Saldumynų mėgėjai turi didesnę riziką susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis, lyginant su tais, kurie vartoja saldumynus saikingai. Tyrimai rodo, kad per didelį saldumynų kiekį vartojantys žmonės gali turėti didesnę depresijos, diabeto bei kraujagyslių ligų, įskaitant insultą, riziką.
Šiuos rezultatus paskelbė žurnalas Journal of Translational Medicine, o apie juos rašo Neuroscience News. Tyrime dalyvavo Surrey universiteto mokslininkai, kurie analizavo JK Biobanko duomenis apie 180 tūkst. žmonių.
Trys pagrindinės grupės
Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes:
- Sveikatą puoselėjantys asmenys
- Visavalgiai
- Saldumynų mėgėjai
Naudojant dirbtinį intelektą, buvo analizuojami šių žmonių kraujo rodikliai. Rezultatai atskleidė, kad saldumynų mėgėjai turi 31 % didesnę depresijos riziką.
Kas atskleidė kraujo tyrimai?
Pasak tyrimo vyresniosios autorės, Surrey universiteto profesorės Nofar Geifman, saldumynų mėgėjų kraujyje buvo nustatytas:
- Aukštas C-reaktyvaus baltymo lygis, kuris rodo uždegiminius procesus organizme.
- Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje, rodantis galimą diabeto riziką.
- Prasta lipidų apykaita, įspėjanti apie širdies ligų grėsmę.
Tai rimtas signalas, kad pernelyg didelis cukraus vartojimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai.

Cukrų valgantys žmonės turi didesnę depresijos riziką
Grupė žmonių, kurie rūpinasi savo sveikata ir vartoja daugiau skaidulų, turėjo mažesnę širdies ligų ir insulto riziką. Tuo tarpu visaėdžių grupės sveikatos rodikliai buvo vidutiniai, o jų rizika buvo mažesnė nei saldumynų mėgėjų.
„Tai, ką valgome, tiesiogiai veikia mūsų sveikatą. Jei jūsų mėgstamiausi produktai yra saldainiai, pyragai ar cukrumi prisotinti gėrimai, mūsų tyrimas aiškiai parodo, kad tai gali turėti neigiamų pasekmių jūsų organizmui,“ – teigia profesorė Nofar Geifman.
Ji taip pat pabrėžė, kad daugeliui žmonių cukrus yra pagrindinė jų raciono dalis, tačiau tai turėtų keistis. „Mūsų rezultatai dar kartą įrodo, kad turime rimtai pagalvoti, ką valgome,“ – pridūrė mokslininkė.
Kaip sumažinti didesnę depresijos ir sveikatos problemų riziką?
Norint sumažinti sveikatos problemas, rekomenduojama:
- Riboti cukraus suvartojimą.
- Rinktis daugiau skaidulų turinčius produktus, tokius kaip daržovės, pilno grūdo produktai ir vaisiai.
- Vengti perdirbto maisto ir saldžių gėrimų.
Saldumynų vartojimas yra dažnas šiuolaikinės visuomenės įprotis, tačiau tyrimai aiškiai parodo, kad atsisakius jų arba sumažinus jų kiekį, galima žymiai pagerinti sveikatą ir sumažinti ligų riziką.
Saldumynai gali suteikti trumpalaikį malonumą, tačiau ilgainiui jų perteklius gali kainuoti brangiai. Svarbu rinktis subalansuotą mitybą ir atsakingai rūpintis savo sveikata.
Šaltinis: https://neurosciencenews.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.