Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus: apie tai turėtų žinoti kiekvienas

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2024-12-24
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus
Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Medus yra vienas iš populiariausių natūralių saldiklių, tačiau apie jo poveikį šildant sklando įvairių mitų. Kai kurie žmonės teigia, kad įkaitintas medus praranda savo naudingąsias savybes arba netgi tampa kenksmingas. Šiame straipsnyje paaiškinsime, ar iš tiesų geriau vengti įdėti medaus į karštą arbatą, ir ką rodo moksliniai tyrimai.

Ar įdėti medaus į karštą arbatą yra pavojinga?

Internete dažnai pasitaiko teiginių, kad šildomas medus tampa kancerogeniniu junginiu, pavojingu sveikatai. Tačiau ši nuomonė neatitinka tikrovės. Medus, net ir šildomas, nėra nuodingas – tai labiau mitas nei realybė. Drąsiai galite jį dėti į karštą arbatą, nes toksinų koncentracija yra pernelyg maža, kad pakenktų žmogaus organizmui.

Šis mitas tikriausiai kilo iš ajurvedos mokymo, kuriame teigiama, kad medus tampa toksiškas, kai jo temperatūra viršija 40 laipsnių Celsijaus. Be to, 2010 m. Indijos mokslininkai atliko eksperimentą su žiurkėmis ir nustatė, kad šildant medų susidaro oksimetilfurfurolis (OMF) – medžiaga, kuri yra kancerogenas. Tačiau šios medžiagos koncentracija meduje yra labai maža, o didesni jos kiekiai randami tokiose kasdienėse gėrybėse kaip uogienės ir kepiniai.

Ar galima į karštą arbatą įdėti medaus

Ar šildomas medus praranda naudingąsias savybes?

Dalis tiesos yra tame, kad šildant medų dalis antioksidantų ir fermentų praranda savo aktyvumą, nes šios medžiagos nėra atsparios aukštai temperatūrai. Tačiau meduje lieka antimikrobinių ir priešuždegiminių junginių, kurie išlieka aktyvūs net esant aukštai temperatūrai. Taigi, šildomas medus vis tiek gali būti naudingas sveikatai.

Galime drąsiai sakyti, kad medaus naudojimas karštuose gėrimuose ar patiekaluose nėra kenksmingas, o jo naudingosios savybės neprarandamos visiškai. Svarbiausia – vartoti šį produktą saikingai ir nepamiršti įvairinti savo mitybos. Medus ne tik skanina, bet ir turi naudingų medžiagų, kurios padeda stiprinti organizmo apsaugą.

Šaltinis: https://tsn.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:arbatamedussveikata

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Alkoholis – pirmųjų lytinių santykių priežastis
Naujienos

Alkoholis – pirmųjų lytinių santykių priežastis

2010-09-09
„Maži“ norai: daugiavaikė mama svajoja apie didžiausias pasaulyje (ir tamsoje šviečiančias) krūtis!
Naujienos

„Maži“ norai: daugiavaikė mama svajoja apie didžiausias pasaulyje (ir tamsoje šviečiančias) krūtis!

2014-03-20
Keletas vasariškų mitų apie sveikatą
Įdomu

Keletas vasariškų mitų apie sveikatą

2013-04-26
Kova su strijomis
Naujienos

Kova su strijomis

2013-07-23

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?