Now Reading
Apie prieskonių (pa)naudojimą

Apie prieskonių (pa)naudojimą

Apie prieskonių (pa)naudojimą

Turbūt visuose kulinariniuose leidiniuose ir knygose rasite patarimų, kaip naudoti vienus ar kitus prieskonius. Kaip ir visur rasite parašyta: nuolatiniai pomidorų sąjungininkai – bazilikas, ėrienos – rozmarinas… tačiau iš tiesų viskas priklauso nuo individualaus skonio pajautimo ir supratimo, kaip, beje, ir bet kuris kitas valgio gaminimo aspektas. Todėl šiame straipsnyje tiesiog pasiūlysime išbandyti ir pritaikyti maisto skonio palydovus pagal asmeninius skonio poreikius.

Tai visai nesudėtinga. Tiesiog užsimerkite ir pabandykite įsivaizduoti, pajausti, ką jums kalba jūsų receptoriai ir vėliau instinktyviai žinosite su kuo ir kokius prieskonius rinktis, ir kiek jums jų reikia naudoti.

Ne visada švieži yra tinkamiausi

Paimkite saujon džiovintus ar žalius prieskoninio augalo lapelius, patrinkite juos tarp pirštų ir užuoskite. Kvapas gali pasakyti kur kas daugiau, nei skonis.

Tikėtina, jog kartais džiovintas augalo aromatas smarkiai pralenkia šviežią, ką tik nuskintą lapelį. Pavyzdžiui, mėta. Džiovintas jos skleidžiamas aromatas yra kur kas stipresnis ir, neretais atvejais, malonesnis už žaliuojančią darželyje. Taip pat yra ir su laiškiniais česnakais, kurie yra labai trapūs ir skonis retai kada „išgyvena“ valgio gaminimą.

Taip pat yra prieskonių, kurie yra naudojami valgio gaminime, tačiau nėra suvalgomi. Panašiai yra ir su rozmarinu – paprastai šis yra filtruojamas iš kokių tai padažų ar kitų skysčių, kuriuose buvo panaudotas kaip prieskonis.

Prieskonių panaudojimas

Daugelį prieskoninių žolelių, tokias kaip bazilikas, kalendra, petražoles geriausia yra tiesiog pirštais lengvai suplėšyti užuot smulkinus peiliu ant lentelės. Taip jos išsaugo daugiau savo gerųjų savybių. Tačiau, jei žoleles ketinate virti, tuomet tinka ir pjaustytos.

Tikrieji virtuvės gurmanai, žinoma, žino, kada yra puikiausias metas įberti vienus ar kitus prieskonius. Neapsigaukite, tai yra labai svarbu, mat yra tokių prieskonių, kurie galbūt per anksti įdėjus, netenka savo prieskoninių savybių maistui patiekus ant stalo. Taip pat yra ir su prieskoniais, su kuriais nevalia pavėluoti, mat tada nebus patiekalas pakankamai įsisavinęs švelnaus priedo prie įprasto skonio.

Prieskoniniai augalai su lengvais ir trapiais lapais yra linkę labai greitai prarasti savo skonio savybes vos susidūrę su aukšta temperatūra. Pavyzdžiui, norėdami sriuboje panaudoti baziliką, neberkite jo į sriubos turinį, verčiau tai padarykite prieš patiekdami ant stalo, įberdami jo atskirai į kiekvieną lėkštę. Tai pasitarnaus ne tik kaip patrauklus sriubos dekoras, tačiau ir paskleis malonų aromatą.

Prieskonių gyvenimas

Dažnai virtuvėje naudojame jau paruoštus, parduotuvėje nusipirktus prieskonius, kurie jau yra paruošti vartojimui. Tai nėra blogai, tačiau yra prieskonių, kurie privalo būti šviežiai sumalti, kaip antai, pipiras.

Turėkite virtuvėje prieskonių malūnėlį arba pirkite tik tuos prieskonius, kurie būna malamuose indeliuose. Nepakeičiama priemonė – grūstuvėlis. Žinoma, užima laiko kiekvieną prieskonį malti ranka, tačiau tikrieji skonio gurmanai supranta, apie ką čia kalba…

Labai svarbu yra išstudijuoti prieskoninius augalus ir kiekvieno augalo skleidžiamą aromatą, skonį. Išsirinkite savo mylimuosius ir pasiduokite kūrybai, atskleiskite maisto savybes savaip.

Tik atsargiai – nepadauginkite! Visi žinome, kad aitrioji paprika turi būti naudojama atsakingai, tačiau taip pat atsakingai vertėtų naudoti ir kitus prieskonius, kaip pavyzdžiui, kurkumą ar žvaigždinį anyžių, kurie gausiai patekus į gomurį ar kvėpavimo takus gali sukelti dusulį. 

Prieskonių maišymas

Paprastai retai kada maišome kelis prieskonius prie to paties patiekalo, išimtiniais atvejais galėtume paminėti Azijos ir Indijos virtuves, kur rūpestingai sumaišyti skonių mišiniai yra ir tradiciniai, ir subtilūs.

Maišant prieskonius tarpusavyje galite sukurti neįtikėtino skonio patiekalą. Tačiau tai labai rizikinga, nekalbant apie tai, kad gali nepavykti, prieskonių maišymas, taip pat prailgės valgio ruošimo laikas. Jei susidomėjote, tai žinokite, kad ryžiai yra labai geras būdas išbandyti bet kokį prieskonių skaičių.

Pažinkite, atraskite, eksperimentuokite, kurkite patiekalus, pagal savo skonį ir mėgaukitės!

Laikas.lt


Taip pat skaitykite:
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt