Pavasario skonis – tai sultingos, ką tik nuskintų braškių saldumas. Deja, ne visi gali pasigirti erdviu sodu, kuriame galėtų jas auginti. Tačiau net ir be didelio kiemo, tinkamai pasirūpinus, braškes galima užsiauginti namuose! Šiame straipsnyje, remdamiesi ekspertų patarimais, pateikiame išsamias instrukcijas, kaip braškės gali būti auginamos patalpose – nuo tinkamo laistymo iki dauginimo ir kitų svarbių priežiūros aspektų.
Sekite mūsų rekomendacijas ir mėgaukitės šviežiomis, skaniomis braškėmis visus metus, net jei neturite tradicinio sodo.
Sužinokite, kokios veislės geriausiai tinka auginti patalpose, kaip parinkti tinkamą vazoną ir substratą, kaip užtikrinti optimalią šviesą, drėgmę ir temperatūrą bei kaip apsaugoti augalus nuo kenkėjų ir ligų.
Kokias braškių veisles rinktis auginimui patalpose?
Renkantis braškes auginimui patalpose, svarbu pasirinkti tinkamas veisles. Ekspertų teigimu, geriausiai namų sąlygomis auga visada derančios braškės, nes jos duoda du ar daugiau derlių per metus.
Sodininkystės specialistė Jennifer Holston rekomenduoja kompaktiškas alpinės veisles, kurios užima mažai vietos ir pasižymi intensyvaus skonio uogomis. Kai kurios alpinės veislės, pavyzdžiui, ananasinės braškės, gali duoti vaisių iš tais pačiais metais pasėtų sėklų ir išsiskiria saldžiu, geltonų uogų skoniu su ananaso natomis. Didesnių uogų mėgėjams tinka „Seascape” ir „Albion” veislės, tačiau jas geriausia sodinti jau įsišaknijusius augalus, nes auginimas iš sėklų užtrunka per ilgai.
Be visada derančių veislių, taip pat populiarios yra dienos neutralios braškės, kurios, pasak sodininkystės specialisto Dick Zondag, dera per visą sezoną. Tai puikus pasirinkimas, jei norite prailginti derliaus laikotarpį. Pasirinkus tinkamą veislę, reikia atsižvelgti į savo galimybes ir pageidavimus – ar svarbiau kompaktiškumas ir greitas derlius, ar didesnio dydžio uogos ir ilgesnis derėjimo laikotarpis.
Kalbant apie sodinimo laiką, patalpų sąlygomis braškes galima sodinti ištisus metus. Tačiau perkant jau įsišaknijusius augalus, reikėtų atsižvelgti į regiono auginimo sezoną, nes augalai gali būti prieinami tik tam tikru metu. Prieš sodindami, pasidomėkite konkrečios veislės reikalavimais, kad užtikrintumėte geriausią derlių.

Braškės ir jų priežiūra auginant namuose?
Braškių auginimas vazonuose namuose panašus į auginimą lauke, tačiau reikia atsižvelgti į mažesnį apšvietimą ir apdulkintojų trūkumą.
Temperatūra
Tinkama temperatūra braškėms auginti patalpose – apie 21 °C ( ±5°C). Žiemą svarbu užtikrinti, kad namuose nebūtų per šalta.
Apšvietimas
Optimaliam derliui braškės lauke reikalauja pilnos saulės. Patalpose tai pasiekti sunkiau, tačiau šviesa yra gyvybiškai svarbi. Vazonus su braškėmis rekomenduojama laikyti pietinėje, saulėtoje palangėje, tačiau dažnai natūralios šviesos nepakanka.
Pasak specialistės Holston, dauguma braškių yra ilgų dienų augalai, kuriems žydėjimui reikia 12 valandų šviesos per parą. Todėl patalpų augalams būtinas papildomas apšvietimas augalų lempomis, siekiant užtikrinti 12–14 valandų šviesos per parą.
Nepakankamas apšvietimas yra dažniausia auginimo patalpose klaida, nes natūralios saulės šviesos neužtenka. Papildomas apšvietimas yra būtinas norint gauti gerą derlių.
Laistymas
Braškėms reikia reguliaraus laistymo, tačiau svarbu vengti per didelio drėkinimo, ypač patalpose, kur prasta oro cirkuliacija gali lemti miltligės atsiradimą. Specialistė Holston pabrėžia, kad per didelis laistymas yra dažna klaida.
Optimalus laistymo dažnis – kartą per savaitę, naudojant gerai drenuojamą substratą. Tačiau laistymą reikėtų koreguoti pagal oro sąlygas ir substrato drėgmę. Svarbu užtikrinti, kad braškės vainikėlis liktų sausas, nes drėgmė gali sukelti puvimą. Dirvos drėgmę patikrinkite pirštu kas kelias dienas ir reguliuokite laistymą pagal poreikį.
Dirvožemio parinkimas
Braškės yra gana reiklios dirvožemiui, todėl vazonai ar pakeltos lysvės yra idealus pasirinkimas, leidžiantis kontroliuoti substrato savybes. Svarbu naudoti gerai drenuojantį substratą, vengiant sunkių, molingų žemių. Substratas turėtų būti derlingas ir purus, beveik minkštas, kad šaknys galėtų laisvai augti ir gauti pakankamai oro. Tinkamai parinktas substratas yra raktas į sveikų ir derlingų braškių auginimą.
Apdulkinimas – būtinas žingsnis
Užtikrinus tinkamą apšvietimą, laistymą ir dirvožemį, lieka vienas svarbus etapas – apdulkinimas. Lauke šią funkciją atlieka vabzdžiai. Tačiau patalpose braškės neturi natūralių apdulkintojų, todėl vaisiai užsimezga tik dirbtinai apdulkinus žiedus. Tam reikės mažo teptuko, kuriuo pernešamos žiedadulkės iš kuokelių į piestelę žiedo centre. Šis paprastas veiksmas užtikrins gausų braškių derlių.
Braškės namuose: dauginimas
Sveiki braškių augalai natūraliai plečiasi. Lauke jie lengvai įsišaknija, išleisdami daugybę ūglių. Augindami braškes vazonuose, pastebėsite panašią tendenciją – ūgliai ims leistis žemyn, ieškodami tinkamos vietos įsišaknyti. Šį natūralų braškių plitimą galima panaudoti naujų augalų dauginimui. Paruoškite naujus vazonus su universaliu substratu ir nukreipkite braškių ūglius į juos. Ūgliai įsišaknys ir suformuos naujus augalus. Po maždaug mėnesio, kai naujieji augalai sustiprės, ūglius galima atskirti nuo motininio augalo.
Derliaus nuėmimas
Vienas iš braškių auginimo patalpose privalumų – nereikia saugoti derliaus nuo paukščių ar kitų gyvūnų. Galite ramiai laukti, kol uogos visiškai prinoks. Prinokusi braškė bus ryškiai raudona, be šviesesnių dėmių. Dažnai viršūnėlė prie kotelio sunoksta paskutinė, todėl jei ji raudona, braškė prinokusi. Uogos paprastai sunoksta po maždaug mėnesio nuo žydėjimo. Nuskinkite braškes švelniai nulaužydami arba nupjaudami kotelį vos keli milimetrai virš uogos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.marthastewart.com/