Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sodas ir daržas

Natūralios skystosios trąšos iš piktžolių ir virtuvės atliekų

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-07-03
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Natūralios skystosios trąšos iš piktžolių ir virtuvės atliekų
Natūralios skystosios trąšos iš piktžolių ir virtuvės atliekų

Ieškote ekologiško ir veiksmingo būdo stiprinti savo augalus? Natūralios skystosios trąšos – tai puikus pasirinkimas, kuris leidžia išnaudoti sodo piktžoles ir virtuvės atliekas naudingai. Šios trąšos yra ne tik lengvai pagaminamos, bet ir veiksmingai skatina augalų augimą bei padeda išlaikyti derlingą dirvožemį. Sužinokite, kaip pasigaminti trąšų vos per kelias dienas!

Kodėl natūralios skystosios trąšos yra veiksmingos?

Sodo piktžolės, tokios kaip kiaulpienės ar žliūgės, yra prisotintos naudingų medžiagų – azoto, kalio, kalcio, fosforo. Tuo tarpu daržovių likučiai, tokie kaip morkų ar kopūstų lupenos, praturtina trąšas organinėmis medžiagomis ir naudingais mikroorganizmais. Fermentuojant šiuos komponentus vandenyje, gaunamos stiprios skystosios trąšos, kurias augalai greitai pasisavina.

Ko prireiks?

  • Įvairių šviežių piktžolių (kiaulpienių, žliūgių, dobilų, žolės nuokritų)
  • Daržovių likučių: žievelių, stiebų, lapų (morkų, kopūstų, bulvių ir pan.)
  • Kaulamilčių (nebūtina, bet naudinga šaknims ir žydėjimui)
  • 20 litrų talpos kibiro arba indo su dangčiu
  • Lietaus arba pastovėjusio (neklooruoto) vandens
  • Komposto ar perpuvusio mėšlo (jei turite)
  • Senos pagalvės užvalkalo arba tinklelio (filtravimui)
  • Ilgos lazdelės ar šaukšto maišymui

Kaip pasigaminti natūralias skystąsias trąšas?

1. Ingredientų paruošimas

Surinkite piktžoles iš sodo ir šviežias daržovių atliekas. Venkite sūrių ar riebių likučių. Smulkiai supjaustykite – tai paspartins irimą.

2. Sluoksnių sudėjimas

Į kibirą sluoksniuokite piktžoles ir daržovių likučius. Jei turite – užberkite komposto arba mėšlo. Įberkite 2–3 šaukštus kaulamilčių. Kartokite, kol kibiras bus pusiau pilnas.

3. Vandens užpylimas

Į kibirą įpilkite lietaus ar pastovėjusio čiaupo vandens, kad mišinys būtų visiškai apsemtas.

4. Fermentacija

Visą masę gerai išmaišykite. Uždenkite kibirą nehermetiškai – leiskite patekti orui. Laikykite šiltai, pavėsyje, 7–14 dienų. Maišykite kas kelias dienas.

Kada skystosios trąšos jau paruoštos?

Kada skystosios trąšos jau paruoštos?

Po savaitės ar dviejų mišinys skleis stiprų, bet natūralų komposto kvapą. Skystis taps tamsus – tai ženklas, kad trąšos prisotintos maistinių medžiagų. Jei naudojote maišelį – tiesiog jį išimkite. Jei ne, perkoškite skystį per sietelį ar audinį.

Kaip naudoti natūralias skystąsias trąšas?

Svarbu: trąšas reikia skiesti!
Jos yra stipriai koncentruotos, todėl neskiestos gali pakenkti augalams.

Skiedimo proporcija: 1 dalis trąšų ir 10 dalių vandens.
Naudokite:

  • Aplink šaknis – kaip drėkinamąsias trąšas.
  • Persodinant – šaknų stiprinimui.
  • Žydintiems ir derantiems augalams – kaulamilčiai skatina žydėjimą.

Nauda augalams ir aplinkai

  • Greitai pasisavinamos maistinės medžiagos.
  • Skatina stiprų augimą ir gausų derlių.
  • Gerina dirvožemio struktūrą bei mikroflorą.
  • Padeda sumažinti atliekų kiekį.
  • Ekonomiška ir draugiška gamtai alternatyva pirktinėms trąšoms.

Šaltinis: sharingideas.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:augalaiPiktžolėssodasTrąšos

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

17 greitai augančių gėlių skynimui
Sodas ir daržas

17 greitai augančių gėlių jūsų namų puokštėms

2025-02-19
Krienai marinavimui ir padažams. Kaip užsiauginti patiems?
Sodas ir daržas

Krienai marinavimui ir padažams. Kaip jų užsiauginti patiems?

2025-03-04
Kaip išnaudoti lietaus vandenį sode?
Sodas ir daržas

Kaip išnaudoti lietaus vandenį sode?

2025-03-03
Kaip padidinti agurkų derlių: trys tręšimo etapai su boro rūgštimi
Sodas ir daržas

Kaip padidinti agurkų derlių: trys tręšimo etapai su boro rūgštimi

2025-06-08

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?