Pastaruoju metu socialiniai tinklai, ypač „TikTok“ ir „Instagram“, tiesiog užtvindyti nauja tendencija – chia sėklų gėrimu. Vartotojai dalijasi receptais, kaip paruošti šį, regis, stebuklingą gėrimą iš šilto vandens, pusės šaukštelio chia sėklų ir kelių lašų citrinos ar žaliosios citrinos sulčių. Teigiama, kad chia sėklų vanduo pagerina virškinimą, suteikia energijos ir puikiai pasotina. Mitybos specialistai sutinka su šiais privalumais, tačiau pabrėžia, kad prie šio naujo produkto vartojimo reikia prieiti išmintingai ir atsakingai.
Chia sėklų vanduo: kaip vartoti teisingai?
Nors chia sėklos yra itin naudingos, dėl didelio skaidulų kiekio jas į savo mitybą reikėtų įvesti palaipsniui, ypač jei turite jautrų skrandį. Niujorko mitybos specialistė Adyana Castro siūlo laikytis šio gėrimo vartojimo grafiko, kad organizmas prisitaikytų ir būtų išvengta galimo diskomforto:
- 1–3 dienos: 120 ml vandens + 1 arbatinis šaukštelis chia sėklų.
- 4–6 dienos: 240 ml vandens + 2 arbatiniai šaukšteliai chia sėklų.
- 7–9 dienos: 360 ml vandens + 1 valgomasis šaukštas chia sėklų.
- 10–12 dienų: 540 ml vandens + 1,5 valgomojo šaukšto chia sėklų.
- Nuo 13 dienos ir vėliau: 720 ml vandens + 2 valgomieji šaukštai chia sėklų.
Svarbu leisti mišiniui pastovėti 15–30 minučių prieš vartojant, kad sėklos išbrinktų ir išleistų visas naudingąsias medžiagas. Iš pradžių šį gėrimą rekomenduojama gerti valgio metu arba po jo, o vėliau, organizmui pripratus, galima bandyti jį vartoti likus 15 minučių iki valgio – tai padės sumažinti apetitą ir išvengti persivalgymo.

Kokia chia sėklų nauda?
Net ir paprastas vandens stiklas ryte yra didelis žingsnis sveikatos link. Tačiau kartu su chia sėklomis, reguliarus skysčių vartojimas padeda ilgiau palaikyti tinkamą vandens balansą organizme, suteikia energijos ir pagerina nuotaiką.
Chia sėklose gausu skaidulų, kurios yra būtinos sveikai žarnyno mikrobiotai palaikyti. Jos gerina žarnyno veiklą ir yra puiki priemonė vidurių užkietėjimo prevencijai. Tinkama virškinimo sistema yra pagrindas bendrai gerai savijautai ir stipriam imunitetui.
Be to, chia sėklose yra vertingų omega-3 riebalų rūgščių ir augalinių baltymų. Šios maistinės medžiagos padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu tiems, kurie siekia kontroliuoti svorį ar turi polinkį į diabetą. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat žinomos dėl savo priešuždegiminių savybių ir teigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai.
Vis dėlto, svarbu atsiminti, kad chia sėklų vanduo nėra „stebuklinga tabletė“. Mitybos specialistai pabrėžia, kad naudos iš gausite tik tada, jei vartosite tinkamai ir derinsite su kitais sveikais produktais subalansuotoje mityboje. Įtraukite daugiau daržovių, vaisių, liesų baltymų ir venkite perdirbto maisto, kad pasiektumėte geriausių rezultatų.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.