Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Viskas, ką turite žinoti apie kaparėlius: skonis, rūšys ir naudojimas virtuvėje

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-06-07
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Viskas, ką turite žinoti apie kaparėlius: skonis, rūšys ir naudojimas virtuvėje
Viskas, ką turite žinoti apie kaparėlius: skonis, rūšys ir naudojimas virtuvėje

Kaparėliai – tai mažyčiai, dar neišsiskleidę žalieji pumpurai, skinami nuo kaparėlių krūmų (lot. Capparis spinosa), augančių Viduržemio jūros regione – Italijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Turkijoje – bei kitose šiltą klimatą turinčiose šalyse. Jų istorija siekia senovės laikus. Kaparėliai buvo vertinami dar Antikos Graikijoje ir Romoje, o viduramžiais jie paplito Europoje ne tik kaip kulinarinis ingredientas, bet ir kaip vaistas. Nors jų gydomosios savybės tikrai įdomios, šiandien pakalbėsime apie tai, kaip naudoti kaparėlius ir kokios jų rūšys.

Kaparėlių rūšys: kokių galima rasti parduotuvėse?

1. Maži kaparėliai (5–7 mm)
Tai dažniausiai sutinkami ir labiausiai vertinami dėl savo intensyvaus, ryškaus skonio – jie pasižymi rūgštelės, sūrumo ir lengvo aštrumo deriniu. Idealiai tinka salotoms, padažams, marinatams ir užkandžiams.

2. Dideli kaparėliai (7–14 mm)
Švelnesnio skonio, palyginti su mažaisiais, tad puikiai tinka tiems patiekalams, kur norisi tik lengvo kaparėlių užuominos. Nors retesni mūsų parduotuvėse, verta jų paieškoti dėl švelnesnio aromato.

3. Kaparėlių vaisiai
Tai jau subrendę kaparėlių vaisiai, pasižymintys minkštesne tekstūra ir švelnesniu rūgštumu. Jie dažnai naudojami salotose, prie žuvies ar mėsos patiekalų.

Ar tie kaparėliai iš tikrųjų skanūs?

Kaparėlių skonis – tai tikras gurmaniškas potyris. Jie yra rūgštūs, sūrūs, šiek tiek aitrūs ir kartu gaivūs. Apibūdinti juos vienu žodžiu sunku – geriausia tiesiog paragauti. Galbūt jų rasite artimiausioje parduotuvėje? Pabandykite ir nustebsite, kaip šis mažas ingredientas gali pakeisti visą patiekalo charakterį.

Kokius kaparėlius rinktis?

Kokius kaparėlius rinktis?

Sūdyti kaparėliai – intensyvaus skonio, tinka į troškinius, žuvies patiekalus, padažus.

Marinuoti kaparėliai – populiariausia forma, parduodami užpilti actu, aliejumi ir prieskoniais. Jie minkštesni, švelnesnio skonio.

Džiovinti kaparėliai – rečiau sutinkami, bet itin aromatingi. Naudojami kaip prieskoniai.

Švieži kaparėliai – retenybė, bet jei būsite regione, kuriame jie auga, būtinai paragaukite jų natūraliu pavidalu.

Kaip naudoti kaparėlius virtuvėje?

  • Pridėkite juos pabaigoje: kad neišgaruotų skonis, kaparėlius rekomenduojama dėti į patiekalą pačioje gamybos pabaigoje.
  • Puikiai dera su žuvimi: klasikinis pavyzdys – kaparėliai su tunu arba lašiša.
  • Derinkite su citrina, alyvuogėmis, alyvuogių aliejumi.
  • Naudokite salotoms, padažams (pvz., tartaro), picoms, užtepėlėms ar net sumuštiniams.

Kaparėliai – mažas, bet stiprus ingredientas, kurio subtilus skonis gali suteikti net paprasčiausiam patiekalui išraiškingumo ir rafinuotumo. Jei dar niekada jų neragavote – dabar pats metas tai padaryti. Nustebsite, kiek daug skonio gali turėti vos keli maži pumpurai!

Šaltinis: ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Gaminimo patarimaiKaparėliai

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Žymi aktorė Emma Stone teigia susidūrusi su vaiduokliu
Naujienos

Žymi aktorė Emma Stone teigia susidūrusi su vaiduokliu

2014-08-29
Sužibo naujas stiliaus guru! Tyra Banks – pirmoji klientė?
Mada

Sužibo naujas stiliaus guru! Tyra Banks – pirmoji klientė?

2012-08-24
Pretendentai fotosesijai laimėti - Agnė ir Edvinas
Naujienos

Pretendentai fotosesijai laimėti – Agnė ir Edvinas

2011-02-03
Šaltojo sezono mada: Viktorijos laikų mergina mėlynais plaukais (video)
Mada

Šaltojo sezono mada: Viktorijos laikų mergina mėlynais plaukais (video)

2015-09-09

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?