Naujas tyrimas rodo, kad sviestą keisti aliejumi, ypač alyvuogių, sojų ir rapsų aliejais, yra naudinga, nes gali sumažinti ankstyvos mirties riziką. Mokslininkai nustatė, kad naudinga 10 gramų sviesto per dieną keisti aliejumi. Ekspertai teigia, kad prioritetas sveikiems riebalams, ypač tiems, kuriuose yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių, yra svarbus bendrai sveikatai.
Ar sviestą keisti aliejumi: tyrimo detalės ir rezultatai
Šią savaitę žurnale „JAMA Internal Medicine“ paskelbtame tyrime buvo analizuojami daugiau nei 200 000 žmonių duomenys iš trijų skirtingų populiacijų. Į kiekvieną tyrimą buvo įtraukti dalyviai, kurie nesirgo vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu ar neurodegeneracinėmis ligomis.
Sviesto vartojimas buvo vertinamas pagal tai, ar jis buvo naudojamas gaminant maistą, ar dedamas į maistą valgio metu. Augaliniai aliejai buvo alyvuogių, sojų, kukurūzų, rapsų ir dygminų aliejai. Per 33 metus trukusį stebėjimo laikotarpį dalyviai gavo maisto vartojimo klausimynus pradiniame etape ir kas ketverius metus.
Mokslininkai nustatė, kad 10 gramų sviesto per dieną pakeitimas tokiu pačiu kiekiu augalinio aliejaus yra susijęs su maždaug 17% bendro mirtingumo ir 17% mirtingumo nuo vėžio sumažėjimu.
Ne visi riebalai vienodi
Kardiologas Cheng-Han Chen teigia, kad sviestas išsiskiria iš kitų pieno produktų dėl to, kad didina mažo tankio lipoproteinų (MTL), žinomo kaip „blogasis“ cholesterolis, kiekį.
„Svieste yra daug sočiųjų riebalų ir kalorijų, todėl jis yra mažiau sveikas pasirinkimas nei kiti pieno produktai“, – sako Chen. „Būtent šie sotieji riebalai didina širdies ligų riziką, ypač didindami „blogojo“ cholesterolio kiekį“.
Šeimos gydytojas David Cutler pabrėžia, kad ne visi riebalai vienodi – kai kurie yra naudingi bendrai sveikatai.
„Svarbu prisiminti, kad mūsų mityboje būtina turėti šiek tiek riebalų ar aliejaus (skystų riebalų). Mes šias medžiagas įsisaviname kaip riebalų rūgštis ir tada transportuojame jas kraujyje kaip trigliceridus“, – aiškina Cutler.
„Riebalų rūgštys yra būtini daugelio mūsų kūno ląstelių, cirkuliuojančių cheminių medžiagų ir svarbių hormonų komponentai. Taip pat yra tam tikrų riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E ir K), kuriems reikia riebalų mūsų mityboje, kad jie būtų absorbuojami. Nors mūsų kūnas gali pasigaminti daugelį išgyvenimui būtinų riebalų rūgščių, yra dvi „būtinosios“ riebalų rūgštys, kurių negalime pasigaminti ir kurios turi būti įtrauktos į mūsų mitybą“, – priduria jis.

Sveikų riebalų šaltiniai
Mitybos specialistė Melanie Murphy Richter teigia, kad svarbiausia renkantis gerus riebalų šaltinius yra pirmenybė teikiama mažiausiai apdorotiems riebalams ir tiems, kurie naudingi medžiagų apykaitai ir ilgalaikei sveikatai.
„Riebalai yra ne tik energijos šaltinis, bet ir būtini ląstelių atstatymui, hormonų gamybai, smegenų funkcijai ir uždegimo reguliavimui. Viso maisto riebalų šaltiniai suteikia didžiausią naudą, nes juose yra papildomų maistinių medžiagų, kurios padeda organizmui efektyviai apdoroti ir panaudoti riebalus“, – sako Richter.
Ji pateikia gerų riebalų šaltinių sąrašą:
- Riešutai ir sėklos. Migdolai, graikiniai riešutai, linų, chia ir kanapių sėklos suteikia omega-3, skaidulų ir augalinių baltymų. Jie padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina uždegimą ir palaiko žarnyno sveikatą.
- Avokadai. Turtingas mononesočiųjų riebalų, kalio ir skaidulų šaltinis, kuris palaiko širdies sveikatą, jautrumą insulinui ir sotumo jausmą.
- Šalto spaudimo ypač tyras alyvuogių aliejus. Daug polifenolių ir mononesočiųjų riebalų turintis alyvuogių aliejus yra žinomas dėl savo gebėjimo kovoti su oksidaciniu stresu ir palaikyti kraujagyslių sveikatą.
- Riebi žuvis. Laukinė lašiša, sardinės ir skumbrė suteikia ilgos grandinės omega-3, kurie yra labai svarbūs smegenų funkcijai, uždegimo mažinimui ir medžiagų apykaitos sveikatos palaikymui.
- Žole maitintų karvių sviestas ir ghi. Juose yra riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K2, taip pat butirato, kuris palaiko žarnyno sveikatą.
- Kokosų ir MCT aliejus. Šiuose aliejuose yra vidutinės grandinės trigliceridų (MCT), kurie greitai paverčiami energija, o ne kaupiami kaip riebalai. Todėl jie yra naudingi smegenų funkcijai ir medžiagų apykaitos palaikymui, kai vartojami saikingai.
Renkantis sviesto pakaitalus ar sveikus riebalų šaltinius, taip pat reikėtų atsižvelgti į omega-3 riebalų rūgštis.
Ar reikėtų vengti sviesto ir jį keisti aliejumi?
Žole maitintų karvių sviestas, kuris gaunamas iš karvių, kurios daugiausia maitinasi žole, laikomas daug sveikesne sviesto versija. Jame yra daugiau maistinių medžiagų, tokių kaip natūrali riebalų rūgštis konjuguota linolo rūgštis (CLA), kuri buvo pastebėta dėl galimo teigiamo poveikio vėžiui, širdies ir kraujagyslių ligoms, lėtiniam uždegimui ir imuninei funkcijai. Tačiau, kaip ir daugeliu mitybos sveikatos aspektų, svarbiausia yra pusiausvyra.
Sviesto poveikis sveikatai priklauso nuo bendros žmogaus mitybos ir jo medžiagų apykaitos atsako, tačiau pažymi, kad žole maitintų karvių sviestas yra pageidautinas.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.