Sveikai maitintis tampa vis sudėtingiau – prekybos centrų lentynos lūžta nuo produktų, pažymėtų etiketėmis „be glitimo“, „ekologiška“, „augalinė sudėtis“ ar „mažai riebalų“. Tačiau daugelis šių produktų slepia nepageidaujamus ingredientus, galinčius paskatinti svorio augimą. Dietologai įspėja: net ir „sveikai“ atrodančiuose produktuose gali būti gausu sočiųjų riebalų, pridėtinio cukraus ir tuščių kalorijų. Štai 10 populiarių, bet klaidinančių produktų, kurių reikėtų vengti arba vartoti itin atsakingai, jei norite mesti svorį.
Kokosų aliejus gali trukdyti mesti svorį
Nors pastaruoju metu kokosų aliejus tapo populiarus kaip alternatyva augaliniams aliejams, jis nėra toks nekaltas. Net 90 % jo sudaro sotieji riebalai – daugiau nei svieste ar kiaulienos taukuose. Viename šaukšte – 121 kalorija ir 11 g sočiųjų riebalų. Tokie kiekiai gali ne tik trukdyti mesti svorį, bet ir didinti cholesterolio lygį.
Daržovių traškučiai
Daržovių traškučiai dažnai laikomi sveikesne alternatyva bulvių traškučiams, tačiau dauguma jų kepti aliejuje, sūdyti ir turi tiek pat, o kartais net daugiau kalorijų bei riebalų. Kai kurie net neturi realaus daržovių kiekio. Sveikesnė alternatyva – orkaitėje kepti, be druskos ar aliejaus gaminami traškučiai.
Granolos ir baltyminiai batonėliai
Nors šie batonėliai patogūs užkandžiai, juose dažnai slepiasi palmių aliejus, pridėtinis cukrus ir menkas maistinių medžiagų kiekis. Kai kuriuose 200 kcal batonėliuose – net 3–4 g sočiųjų riebalų. Ieškokite batonėlių su kuo mažiau ingredientų, be pridėtinio cukraus ir su gausiu skaidulų bei baltymų kiekiu. Arba pasigaminkite jų patys namuose.
Pilno riebumo graikiškas jogurtas gali trukdyti mesti svorį
Graikiškas jogurtas – vertingas baltymų, kalcio ir probiotikų šaltinis, tačiau pilno riebumo variantas gali turėti net 6 g sočiųjų riebalų porcijoje. Norint sumažinti riebalų suvartojimą, verta rinktis liesesnius jogurtus.

Paskanintas jogurtas
Uogų ar vanilės skonio jogurtuose dažnai būna daug pridėtinio cukraus. Tyrimai rodo, kad tokių jogurtų cukraus kiekis beveik dvigubai viršija natūralių variantų kiekį. Rinkitės natūralų jogurtą ir pasaldinkite jį vaisiais ar šaukšteliu medaus.
Produktai be glitimo gali trukdyti mesti svorį
Produktai be glitimo būtini sergantiesiems celiakija, tačiau daugelis jų yra itin perdirbti, turi daug cukraus ir mažai maistinių skaidulų. „Be glitimo“ nereiškia „sveika“ – svarbu skaityti sudėtį ir rinktis natūralius, mažiau apdorotus produktus.
Dietiniai gazuoti gėrimai
Dirbtiniais saldikliais saldinti gėrimai nepadeda ilgainiui numesti svorio – priešingai, jie gali paskatinti saldumynų troškimą ir padidinti insulino bei gliukozės kiekį kraujyje. Tyrimai taip pat sieja tokius saldiklius su širdies ligų bei II tipo diabeto rizika.
Sultys ir glotnučiai
Nors vaisių sultys ir glotnučiai atrodo sveiki, juose dažnai būna daug natūralaus cukraus ir mažai skaidulų. Dėl to cukraus lygis kraujyje greitai pakyla, o tai skatina alkį. Be to, per didelis jų kiekis gali pakenkti žarnyno mikrobiotai.
Riešutai gali trukdyti mesti svorį
Riešutai – maistingas ir sveikas užkandis, bet tik tada, kai jų valgoma saikingai. Braziliniai riešutai, anakardžiai ar makadamijos riešutai turi daug sočiųjų riebalų, todėl rekomenduojama jų vartoti rečiau. Verčiau rinktis migdolus, pistacijas ar lazdyno riešutus.
Sėlenų keksiukai
Net ir iš sveikesnių ingredientų kepti keksiukai gali būti kaloringi, nes juose dažnai naudojamas sviestas, kokosų aliejus ar pilno riebumo pieno produktai. Jie gali turėti daugiau kalorijų nei manote, todėl verta riboti porcijų dydį ar kepti juos su liesesniais ingredientais.
Sveikas pasirinkimas – tai ne tik „madingi“ produktai su viliojančiomis etiketėmis, bet ir kritinis požiūris į jų sudėtį. Norėdami pasiekti ilgalaikių rezultatų, pasikliaukite natūraliais, mažiau apdorotais produktais ir visada skaitykite maisto etiketes. Tai padės išvengti netikėtų kalorijų spąstų.
Šaltinis: https://bestlifeonline.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.