Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Įdomu

Ar tikrai italai ruošia kavą geriau nei lietuviai?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2013-03-08
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ar tikrai italai ruošia kavą geriau nei lietuviai?

Laikas.lt
Jolitos Baltrukevičiūtės nuotr.

Geriausiai kavą ruošia italai, o toks dalykas kaip lietuviška kava – neegzistuoja. Tai tik keli iš daugelio mitų apie vieną populiariausių gėrimų pasaulyje. Vytauto Kratulio, kavos žinovo, UAB „Šviežia kava“ direktoriaus, teigimu, mitai apie kavą dažnai trukdo žmonėms mėgautis šiuo gėrimu ir pažinti jį.

„Sakoma, kad kava Italijoje kaip šampanas Prancūzijoje. Tačiau prancūzų vyndariai pasaulyje jau šimtmečius nenugalimi, o italai kavos lyderio poziciją užleido kolegoms iš kitų šalių. Nuo 2000 metų rengiamuose pasaulio baristų čempionatuose dalyvauja kavos virėjai iš daugiau nei 50-ies šalių, tačiau dar nė vienas italas nėra patekęs net į finalininkų šešetuką. Už italus geriau espreso ruošia danai, amerikiečiai, japonai, gvatemaliečiai ar salvadoriečiai. Lietuviai, vertinant čempionatų istoriją, taip pat”, – pasakoja V. Kratulis.

 V. Kratulis

Pasak kavos žinovo, italai dažnai nepagrįstai karūnuojami ir didžiausiais kavos gerbėjais pasaulyje. Nors duomenys rodo, kad daugiausiai kavos išgeria suomiai, norvegai ir danai. Skaičiuojant, kiek litrų kavos per metus išgeria vienas gyventojas, italus lenkia ir lietuviai.

Nepaisant to, Lietuvą kavos šalimi vadinti dar būtų per anksti. „Nors specializuotų kavinių vis daugiau ir žmonės vis dažniau reikalauja geresnės kokybės kavos, kai kurie mitai žmonėms trukdo geriau pažinti šį gėrimą. Manoma, kad norint gerai paruošti kavą, būtina turėti aparatą. Tai netiesa. Paprasčiausiai verdančiu vandeniu puodelyje užpilti šviežiai skrudintas ir maltas kavos pupeles nėra mažiau profesionalu ar blogiau, tačiau kava būtinai turi būti šviežia“, – teigia V. Kratulis.

Kavos degustacija

Taip kava ruošiama ir profesionaliems degustatoriams, nes tuomet gėrimo skonis pats natūraliausias. Tiesa, geriant plikytą kavą, pirmas gurkšnis skirsis nuo paskutinio, su kiekviena minute vis stiprės gėrimo koncentracija.

Daugiau nei 15 metų kavos versle dirbantis V. Kratulis pastebi, kad dabar populiarėja nuomonė, jog gerai kavai paruošti užtenka turėti geros kokybės espreso aparatą. „Dažnai žmogus nusiperka brangią įrangą, tačiau nemoka su ja elgtis. Reikia mokėti ir žinoti, kaip sureguliuoti malūnėlį, kad espreso išbėgtų ne per skystas ir ne per kartus. Be to, ryte, kai aparatas šaltas, tik šeštas septintas puodelis yra tinkamos gerti temperatūros“, – kavos ruošimo subtilybes atskleidžia V. Kratulis.


Kavos degustacija

Nesusipratimu kavos žinovas vadina ir teiginį, jog nėra tokio dalyko kaip lietuviška kava. „Be abejo, mūsų šalyje kavamedžiai neauga, tačiau jie neauga ir Italijoje, bet niekas nedrįstų pasakyti, kad nėra tokio dalyko kaip itališka kava“, – pasakoja V. Kratulis. Pasak nuolat kavos ūkius Etiopijoje, Ruandoje ir kitose šalyse lankančio kavos žinovo, kiekviena šalis turi savo kavos skrudinimo, malimo ir ruošimo būdą. Ne išimtis ir Lietuva. „Terminas „lietuviška“ yra visiškai teisingas ir vartotinas. Mūsų šalyje skrudinta, malta ar paruošta kava skirtųsi nuo paruoštos kitur. Tai ir yra lietuviška kava“, – tikina V. Kratulis.


 

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:„Šviežia kava“kavakavos ruošimo būdaiVytautas Kratulis

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Ksaveros Vaištarienės vegetarizmo pamokos
Naujienos

Ksaveros Vaištarienės vegetarizmo pamokos

2010-11-05
„Start FM“ skelbia rašeivų konkursą „Tarp muzikos“
Menas

„Start FM“ skelbia rašeivų konkursą „Tarp muzikos“

2011-02-04
Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (308)
Naujienos

Individualūs stilistės patarimai. Plaukų kirpimas pagal veido formą (308)

2013-07-31
Video pusryčiai. Širdies masažas pagal Vinnie Jonesą
Laikas.lt pusryčiai

Video pusryčiai. Širdies masažas pagal Vinnie Jonesą

2012-01-11

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?