Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

8 mitai apie populiarius maisto produktus: kas išties kenkia, o kas nepelnytai šmeižiamas?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-05-07
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
8 mitai apie maisto produktus: kas nepelnytai šmeižiamas?
8 mitai apie maisto produktus: kas nepelnytai šmeižiamas?

Pastaraisiais metais apie mitybą – tarsi apie religiją: diskusijos įkaitusios, nuomonės skirtingos, o socialiniuose tinkluose nuolat sklando prieštaringa informacija. Kai kurie maisto produktai sulaukia ypač daug kritikos – dažnai nepagrįstos. Tad panagrinėkime 8 populiarius maisto produktus, kurių reputacija dažnai neatitinka tikrovės.

Mitai apie maisto produktus: bulvės – ne priešas, o sotus draugas

Bulvės neretai laikomos „blogiuku“ dėl krakmolo ir aukšto glikemijos indekso. Tačiau iš tiesų krakmolas – tai angliavandenis, būtinas energijai. Ilgaamžiškiausios pasaulio bendruomenės iki pusės kalorijų gauna būtent iš angliavandenių.

Bulvės netgi yra sotesnės nei daugelis „sveikesnių“ grūdų, pavyzdžiui, grikiai ar kvinoja. Problema slypi ne pačiame bulvių gumbelyje, o jų paruošimo būde – kepant aliejuje ar plakant su sviestu, jų kaloringumas smarkiai išauga.

Duona – galima ir net reikalinga

Duona neretai kaltinama dėl mielių ar „per daug angliavandenių“. Visgi mielės neturi įtakos nei kalorijų kiekiui, nei maistinei vertei. Daug svarbiau – kokia naudojama miltų rūšis. Viso grūdo duona – maistingesnė ir turtinga skaidulomis, o jos kaloringumas praktiškai nesiskiria nuo baltos duonos.

Net ir laikantis svorio metimo plano, duona gali būti įtraukta į racioną – svarbiausia rinktis kokybišką produktą.

Sultys – ne visada sveikatos šaltinis

Sultys dažnai asocijuojasi su vitaminais, tačiau iš tikrųjų tai – saldus skystis su mažu maistinių medžiagų kiekiu. Valgydami vaisių, mes gauname ir skaidulas, ir sotumo jausmą. Išgėrus sultis – tik cukrų. Jei rūpinatės savo sveikata ar svoriu, rinkitės visą vaisių arba tiesiog gerkite vandenį.

Mitai apie maisto produktus: vanduo

„Reikia išgerti 2–3 litrus vandens per dieną“ – turbūt girdėjote šį mitą. Tačiau mūsų kūnas puikiai pats reguliuoja skysčių balansą. Skysčiai patenka į organizmą ne tik su vandeniu, bet ir su maistu, gėrimais, net ir organizmo viduje vykstančių procesų metu. Geriausia taisyklė – gerti tada, kai jaučiate troškulį.

Mitai apie maisto produktus: vanduo

Medus – ne stebuklas, o tiesiog cukrus

Medus dažnai pristatomas kaip sveikesnė cukraus alternatyva. Tačiau realybėje – tai taip pat cukrus, net su didesniu fruktozės kiekiu, kurio perteklius gali apkrauti kepenis. Jo vitaminų ar mineralų kiekis – minimalus. Nors medus turi lengvą antibakterinį poveikį, jis vis tiek yra saldus produktas, kurį reikia vartoti saikingai.

Cukrus – demonizuotas be reikalo

Taip, cukrus – tai greitai įsisavinamas angliavandenis be maistinės vertės. Tačiau jo visiškas atsisakymas dažnai sukelia atoveiksmį – persivalgymą. Saldumynai skanūs, ir tai – pakankama priežastis leisti juos sau retkarčiais. Svarbiausia – saikas ir sąmoningumas, o ne kategoriški draudimai.

Alyvuogių aliejus – naudingas, bet klastingai kaloringas

Alyvuogių aliejus neabejotinai naudingas dėl sveikųjų riebalų. Tačiau tai taip pat vienas kaloringiausių produktų – vos šaukštas gali turėti apie 120 kcal. Todėl pilant jo gausiai ant salotų, galima net nepastebėti papildomų kalorijų. Jei rūpinatės svoriu, naudokite jį saikingai.

Mitai apie maisto produktus: pienas

Kai kurie žmonės vengia pieno dėl laktozės ar įsitikinimo, kad „jis skirtas tik veršeliams“. Visgi laktozė – tai paprastas angliavandenis, kurį dauguma žmonių toleruoja be problemų. Net ir turintiems laktozės netoleravimą, galima vartoti raugintus pieno produktus. Pienas – maistingas ir naudingas produktas, kurio atsisakyti be rimtos priežasties nereikėtų.

Mityba neturėtų būti baimės šaltinis. Daugelis produktų, dėl kurių kyla ginčų, gali būti naudingi – svarbiausia jų kiekis, kokybė ir kontekstas. Vietoje to, kad laikytumėtės kraštutinumų, rinkitės subalansuotą požiūrį. Nėra blogų produktų – yra tik netinkamas jų vartojimas.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 4 / 5. Balsų skaičius: 4

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:bulvėscukrusmitaimityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

5 lęšių nauda sveikatai: kodėl turėtumėte juos įtraukti į savo mitybą?
Sveikata ir grožis

Lęšių nauda sveikatai: kodėl turėtumėte juos įtraukti į savo mitybą?

2025-03-27
Nemalonus burnos kvapas: kaip jo išvengti?
Naujienos

Nemalonus burnos kvapas: kaip jo išvengti?

2013-02-27
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (288)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (288)

2013-05-06
Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Intymi higiena
Naujienos

Individualūs natūralios kosmetikos specialistės patarimai. Intymi higiena

2013-04-08

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?