Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Sūrio ir vyno derinimo menas: kaip pasirinkti tobulą kombinaciją?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-05-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Sūrio ir vyno derinimo menas: kaip pasirinkti tobulą kombinaciją?
Sūrio ir vyno derinimo menas: kaip pasirinkti tobulą kombinaciją?

Sūris ir vynas – dvi išskirtinės gastronominės patirtys, kurios, tinkamai derinamos, gali sukurti išties nepamirštamą skonių duetą. Tačiau netinkamas pasirinkimas gali viską sugadinti – kai kurie deriniai ne tik neskamba harmoningai, bet ir vienas kitą slopina ar net sukelia nemalonių poskonių. Norint išvengti kulinarinių nesusipratimų, pravartu žinoti keletą pagrindinių sūrio ir vyno derinimo taisyklių.

Sūrio ir vyno derinimas: švelniems, kreminiams sūriams – burbuliukai

Tokie sūriai kaip Bri ar Kamamberas pasižymi švelniu, riebesniu skoniu. Juos derinti su sunkiu, taninų turinčiu raudonuoju vynu – ne pati geriausia idėja. Kaip pažymi someljė ir „The Ox Wine Bar“ bendrasavininkė Micheline JeanPierre, raudonasis vynas, pavyzdžiui, „Cabernet Sauvignon“, šalia tokių sūrių gali įgyti metalo ar kartumo poskonių.

Tuo tarpu burbuliuojantis vynas – šampanas, kava, kremanas ar proseko – puikiai subalansuoja kreminius sūrius. Kaip sako sūrio ekspertė Shannon Bonilla iš Viskonsino, vyno burbuliukai tarsi „prasiskverbia“ pro riebią sūrio tekstūrą ir sukuria malonų, subalansuotą skonio pojūtį burnoje. Net jei putojantis vynas nėra mėgstamiausias pasirinkimas, puikiai tiks ir sausas, gaivus baltasis vynas, pavyzdžiui, „Sauvignon Blanc“.

Sūrio ir vyno derinimas: švelniems, kreminiams sūriams – burbuliukai

Kietiems, sūriems sūriams – galingi raudonieji

Seniai brandinti sūriai, tokie kaip „Parmigiano Reggiano“ ar brandintas goudos, dėl savo intensyvaus skonio ir druskos kristalų reikalauja stipresnio partnerio – tokiems puikiai tinka sodrūs raudonieji vynai, kaip „Syrah“, „Cabernet Sauvignon“ ar ispaniškas „Tempranillo“.

Panašiai – ir su aštriu Čederiu, ypač jei jis brandintas 10 ar daugiau metų. Jį verta derinti su tokiu pat stipriu raudonuoju vynu, kaip „Zinfandel“ ar „Malbec“. Tokia kombinacija suteiks ryškių ir ilgai išliekančių skonių.

Mėlyniems sūriams – saldūs vynai

Mėlynieji sūriai, kaip „Gorgonzola“, „Roquefort“ ar „Stilton“, turi itin stiprų, specifinį skonį. Nors galėtų pasirodyti, kad jie dera su sunkiais raudonaisiais vynais, realybė priešinga – sausi vynai šalia mėlynųjų sūrių dažnai įgyja rūgštoką skonį. Vietoj to rekomenduojama mėgautis šiais sūriais su saldžiais gėrimais – portveinu ar desertiniais vynais. Saldumas puikiai subalansuoja sūrio aštrumą ir sudaro harmoningą visumą.

Sūrio ir vyno derinimas: universalūs pasirinkimai

Jeigu planuojate sūrio ir vyno vakarą, bet nesate tikri, kaip suderinti visus skonius, verta prisiminti kelis universalius pasirinkimus:

  • Šampanas arba kitas putojantis vynas – ypač universalus, nes burbuliukai ir rūgštingumas gerai dera tiek su švelniais, tiek su intensyviais sūriais. Netgi su mėlynaisiais ar senai brandintais variantais.
  • „Sauvignon Blanc“ – gaivus, rūgštus ir citrusinis vynas, kuris puikiai tinka prie lengvų sūrių, tokių kaip ožkos sūris, feta ar net švelnus čederis.
  • Jei labai norisi raudonojo – geriausia rinktis „Pinot Noir“. Tai lengvesnis vynas su gera rūgštingumo struktūra, todėl dera su pusiau kietais sūriais, tokiais kaip „Gruyère“, „Comté“ ar net aromatingais sūriais su nuplauta pluta.

Svarbiausia – klausytis savo skonio. Nors minėtos rekomendacijos padeda pradėti pažintį su sūrio ir vyno derinimo menu, kiekvienas skonis yra individualus. Jei konkreti kombinacija džiugina gomurį – vadinasi, ji veikia. Eksperimentai gali atverti netikėtų skonių derinių ir suteikti malonių atradimų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Šampanassūrisvynas

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Bendravimas apsirengus – kai apranga kalba vietoj Tavęs!
Mada

Bendravimas apsirengus – kai apranga kalba vietoj Tavęs!

2012-07-03
Milla Jovovich džiaugiasi darbu su Robertu De Niro
Naujienos

Milla Jovovich džiaugiasi darbu su Robertu De Niro

2010-09-28
„Rinkis profesiją“: iniciatyva
Naujienos

„Rinkis profesiją“: iniciatyva, žadanti užkariauti šukuosenų pasaulį (interviu, foto)

2013-04-15
Lietuvos krepšinio viltis – Valančiūnas ir Motiejūnas
Naujienos

Lietuvos krepšinio viltis – Valančiūnas ir Motiejūnas

2011-11-28

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?