Virtuviniai rankšluosčiai – tai ne tik pagalbinės priemonės patogumui. Jie nuolat liečiasi su drėgme, maisto likučiais, riebalais ir bakterijomis. Tad tinkama virtuvinių rankšluosčių priežiūra tampa ne tik estetikos, bet ir sveikatos klausimu. Tvarkinga virtuvė prasideda nuo švarių tekstilės gaminių.
Kodėl svarbu reguliariai keisti virtuvinius rankšluosčius?
Net jei rankšluostis atrodo švarus, jis gali būti tikras bakterijų židinys – ypač jei juo šluostomos rankos, stalviršiai ir maistas. Todėl rekomenduojama turėti kelis atsarginius rankšluosčius ir keisti juos kasdien. Jei audinys sušlampa, įsigeria maisto ar riebalų kvapų – keisti reikėtų iškart, nelaukiant vakaro.
Actas – kvapų ir apnašų priešas
Actas puikiai naikina nemalonius kvapus ir ištirpina vandens bei muilo apnašas. Rankiniam skalbimui užtenka šilto vandens ir baltojo acto mišinio – įmerkite rankšluosčius valandai. Skalbiant skalbyklėje, į minkštiklio skyrelį įpilkite stiklinę acto. Actas ne tik dezinfekuos, bet ir minkštins audinį.
Citrinos rūgštis – prieš vaisių ir daržovių dėmes
Uogų ar daržovių dėmės – vienos sunkiausiai pašalinamų. Iš pradžių naudokite ūkišką muilą ir karšto vandens tirpalą, kad ištirptų riebalai. Vėliau dėmes patepkite tiršta citrinos rūgšties ir vandens pasta. Palikite 15–30 minučių, tuomet kruopščiai išskalaukite.
Vandenilio peroksidas – senoms dėmėms ir dezinfekcijai
Jei dėmė užsilikusi ilgiau, padės vandenilio peroksidas. Norint stipresnio poveikio, galima sumaišyti su keliais lašais amoniako. Tačiau atminkite – šios medžiagos turi stiprų kvapą, tad naudokite tik gerai vėdinamose patalpose. Po procedūros būtinai gerai išskalbkite.
Chloras – tik baltų virtuvinių rankšluosčių priežiūrai
Chloriniai balikliai padeda išbalinti baltus medvilninius rankšluosčius, tačiau naudokite atsargiai – pakanka kelių šaukštų litrui vandens. Per didelė koncentracija gali pažeisti audinį. Niekada nemaišykite chloro su actu ar amoniaku – tai pavojinga!

Deguonies milteliai – paskutinė išeitis
Jei niekas nepadeda, deguonies pagrindu pagaminti milteliai (natrio perkarbonatas) – puikus pasirinkimas. Jie puikiai šalina dėmes ir kvapus, bet veikia tik karštame vandenyje. Užmerkite rankšluosčius 60–70°C temperatūroje kelioms valandoms ar nakčiai, tuomet skalbkite kaip įprasta.
Greita reakcija – sėkmingo valymo garantas
Pastebėjus dėmę ant virtuvinių rankšluosčių, ją reikėtų tuoj pat pamirkyti šaltame vandenyje ar patrinti muilu. Karštas vanduo baltymų kilmės dėmes (pvz., pieno ar kiaušinio) gali „įtvirtinti“.
Džiovinimas – paskutinis, bet svarbus etapas
Drėgni rankšluosčiai – ideali terpė bakterijoms. Jei įmanoma, džiovinkite juos saulėje – UV spinduliai natūraliai dezinfekuoja. Niekada nepalikite šlapių rankšluosčių skalbinių krepšyje – tai dažna „rūgštaus“ kvapo priežastis.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.