Ar žinote iš ko ir kaip gaminamas alus? Esate buvę alaus darykloje ir ragavę jau paruošto, bet dar neišpilstyto į tarą alaus? Sužinok ir paragauk…
Ar jums žinoma, kad visame pasaulyje pripažinto “Švyturio” alaus darykla Klaipėdoje atveria savo duris smalsuoliams? Nesate matę, kaip gaminamas alus? Apsilankėme, dalinamės įspūdžiais.
Ekskursija „Alaus turas” atveria alaus gaminimo paslaptis
Vos patekusius į alaus daryklos patalpas jus pasitiks kruopų vazos ir maloniai besišypsantis gidas. Prasideda įdomybės… Keliaujame į įvairias gamybos sales, prieš akis išnyra vamzdelių, rankenėlių “gyvatynas” bei talpyklos ant kurių užrašyti įvairiausių alaus rūšių pavadinimai.
Vienoje salių, gidas šypteli ir įpila alučio tiesiai “iš bačkos”. Įvyksta mini konkursas – išbandymas alaus mėgėjams: paprašoma atspėti, kokio alaus įpilta į bokalą. Skanu ir net kiek glumina, atrodo, kad ragauji patį skaniausią alų. Beje, vienas žymiausių alaus rūšių yra sukūrusi moteris. Užhipnotizuoti skonio, sunkiai atspėjam ir judam toliau.
Prieš mūsų akis didelė “gamykla”. Judėjimas. Esate matę, kaip plauna alaus butelius ir juos pripildo? O kaip jie taisyklingai juda vorele dideliu ilgu konvejeriu? Keliaudami toliau, užsukame prie per didelius langus matomos laboratorijos. Matome, kaip kuriamas naujas ir tobulinamas senas skonis… Gidas prasitaria, kad idealiomis sąlygomis laikomo alaus skonio iš plastikinės ir stiklinės taros praktiškai neatskirtume!
Išėję iš daryklos vykstame į už kelių žingsnių esančią kavinę. Čia mus maloniai nustebina šventiškai paruoštas degustacijų stalas. Patogiai įsitaisome. Įpilama trijų rūšių alaus, kepta duona, kelių rūšių sūris… Pasakojimas, filmas apie alų ir mažytis gido pokštas – eksperimentas su žmogaus smalsumu…
Gidas atsisveikina, liekame skanauti šviežio ir skanaus alaus… Pramoginė pažintinė ekskursija „Alaus turas“ baigėsi, bet įspūdžiai išliks ilgam.
Kaip patekti į alaus paslapčių pasaulį?
Norintiems paganyti akis po “Švyturio” daryklą, būtina iš anksto užsisakyti ekskursiją Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre.
Pramoga rekomenduojama visiems alaus mėgėjams ir smalsuoliams. Siekiant didžiausio malonumo ir naudos, reikia turėti omeny, kad tai yra pažintinė ekskursija, tad neverta vestis mažų vaikų ar keliauti labai didelėmis grupėmis.
“Alaus turas” organizuojamas grupėms nuo 5 iki 25 žmonių, trukmė 2 val. Viena valanda skirta ekskursijai po alaus daryklą, kurios metu susipažinsite su alaus gamybos procesais, antroji valanda – degustacijai. Nevenkite pasiimti ir nepilnamečių, tik alaus jiems niekas neįpils, bet pažiūrėti bus įdomu.
Akimirkos iš “Alaus turo” galerijoje.
Parengė Viktorija Gudelė
Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!