Vasarą daugelis ruošiasi žiemai – marinuoja, raugia, verda uogienes. Vienas populiariausių pasirinkimų – agurkai konservavimui. Tačiau ne visi agurkai tam tinka. Neteisingai parinkti vaisiai gali ne tik sugadinti skonį, bet ir sutrumpinti jų laikymo laiką. Todėl svarbu žinoti, kokius agurkus verta rinktis stiklainiams, o kurių geriau vengti.
Agurkai konservavimui turi būti švieži ir sveiki
Pagrindinė taisyklė ruošiant agurkus konservavimui – naudoti tik visiškai šviežius ir sveikus vaisius. Net nedidelis pelėsio plotelis, pažeista žievelė ar pernokimas gali sugadinti visą stiklainį. Geltonuojantys ar minkšti agurkai neturi vietos žiemos atsargose – tokie dažnai būna sugedę arba netinkami skoniui.
Taip pat labai svarbu vengti pesticidais apdorotų agurkų. Jie ne tik prastai išsilaiko, bet ir gali būti pavojingi sveikatai – užkonservavus tokį vaisių, galima apsinuodyti.

Agurkai konservavimui: dydis – ne mažiau svarbus kriterijus
Agurkai konservavimui turėtų būti nedideli. Jei vaisiaus skersmuo viršija 5 cm, marinatui bus sunku prasiskverbti iki šerdies, todėl vidus liks nepakitęs. Be to, dideli agurkai ne visada telpa į stiklainius ir praranda traškumą – tampa minkšti ir neskanūs.
Ideali konservavimo agurkų forma – ne ilgesni kaip 13 cm, tvirti, žali, tolygiai augę. Tokie agurkai geriausiai sugeria prieskonius, išlaiko formą ir maloniai traška.
Kuo greičiau nuskynėte – tuo geriau
Jei agurkai jau nuskinti – nedelskite. Kuo ilgiau jie stovi, tuo labiau praranda drėgmę ir tampa mažiau traškūs. Agurkai, kurie buvo laikomi šaldytuve ar palikti per naktį, netinka konservavimui – jie nebebus tokie traškūs ir gali išskirti daugiau skysčio, gadindami marinato balansą.
Kruopštus plovimas – būtinas
Prieš dedant agurkus į stiklainį, juos būtina kruopščiai nuplauti. Net nedideli žemės likučiai gali būti bakterijų šaltinis, kurie vėliau sukelia rūgimą ar netgi viso stiklainio sprogimą. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į spygliukus – tarp jų dažnai slepiasi nešvarumai.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.