Šiais laikais vis dažniau girdime apie įvairius iššūkius, susijusius su mityba – vienas iš populiariausių yra „30 dienų be cukraus“. Nors atsisakyti cukraus gali atrodyti kaip gera idėja norint pagerinti sveikatą, terapeutė ir mitybos specialistė Olesia Dobryanska įsitikinusi: norint valgyti sveikiau, nebūtina taikyti griežtų apribojimų ar visiškai atsisakyti tam tikrų produktų, įskaitant cukrų. Savo įžvalgomis specialistė pasidalijo Ukrainos Sveikatos ministerijos tinklalaidėje „Gydytojai kalba“.
Svarbiau ribos, o ne visiškai atsisakyti cukraus
Pasak O. Dobryanskoj, svarbiausia ne kategoriškas atsisakymas, o protingas ribojimas. Daugelis žmonių nežino, kodėl išvis turėtų atsisakyti saldumynų – ar tai madinga, ar jų asmeninis pasirinkimas? Jei tai tampa sąmoningu sprendimu, o ne tendencija ar spaudimu iš aplinkos, su tuo susitaikyti tampa daug lengviau.
Mitybos specialistė taip pat pabrėžė, kad šiandieninė maisto rinkodara stipriai išvystyta – gamintojai varžosi dėl mūsų dėmesio, todėl labai svarbu kritiškai vertinti siūlomus produktus.
Skaitykite etiketes ir ugdykite mitybos raštingumą
Sveika mityba turėtų būti ilgalaikė gyvenimo dalis, o ne laikina dieta. Vienas iš paprasčiausių žingsnių – pradėti skaityti maisto produktų etiketes. Sužinoję, kiek cukraus ar riebalų yra pasirinktuose produktuose, galime sąmoningiau rinktis ir mažiau pasiduoti impulsiniams pirkiniams.
Mitybos raštingumas – tai ne tik žinojimas, kas yra baltymai ar angliavandeniai, bet ir gebėjimas pritaikyti šias žinias kasdienėje mityboje. Tai viena iš pagrindinių sveikų įpročių formavimo dalių.
Kiek cukraus yra per daug?
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 50 g cukraus, o idealu – iki 25 g. Tai apima visą pridėtinį cukrų, esantį ne tik saldumynuose, bet ir duonoje, padažuose, pieno produktuose ar net pusryčių dribsniuose.
Vis dėlto, pasak O. Dobryanskoj, šiandien svarbiau atkreipti dėmesį ne tiek į tai, ką reikėtų pašalinti iš mitybos, kiek į tai, kas joje turėtų būti – vaisiai, daržovės, pilno grūdo produktai, augaliniai baltymai.
Vietoj to, kad demonizuotume cukrų ar kitus „nesveikus“ produktus, specialistė siūlo koncentruotis į tai, ką galime įtraukti į savo racioną, kad šie produktai natūraliai užimtų mažesnę dalį mūsų valgiaraštyje.
Taigi, saldumynų ar kitų apdorotų produktų nebūtina atsisakyti visiškai. Svarbu mokytis valgyti sąmoningai, ugdyti sveikus įpročius ir nepamiršti, kad mityba – tai ne trumpalaikė kampanija, o nuolatinis rūpestis savo kūnu.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.