[-[0]-]
- Nevartokite maistui pažaliavusių bulvių, jose yra nuodingos organizmui medžiagos – solanino.
- Kad bulvės nesudygtų, į dėžę su bulvėmis įdėkite kelis obuolius.
- Apšalusias bulves palaikykite šaltame vandenyje, o kai virsite įpilkite truputį acto.
- Šviežias bulves lengviau nuskusite, jei jas 15-20 min. pamerksite į šaltą vandenį.
- Kad valant bulves nepatamsėtų rankos, suvilgykite jas actu ir leiskite nudžiūti.
- Su lupenomis verdamos bulvės nesutrūkinės, jei į vandenį 1 kg bulvių įbersite 0,5 šaukštelio druskos.
- Sutarkuotos bulvės mažiau tamsės, jei į tarkius įpilsite karšto pieno, įbersite vitamino C arba įdėsite smulkiai tarkuoto svogūno.
- Virtos bulvės bus gardesnės, jei į puodą, kuriame verda bulvės, įmesite porą česnako skiltelių, lauro lapelių arba truputį krapų. Druską dėkite virimo pradžioje.
- Virdami bulves įkaitintuose riebaluose, patikrinkite, ar riebalai gerai įkaitę – įmetus pyrago gabalėlį jis turi pagelstį per pusantros minutės. Per daug karštuose riebaluose bulvės pagels, bet neišvirs, o šaltuose – prisisotins jų.
- Bulves dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite – išvirusios bulvės bus skanesnės.
- Virtos bulvės bus baltos, jei į vandenį įpilsite truputį citrinos sulčių.
- Jei norite, kad bulvės nesukristų, dalį verdančio vandens nupilkite ir įpilkite šalto.
- Į bulvių košę pilkite tik karšta pieną – košė bus minkšta ir puri.
- Jei į bulvių košę įmaišysite standžiai išplaktų baltymų, bulvių košė bus ypač skani.
- Skrudintos bulvės bus skanesnės, jei jas kepsite su česnako skiltelėmis.
- Bulves nusausinkite ir kepkite gerai įkaitintuose riebaluose, druskos dėkite baigdami kepti, kai bulvės apskrus iš abiejų pusių.
- Su lupenomis virtos bulvės lengviau nusilups, jei tik išvirtas perpilsite šaltu vandeniu.