Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Gyvenimas

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Atsako ekspertai

Gintarė Naruševičiūtė
Autorius Gintarė Naruševičiūtė
Publikuota: 2025-05-15
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato?
Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato?

Kavos mėgėjų pasaulyje nuolat kyla diskusijų, kuris kavos paruošimo būdas yra geriausias. Tirpi kava žavi savo patogumu, užplikyta – paprastumu, o iš aparato ruošta kava dažnai laikoma aukščiausios kokybės etalonu. Tačiau kuri iš šių trijų rūšių yra natūralesnė, turi daugiau kofeino ir yra naudingesnė sveikatai? Į šiuos klausimus atsako ekspertai.

Kofeino kiekis

Kofeino kiekis skirtingose kavos rūšyse gali ženkliai skirtis ir priklauso nuo pupelių rūšies, malimo stambumo, paruošimo būdo ir porcijos dydžio. Paprastai, viename puodelyje (apie 240 ml) užplikytos kavos yra daugiausia kofeino – vidutiniškai apie 95 mg, tačiau šis kiekis gali svyruoti nuo 70 iki 140 mg.

Espresso, ruošiamas praleidžiant karštą vandenį per smulkiai sumaltas pupeles, vienoje 30 ml porcijoje turi apie 63 mg kofeino. Dvigubo espresso puodelyje kofeino kiekis gali siekti apie 125 mg. Nors espresso atrodo stipresnis dėl intensyvaus skonio, dėl mažesnio tūrio jis dažnai turi mažiau kofeino nei įprasta filtruota kava.

Tirpiojoje kavoje kofeino kiekis dažniausiai yra mažiausias – viename puodelyje (240 ml) jo gali būti nuo 30 iki 90 mg, priklausomai nuo gamintojo, kavos koncentracijos ir paruošimo stiprumo. Kai kurios lengvos tirpios kavos versijos turi net mažiau nei 30 mg.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į individualų organizmo jautrumą kofeinui. Vieniems užtenka pusės puodelio kavos, kad pajustų poveikį, kitiems – reikia dviejų ar trijų. Taigi, norint didžiausio energijos pliūpsnio, vertėtų rinktis užplikytą kavą, o ieškantiems švelnesnio varianto ar vengiantiems kofeino pertekliaus – tiks tirpioji.

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Kofeino kiekis

Natūralumas: nuo pupelės iki puodelio

Kalbant apie natūralumą, akivaizdu, kad natūraliausia yra šviežiai maltų pupelių kava, ruošiama užplikant arba per kavos aparatą. Šiuo atveju vartojamos tik maltos kavos pupelės ir karštas vanduo, be jokių priedų ar papildomo apdorojimo. Tokia kava išsaugo daugiausiai natūralių skoninių savybių, aromatų ir biologiškai aktyvių medžiagų, pavyzdžiui, antioksidantų ir polifenolių.

Espresso ruošimo procese taip pat naudojamos tik maltos pupelės ir vanduo, tačiau aukštas slėgis ir trumpas ekstrakcijos laikas suteikia šiam gėrimui specifinį, koncentruotą skonį ir tirštesnę tekstūrą. Dėl intensyvaus paruošimo metodo iš pupelių ištraukiama daugiau skoninių medžiagų per trumpesnį laiką, todėl espresso dažnai laikomas stipresniu skonio požiūriu, nors kofeino kiekis viename puodelyje gali būti mažesnis nei užplikytos kavos.

Tirpioji kava gaminama iš jau paruoštos (užvirtos) kavos, iš kurios vanduo pašalinamas džiovinimo būdu – dažniausiai šaltyje džiovinant (liofilizacija) arba purškiant karštu oru. Nors gamybos procese vis dar naudojamos natūralios kavos pupelės, papildomas technologinis apdorojimas gali šiek tiek pakeisti galutinio produkto skonį, aromatą ir sumažinti dalį naudingųjų medžiagų. Be to, kai kurie ekspertai teigia, kad tirpioji kava dažnai gaminama iš prastesnės kokybės ar ne taip kruopščiai atrinktų pupelių, nes intensyvus gamybos procesas leidžia paslėpti kai kuriuos skonio trūkumus.

Svarbu pažymėti, kad kai kurios tirpios kavos versijos gali turėti pridėtinių medžiagų, tokių kaip cukrus, pieno milteliai ar kvapiosios medžiagos, ypač greito paruošimo mišiniuose. Todėl renkantis tirpią kavą verta skaityti etiketę ir ieškoti sudėties be papildomų priedų, jei prioritetas – natūralumas.

Nauda sveikatai: ką sako tyrimai?

Visos trys kavos rūšys turi tam tikrą naudą sveikatai dėl jose esančių antioksidantų. Tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali būti susijęs su mažesne II tipo diabeto, Parkinsono ir Alzheimerio ligų, kepenų ligų ir net tam tikrų vėžio formų rizika. Tačiau svarbu atsižvelgti į vartojamą kiekį ir individualų organizmo jautrumą kofeinui.

Nors tirpiojoje kavoje išlieka dauguma naudingų antioksidantų, jų koncentracija gali būti šiek tiek mažesnė nei šviežiai ruoštoje kavoje. Taip pat kai kuriuose tyrimuose teigiama, kad tirpiojoje kavoje gali būti didesnis akrilamido kiekis, kuris yra laikomas potencialiu kancerogenu, tačiau šios medžiagos yra daugelyje keptų ir apdorotų maisto produktų, o tiesioginis ryšys su vėžiu nėra įrodytas. Vis dėlto, jei norima maksimalios naudos sveikatai, rekomenduojama rinktis šviežiai maltų pupelių kavą be jokių priedų.

Kuri kava geriausia? Tirpi, užplikyta ar iš aparato? Nauda sveikatai

Ką rinktis kavos puodeliui?

Apibendrinant ekspertų įžvalgas ir mokslinių tyrimų duomenis, vienareikšmio atsakymo, kuri kava yra geriausia, nėra. Kiekvienas kavos paruošimo būdas turi savo privalumų ir trūkumų, o geriausias pasirinkimas priklauso nuo individualių poreikių, skonio preferencijų ir gyvenimo būdo.

Jei prioritetas yra patogumas ir greitas paruošimas, tirpi kava gali būti tinkamas pasirinkimas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į kofeino kiekį ir galimą mažesnį natūralių antioksidantų kiekį. Užplikyta kava ir kava iš aparato, ruošiama iš šviežiai maltų pupelių, laikomos natūralesniu ir turtingesniu aromato bei skonio pasirinkimu, taip pat dažnai pasižymi didesniu kofeino ir naudingų antioksidantų kiekiu.

Todėl, jei turite galimybę ir norite mėgautis aukščiausios kokybės kava su maksimalia nauda sveikatai, šviežiai maltų pupelių kava, ruošiama užplikant ar per kavos aparatą, būtų optimaliausias pasirinkimas. Vis dėlto, svarbiausia yra mėgautis savo pasirinkta kava saikingai ir atsižvelgiant į savo individualų organizmo reakciją.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:kavaKavos aparataskavos pupelėsTirpi kava

AutoriusGintarė Naruševičiūtė
Esu Gintarė, „Aktualu“, „Įdomu“ ir „Patarimai“ skilčių straipsnių redaktorė. Mano tikslas – šviesti visuomenę ir paskatinti žvelgti į dalykus lengviau bei paprasčiau. Siekiu, kad mano straipsniai būtų informatyvūs, pateikiantys vertingas įžvalgas ir praktiškus patarimus, kuriuos lengva pritaikyti kasdienybėje. Mano tikslas – kurti aktualų ir įkvėpiantį turinį Laikas.lt skaitytojams.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Aistė šypsosi
Naujienos

Aistė šypsosi, šypsosi ir pasaulis (interviu, foto)

2013-06-10
Interviu su Viktoru Gerasimovu
Naujienos

Interviu su Viktoru Gerasimovu, kuriančiu moters vaidmenį naujoje operoje

2013-03-13
Biuruose – ne tik kostiumai (Foto)
Mada

Biuruose – ne tik kostiumai (Foto)

2012-03-14
Idioteatro vyrai: „Moterį reikia aukštinti kasdien
Naujienos

Idioteatro vyrai: „Moterį reikia aukštinti kasdien, o ne tam tikromis progomis:

2012-03-08

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?