Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Ar mums tinka japoniška virtuvė?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2013-02-22
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar mums tinka japoniška virtuvė?

[-[0]-]

Japonų virtuvė – populiari visame pasaulyje. Ir Lietuva tikrai nėra išimtis. Japoniškų restoranų ir suši barų galima rasti praktiškai kiekviename rajone, tačiau ar svetimos kultūros maistas tikrai tinkamas Europiečio skrandžiui? Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad ne visiems suši yra vienodai naudingi.

Suši – tai tradicinis japonų virtuvės patiekalas, gaminamas iš ryžių, įvairių jūros produktų ir kitų ingredientų. Būtinas suši, ir beje, nemažos dalies kitų japoniškų patiekalų ingredientas – jūros dumbliai, Japonijoje vadinami “Nori”. Apie jūros dumblių naudą japonai žinojo jau IX amžiuje: juose gausu baltymų, mineralinių medžiagų ir vitaminų.

Kodėl japoniški patiekalai kenkia?

Kaip teigia Prancūzijos Nacionalinio mokslinių tyrimų centro pareigūnai, skirtingų tautybių žmonių skrandžiuose gyvena skirtingos bakterijos. Prancūzijos mokslininkai, kuriems vadovavo Miriam Cizek, nustatė, kad Japonijos gyventojų žarnyne yra specialių fermentų, kurie padeda įsisavinti vandens dumblius. Bakterijos Bacteroides plebeius dėka japonai sugeba geriau įsisavinti šią naudingą jūros gėrybę. O štai europiečių skrandis šį tradicinį japonų patiekalų ingredientą apdoroja ir suvirškina ganėtinai sunkiai.

Vandens dumbliuose gausu polisacharidų – vieno iš svarbiausių energijos šaltinių, kuris atsiranda virškinant maistą. Polisacharidai dalyvauja imuninės sistemos procesuose, užtikrina ląstelių sukibimą audiniuose ir yra pagrindinė organinių biosferos medžiagų masė. Tačiau kuomet žarnyno floroje nėra specifinių fermentų, organizmas negali pasisavinti polisacharido, esančio maisto produktuose. Taigi Japoniško maisto nauda gali būti gerokai pervertinta, nes šis maistas – nepritaikytas europiečių skrandžiui.

Beje, yra ir dar vienas didelis minusas: tai, ką mes dažnai vadiname japoniška virtuve, dažniausiai su tikrąja japonų virtuve neturi nieko bendro. Visų pirma dėmesį reikėtų atkreipti į šviežią žuvį, kuri naudojama suši: šiam patiekalui tinka arba jūrinės žuvys, kuriose nėra parazitų, arba gėlavandenės, tačiau apvirtos žuvys. Deja, teisybė yra tokia, kad tikrai ne viename “restorane” žuvis nėra tinkamai paruošiama. Aplamai, suši dėl savo sudėties turi būti itin šviežias produktas, todėl parduotuvėse pardavinėjamų iš anksto paruoštų suši pirkti tikrai nerekomenduojame.

Dar vienas japoniškos virtuvės pavojus – didelis sojos padažo kiekis. Vos keliuose šaukštuose sojos yra gramas druskos, o suaugusiam žmogui per dieną nerekomenduojama suvalgyti daugiau nei 6 gramus druskos. Taigi, būkite atsargūs, nes druskos perteklius sukelia kraujo spaudimą ir skatina širdies priepuolius.

Kodėl japoniški patiekalai naudingi?

Tradiciniame suši dažniausiai būna šie ingredientai: ryžiai, žuvis (dažniausiai žalia), ryžių actas, japoniški krienai (Wasabi), jūros dubliai (Nori) ir padažai, pagaminti iš sojos arba imbiero. Apžvelkime kiekvieną ingredientą atskirai:

  • Ryžiai – suteikia sveikam maisto racionui būtinų angliavandenių ir ilgam laikui nuslopina alkio jausmą, taigi jie puikiai tinka norintiems sulieknėti.
  • Šviežia žuvis – puikus baltymų šaltinis. Riebioje žuvyje yra gausus kiekis riebiųjų Omega 3 rūgščių, kurios labai naudingos prevencinėje kovoje prieš širdies ir kraujagyslių ligas. Be to, žuvyje gausu naudingų mineralų bei vitaminų.
  • Japoniški krienai – vitamino C ir kalcio šaltinis. Šiame prieskonyje yra antioksidantai, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Be to, šie krienai turi antiseptinių savybių, kurios būtinos valgant žalią žuvį.
  • Sojų padažas – taip pat vienas iš amino rūgščių, vitaminų ir mineralų šaltinių. Sojų padažas kur kas naudingesnis, nei paprasta druska.
  • Jūros dumbliai – mineralų, baltymų ir ląstelienos šaltinis. Juose esantis fitosterolis sumažina blogojo cholesterolio kiekį.
  • Imbieras – natūralus skonio stipriklis, turintis priešuždegiminį poveikį. Be to, jis palengvina virškinimą.

Vagyti ar nevalgyti?

Mėgiami patiekalai – skonio reikalas. Mūsų patarimas – gerai įsiklausyti savo skrandžio, nes jis tikrai parodys, ar japoniški patiekalai jums tinka. Svarbiausia prisiminkite, kad nereikėtų apsiriboti keliais pamėgtais patiekalais, nes maisto racionas turi būti pakankamai platus, kad organizmas gautų visas reikalingas maistines medžiagas.


Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:azijos šalių virtuvėjaponijajaponiška virtuvėjaponiškas maistasmaistassušiaisveikas maistas

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

14-metis iš Lietuvos sužavėjo Šveicarijos festivalio vadovus ir publiką
Naujienos

14-metis iš Lietuvos sužavėjo Šveicarijos festivalio vadovus ir publiką

2017-03-08
Užšaldyti „Loftą“ žada „Jӓger Vibrations“ ir garsieji „Stanton Warriors“
Menas

Užšaldyti „Loftą“ žada „Jӓger Vibrations“ ir garsieji „Stanton Warriors“

2011-09-09
Video pusryčiai. Linksmiausios „žiniukų“ nesėkmės 2013-aisiais (video)
Laikas.lt pusryčiai

Video pusryčiai. Linksmiausios „žiniukų“ nesėkmės 2013-aisiais (video)

2013-09-07
Micko Jaggerio dukra apsinuogino protestuodama prieš žvejybą (foto)
Naujienos

Micko Jaggerio dukra apsinuogino protestuodama prieš žvejybą (foto)

2012-10-17

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?