Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Pomidorų džemas (chutney)

Vaida Bučinskienė
Autorius Vaida Bučinskienė
Publikuota: 2025-06-22
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Pomidorų džemas
Pomidorų džemas

Pomidorų džemas – tai sodraus skonio prieskoninis pagardas, kuriame susilieja sunokusių pomidorų saldumas, aromatingi prieskoniai ir subtilus rūgštumas. Tobulas derinys prie sūrių, mėsos patiekalų ar tiesiog su traškia duona.

Pomidorų džemas: receptas

Subrendęs per kelias savaites, džemas atsiskleidžia dar ryškesniu skoniu, todėl puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek dovanai.

Ingredientai:

  • 1,5 kg pomidorų
  • 500 g svogūnų
  • 1 valg. š. smulkios druskos
  • 3-4 česnakų skiltelės
  • 300 ml obuolių sidro acto
  • 250 g cukraus
  • 2 arb. š. kukurūzų krakmolo (nebūtina)

Prieskonių mišiniui:

  • 1 arb. š. kumino sėklų
  • 1 arb. š. kalendros sėklų
  • 1 arb. š. salierų sėklų
  • 1 arb. š. juodųjų garstyčių sėklų
  • ¼ arb. š. paprikos
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt

Gaminimo eiga:

1. Pirmiausia nulupti pomidorus: geriausia tai padaryti paruošus didelį puodą su vos verdančiu vandeniu ir didelį dubenį su lediniu vandeniu. Apatinėje kiekvieno pomidoro dalyje įpjauti nedidelį kryželį. Po kelis pomidorus merkti į verdantį vandenį maždaug vienai minutei. Tuomet kiaurasamčiu išimti ir nedelsiant perkelti į dubenį su šaltu vandeniu. Po to pomidorų odelė lengvai nusilups.
2. Supjaustyti pomidorus maždaug 15 mm dydžio gabalėliais ir sudėti į didelį dubenį. Svogūnus supjaustyti kiek smulkiau ir taip pat sudėti į dubenį. Užberti druskos ir viską gerai išmaišyti. Uždengti kepimo popieriumi ir lėkšte bei palikti 12-24 valandoms. Kitą dieną per sietelį ar kiaurasamtį nukošti pomidorus, skystį išpilti.
3. Pomidorus ir svogūnus sukrėsti į didelį storadugnį puodą. Įdėti česnaką, supilti actą ir kaitinti iki tolygaus virimo apie 20 min.
4. Tuo metu sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros paskrudinti kumino, kalendros, salierų ir garstyčių sėklas, kol jos pradės skleisti aromatą. Nuimti nuo kaitros ir šiek tiek sutrinti grūstuvėje arba prieskonių malūnėlyje.
5. Įmaišyti skrudintus prieskonius, papriką ir juoduosius pipirus į pomidorų masę. Pavirti dar 5 min.
6. Suberti cukrų ir maišyti kol ištirps. Toliau virkite ant silpnos kaitros apie 30 min, retkarčiais pamaišant, kol didžioji dalis skysčio išgaruos. Jei bus naudojamas krakmolas, išmaišyti jį su trupučiu vandens, kad gautųsi pasta ir įmaišyti į džemą. Virti dar 5-10 min, kol masė taps tiršta ir blizgi. Nuimti nuo kaitros.
7. Karštą džemą sudėti į sterilizuotus stiklainius – iki pat viršaus, gerai suspausti ir pašalinti oro tarpus šaukšto nugarėle. Iš karto užsukti dangtelius.
8. Idealu būtų leisti džemui subręsti 2-3 savaites, kad visi skoniai susijungtų. Laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje iki metų. Atidarius – laikyti šaldytuve ir suvartoti per 3-4 mėnesius.

Recepto šaltinis: bbc.co.uk/food

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Naminis pomidorų padažasPomidorų chutneyPomidorų džemasPomidorų pagardas

AutoriusVaida Bučinskienė
Esu Vaida, maisto turinio redaktorė laikas.lt portale. Maistas yra neatsiejama mano gyvenimo dalis. Ieškau, gaminu, improvizuoju, testuoju, fotografuoju. Manau nėra neskanaus maisto, gali būti tik netinkamai panaudoti produktai :)

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Šokoladinis keksas su obuoliais
Desertai

Šokoladinis keksas su obuoliais

2025-04-30
Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas, geriausia kuo galima pagardinti mėsą.
Mėsos patiekalai

Juodųjų ir baltųjų pipirų padažas – geriausia, kuo galima pagardinti keptą mėsą

2025-03-07
Dažome kiaušinius - margučių receptai
Naudinga

Dažome kiaušinius – 7 margučių receptai

2025-04-11
Pupelių ir kruopų paštetas Kūčių stalui
Receptai

Pupelių ir kruopų paštetas – jaukiam Kūčių stalui

2024-12-17

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?