Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Baklava – saldu iki negalėjimo

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2012-05-15
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Baklava  - saldu iki negalėjimo

Laikas.lt

Turkai, armėnai ir graikai niekaip nepasidalina tradicinio saldumyno vadinamo baklava. Graikai teigia, jog graikiniai riešutai yra įrodymas, jog šis desertas turi būti priskirtas jų kulinariniam paveldui. Armėnai rodo daugelį savo kepinių, kuriuose taip pat naudojama sluoksniuota phyllo tešla. Žinoma, turkams pakanka mostelėti ranka į įvairiausiais [-[0]-] nukrautas lentynas turguose. Nebandysime ieškoti teisybės ir priskirti baklava vienai, ar kitai tautai, tačiau siūlome pasigaminti šį gardėsį namuose! Labai saldu! Pažadame!

Jums reikės:
Šaldytos phyllo tešlos (tai ypatingai plonai sluoksniuota tešla, kurios rasite didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau galima naudoti ir paprastą bemielę sluoksniuotą tešlą, tik pastarąją reikėtų papildomai pakočioti. Autentiška nebus, tačiau skonis geras);

1 – 2 stiklinių smulkiai kapotų graikinių riešutų;

10 džiovintų datulių (jeigu mėgstate datules, tai sumažinkite riešutų kiekį ir padidinkite datulių skaičių);

Puodelio tirpinto sviesto (pasilikite ir gabalėlį netirpinto, skardai aptepti);

Puodelio vandens;

Puodelio baltojo cukraus;

Pusės puodelio skysto medaus;

Trupučio vanilės ekstrakto arba vanilės ankšties;

Žiupsnelio cinamono.

Procesas:
Skardą patepkite sviestu. Klokite vieną sluoksnį atitirpusios phyllo tešlos, aptepkite jį tirpintu sviestu, klokite dar vieną, vėl aptepkite sviestu. Šitaip suklokite 5 – 8 sluoksnius (jeigu naudosite paprastą sluoksniuotą tešlą, tai pakaks 2 – 3 sluoksnių). Greitai pastebėsite, jog tešla džiūna ir trupa, tad atitirpusius sluoksnius, kurių dar nededate į skardą laikykite po drėgnu rankšluoščiu arba kartas nuo karto per juos perbraukite sudrėkinta ranka.

Riešutus sumaišykite su smulkintomis datulėlmis, įberkite truputį cinamono, įtekinkite kelis šaukštus skysto medaus bei įpilkite šiek tiek tirpinto sviesto. Sumaišykite. Sukloję keletą sluoksnių tešlos dėkite riešutų ir datulių masę. Paskirstykite po visą tešlą. Storis turėtų būti per pirštą.

Vėl klokite tešlą, ją tepkite sviestu. Sukloję keletą sluoksnių dėkite dar riešutų ir datulių masės – geriausia, kad saldumyne būtų du ar trys įdaro sluoksniai, jeigu padauginsite, tai bus nepatogu valgyti, skanėstas bus pernelyg birus. Sudėję įdarą vėl klokite tešlos sluoksnius pramaišiui su sviestu.

Uždengus paskutinį tešlos sluoksnį jį taip pat patepkite sviestu, o visą gautą kvadratą supjaustykite rombais arba kvadratais. Turėtumėti perpjauti per visą būsimosios baklava storį.

Supjaustytą baklava pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį. Stebėkite, nes phyllo tešlą galima greitai sudeginti. Viršutinis sluoksnis turėtų būti auksinis. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

Pasiruoškite sirupą – į puodą supilkite cukrų, užpilkite vandeniu, supilkite skystą medų, pridėkite cinamono, vanilės ekstrakto arba vanilės ankštį. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus.

Karštą sirupą pilkite ant pravėsusios baklava. Viršų galite nubarstyti riešutų likučiais ar smulkintomis pistacijomis.

Geriausia būtų leisti sirupui įsigerti ir skanėstą ragauti tik kitą dieną. Labai labai ir dar kartą labai saldu! 

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:baklavabaklava receptasdesertaisaldumynaiTurkiški saldumynai

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Video pusryčiai. „Durex“ klausia: ar tu tikrai nori vaikų? (video)
Laikas.lt pusryčiai

Video pusryčiai. „Durex“ klausia: ar tu tikrai nori vaikų? (video)

2013-08-10
„Coca Cola“  poveikis organizmui pagal gamintojus
Naujienos

„Coca Cola“ poveikis organizmui pagal gamintojus

2011-11-14
Sportuojant skauda sąnarius? Neklausykite giminių patarimų!
Naujienos

Sportuojant skauda sąnarius? Neklausykite giminių patarimų!

2018-08-06
Tada ir dabar: mylimų augintinių pokyčiai bėgant metams (foto)
Įdomu

Tada ir dabar: mylimų augintinių pokyčiai bėgant metams (foto)

2013-09-09

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?