Šaltibarščiai – tai ne tik gaivus ir lengvas patiekalas karštomis dienomis, bet ir turtingos istorijos bei kultūros dalis, tikrai verta platesnio skyrelio straipsnyje. Ši tradicinė Rytų Europai priskiriama sriuba jau daugelį amžių džiugina gomurius savo unikaliu skoniu ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Lenkijoje bei Ukrainoje. Kiekviena šalis šiam patiekalui įnešė savo išskirtinių skonių ir ingredientų, todėl šiandien galime mėgautis įvairiomis šaltibarščių versijomis. Jeigu norite sužinoti apie šį patiekalą daugiau, tuomet rekomenduojame skaityti straipsnį iki pabaigos.
Šaltibarščių istorija
Nors šaltibarščių kilmė nėra tiksliai žinoma, tačiau manoma, jog šis patiekalas atsirado dėl būtinybės išsaugoti maistą šiltuoju metų laiku. Burokėliai, kaip vienas pagrindinių šaltibarščių ingredientų, buvo lengvai auginami ir ilgai išsilaikydavo. Sumaišyti su kefyru ar rūgpieniu, jie ne tik atgaivindavo, bet ir aprūpindavo organizmą vitaminais.
Pirmieji šaltibarščių paminėjimai istoriniuose šaltiniuose
Pirmą kartą šaltibarščiai paminėti dar XVII amžiuje. Tuomet jie buvo ruošiami iš įvairių ingredientų: duonos giros, mėsos, kiaušinių bei daržovių. XVIII-XIX amžiuje šaltibarščiai tapo populiariu patiekalu visoje Lietuvoje ir tokiu išliko iki šiandien.
Įdomūs istoriniai faktai apie Šaltibarščius
Nors iš pažiūros, atrodytų, paprastas patiekalas, tačiau senais laikais buvo ypač vertintas ne tik dėl savo skonio, bet ir naudą sveikatai nešančių savybių. Istoriniai šaltiniai byloja, kad:
- tokia sriuba buvo valgoma ne tik valstiečių, bet ir didikų;
- buvo valgomi tiek vasarą, tiek ir žiemą (tik pašildyti);
- buvo laikomi sveiku patiekalu (nes turi gausų vitaminų ir mineralų kiekį)
- buvo naudojami kaip vaistas nuo įvairių ligų (pavyzdžiui, virškinamojo trakto ligų profilaktikoje).

Šaltibarščiai – tai ne tik Lietuvos patiekalas
Kaip jau minėjome aukščiau – šis patiekalas populiarus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Rytų Europos šalyse, kur galima paragauti ir kitokių nei mūsų šaltibarščių variacijų. Nors visų versijų pagrindas tas pats – burokėliai, kefyras ir svogūnų laiškai, tačiau papildomi pagardai šaltibarščiams suteikia vis kitokį skonį.
Tad kuo gi skiriasi kitų šalių versijos nuo Lietuvoje dažniausiai mėgiamo klasikinio recepto?
- Pagrindiniais ingredientais. Nors mums įprasta šioje sriuboje matyti burokėlius, kitose šalyse jų alternatyva tampa morkos arba agurkai (pavyzdžiui, Lenkija).
- Rūgštumu. Kaip sakoma – „kiekvienam pagal skonį“, tad kitos šalys šiam patiekalui pagaminti naudoja rūgpienį arba papildomai įspaudžia šviežių citrinų sulčių.
- Prieskoniais. Įprastai patiekale sutinkame druską, pipirus, krapus ir svogūnų laiškus. Nustebtumėte sužinoję, kiek dar galite turėti prieskonių pasirinkimų savo šaltibarščių eksperimentams! Sąraše rasite ne tik česnaką, žalią svogūną, džiovintus čiobrelius ar maltą kuminą, bet ir tokius pagardus kaip bazilikas, petražolės bei dilgėlės (ypač plačiai naudojamos Lenkijos virtuvėje).
- Garnyrais. Dažniausiai jie patiekiami skonių harmonijai atskleisti, bet tuo pačiu ir sotumui užtikrinti. Lietuvoje su šalta sriuba mėgiamos virtos, keptos orkaitėje bulvės bei bulvytės „fri“, tačiau nenustebkite jei kitose šalyse šalia šaltibarščių jums patieks duonos ar kitų neįprastų garnyrų.
Šaltibarščių receptai
Nors šaltibarščiai niekuomet neatsibosta šiltuoju metų laiku, tačiau visada smagu išbandyti šį tą naujo ir pasigaminti kitokių sriubos versijų. Žemiau pateiksime keletą šaltibarščių receptų, tinkamų tiek pietums, tiek šventiniam susibūrimui ir netgi netoleruojantiems pieno produktų.
Klasikiniai lietuviški šaltibarščiai
Klasikiniai lietuviški šaltibarščiai bene mėgstamiausi mūsų šalies piliečių ne tik dėl savo paprastumo, bet ir greito paruošimo. Šalia galima patiekti virtas ar keptas bulves, bulvių kroketus ar bulvytes „fri“.

Jums reikės:
- Virtų arba marinuotų burokėlių: 500 g
- Kefyro: 1 litras
- Agurkų: 200 g
- Kietai virtų kiaušinių: 3 vnt
- Svogūnų laiškų: 30 g
- Krapų: 20 g
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Bulvių garnyrui
Paruošimas:
- Bulves išvirkite puode. Priklausomai nuo skonio, galima virti tiek luptas, tiek ir neluptas bulves.
- Į dubenį supilkite kefyrą.
- Virtus burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais. Jeigu pasirinkote marinuotus burokėlius stiklainyje, tuomet supilkite juos į dubenį su visomis sultimis.
- Agurkus supjaustykite norimo dydžio kubeliais. Kuo mažesni kubeliai, tuo didesnę skonių įvairovę turėsite viename šaukšte.
- Kiaušinius išvirkite ir supjaustykite kubeliais arba patiekite tiesiai į lėkštę tiesiog perpjovę per pusę.
- Svogūnų laiškus bei krapus taip pat smulkiai supjaustykite ir suberkite į dubenį;
- Visus dubenyje esančius ingredientus pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
- Patiekite su virtomis bulvėmis.
Patarimas: jeigu norite, kad šaltibarščiai nebūtų tokie tiršti, galite į juos įpilti šiek tiek pieno. Norint sotesnių ir „riebesnių“, visuomet galima pagardinti pora šaukštų (30% riebumo) grietinės.
Šaltibarščiai su marinuotais agurkais ir garstyčiomis

Šis šaltibarščių receptas puikus pasirinkimas norintiems daugiau rūgštumo ir šiek tiek aštrumo. Tikrai nustebsite kaip puikiai patiekale dera marinuoti agurkai ir garstyčios.
Jums reikės:
- Virtų arba marinuotų burokėlių: 500 g
- Kefyro: 1 litras
- Žalių agurkų: 200 g
- Marinuotų agurkų: 2 vnt
- Kietai virtų kiaušinių: 3 vnt
- Svogūnų laiškų: 30 g
- Krapų: 20 g
- Garstyčių: tiesiai į dubenį pagal skonį
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Bulvių garnyrui
Paruošimas:
- Išvirkite kiaušinius ir uždėkite virti bulves.
- Į dubenį ar puodą supilkite kefyrą.
- Virtus burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais. Jeigu pasirinkote marinuotus burokėlius stiklainyje, tuomet supilkite juos į dubenį su visomis sultimis.
- Supjaustykite kubeliais žalius bei marinuotus agurkus ir sudėkite į dubenį.
- Virtus kiaušinius supjaustykite kubeliais ir suberkite į dubenį kartu su kitais ingredientais arba patiekite perpjautus per pusę tiesiai į lėkštę.
- Į dubenį drauge suberkite krapus bei svogūnus ir viską gerai išmaišykite.
- Įdėkite druskos, pipirų ir garstyčių pagal skonį.
Patarimas: šių šaltibarščių versija bus tirštesnė ir turės išraiškingesnį skonį, jeigu dalį žalių bei marinuotų agurkų sutarkuosite per burokinę tarką. Garstyčias galite rinktis ir su grūdeliais, tačiau atminkite, kad jų kiekį geriausiai reguliuotis pagal skonį, priklausomai kiek aštrumo ir skonio intensyvumo norisi. Kiaušinius galite suberti supjautytus tiesiai į sriubą arba padalintus į keturias dalis išdėlioti šaltibarščių lėkštėje. Verta žinoti, kad kuo smulkiau supjaustyti ingredientai, tuo daugiau skonių pajusite viename šaukšte.
Šaltibarščiai be pieno produktų (tinka veganams)
Įkvėptas lietuviškų šaltibarščių, šis nesudėtingas veganiškos šaltos burokėlių sriubos receptas susideda iš agurkų, laiškinių svogūnų, citrinų sulčių, anakardžių, krienų ir šviežių krapų. Tai labai skanus ir veganams bei netoleruojantiems pieno produktų tinkantis receptas, kurį pagaminsite taip pat nesudėtingai kaip ir kitas sriubos versijas.

Jums reikės:
- 2 vidutinių virtų burokėlių (arba ~500 g tarkuotų virtų burokėlių)
- Anakardžių riešutų: 240 g
- Vandens: 700 ml
- Ilgo agurko: 1 vnt.
- Svogūnų laiškų: 75 g
- Krapų: 20 g
- Citrinos sulčių: 5 šaukštai
- Krienai: 0,5 a. š.
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Krapų: kelias šakeles serviravimui
Paruošimas:
- Per burokinę tarką sutarkuokite virtus burokėlius ir agurkus. Jeigu burokėliau jau sutarkuoti, tuomet šį žingsnį atlikite tik su agurkais ir viską sudėkite į dubenį.
- Į virtuvinį trintuvą – plaktuvą suberkite anakardžių riešutus bei vandenį. Viską išplakite ir sumaišykite iki vientisos masės.
- Suberkite į dubenį supjaustytus svogūnų laiškus, citrinos sultis, krienus bei druską.
- Supilkite anakardžių masę į dubenį ir viską gerai išmaišykite.
Patarimas: sumaišę visą masę būtinai paragaukite ir pagal skonį įpilkite daugiau citrinos sulčių ar druskos. Krapus galite dėti tiesiai į dubenį ir drauge sumaišyti su kitais ingredientais arba naudoti tiesiog patiekimui ar papuošimui sriubos lėkštėje. Geriausia valgyti šaltą.
Šaltiniai:
- https://www.tasteatlas.com/saltibarsciai
- https://uglyvegankitchen.com/2022/06/09/cold-beet-soup-vegan/
- https://worldrecipes.lt/klasikiniai-lietuviski-saltibarsciai-su-bulvemis
- https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/sveikata/saltibarsciu-istorija-patiekalas-vienijes-visus-zmones-ir-didikus-ir-skurdziai-gyvenancius-1028-1344704