Nuo vaikystės daugelis girdėjo įspėjimus, kad arbūzo sėklos gali sukelti apendicitą arba net išdygti skrandyje. Šie įsitikinimai skamba įtikinamai, bet ar juose yra tiesos? Panagrinėkime, ar galima valgyti arbūzą su sėklomis ir ar tai išties pavojinga.
Arbūzo sėklos ir apendicitas – iš kur kilo mitas?
Viena iš labiausiai paplitusių klaidingų nuomonių – kad prarytos arbūzo sėklos gali užkimšti apendiksą ir sukelti uždegimą. Tačiau mokslas teigia ką kita. Apendicitas dažniausiai kyla dėl išmatų sankaupų, infekcijos ar kitų veiksnių. Arbūzo sėklos į apendiksą patenka itin retai, todėl toks pavojus praktiškai neegzistuoja.
Dauguma prarytų sėklų, kaip ir kiti nesuvirškinti augaliniai maisto produktai, tiesiog keliauja per virškinimo sistemą ir yra natūraliai pašalinami iš organizmo.
Mitai apie arbūzą su sėklomis: ar gali sėklos sudygti skrandyje?
Dar vienas vaikystės mitas – jei prarysi arbūzo sėklą, tavo skrandyje išaugs augalas. Tai visiškai neįmanoma. Norint, kad sėkla sudygtų, reikia šviesos, šilumos, vandens ir dirvos – sąlygų, kurių rūgščioje žmogaus skrandyje nėra. Be to, skrandžio sultys greitai suardo sėklų apsauginį sluoksnį, todėl jos tampa netinkamos dygimui.

Kuo naudingos arbūzo sėklos?
Iš tikrųjų arbūzo sėklos – tai maistingas produktas. Jose gausu augalinės kilmės baltymų, sveikųjų riebalų (ypač omega-6 rūgščių), skaidulų bei vitaminų ir mineralų. Arbūzo sėklose aptinkamas magnis, geležis, cinkas, B grupės vitaminai, folio rūgštis ir net antioksidantai.
Tačiau norint, kad organizmas įsisavintų šias naudingas medžiagas, sėklas reikia sukramtyti. Prarytos nesukramtytos, jos tiesiog pasišalins iš organizmo, nesuteikdamos jokios naudos.
Jos gali būti džiovinamos, skrudinamos kaip moliūgų sėklos ir naudojamos užkandžiams, salotoms ar net kokteiliams gardinti.
Ar arbūzo sėklos gali būti pavojingos?
Kartais keliamas klausimas, ar arbūzo sėklose nėra nuodingų medžiagų, pavyzdžiui, cianido. Nors labai mažais kiekiais jose gali būti amygdalino, jo koncentracija tokia maža, kad net ir suvalgius didelį kiekį sėklų žmogaus sveikatai pavojus nekyla. Tokį kiekį suvalgyti būtų tiesiog fiziškai sudėtinga.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.