suteiks gaivumo ir šiek tiek pikantiškumo, puikiai tikdamas rytiniam energijos užtaisui, o šviežios mėtos – malonaus vėsinančio aromato, ypač karštomis dienomis.
Taip pat galite įmaišyti šiek tiek natūralaus vanilės ekstrakto, kuris suteiks subtilaus saldumo be pridėtinio cukraus, arba smulkintos citrinos ar net apelsino žievelės, kuri praturtins gėrimą gaiviu citrusiniu aromatu ir suteiks papildomų vitaminų. Nebijokite išbandyti ir kardamono, muskato riešuto ar net šiek tiek kajeno pipirų netikėtam aštrumo pojūčiui.
Kefyras kulinarijoje – ne tik gaivinantis gėrimas
Nepamirškite, kad kefyras gali būti naudojamas ne tik kaip gaivinantis ir probiotikais turtingas gėrimas. Jis puikiai tinka kaip natūralus ir švelnus marinatas įvairiai mėsai ar paukštienai, suteikdamas jiems ne tik minkštumo, bet ir subtilaus, pikantiško skonio. Taip pat galite jį sėkmingai naudoti kaip kreminį pagrindą šaltiems vasaros sriuboms, lengviems salotų padažams ar netgi kaip alternatyvą grietinei kepiniuose.
Išnaudokite visas nuostabias kefyro galimybes, kūrybiškai praturtindami jį įvairiais naudingais priedais ir drąsiai naudodami jį savo kasdienėje kulinarijoje. Taip ne tik mėgausitės skaniu ir sveikatai palankiu produktu, bet ir gausite dar daugiau vertingos naudos savo organizmui bei paįvairinsite savo mitybos racioną naujais skoniais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.