Šaldymas yra vienas iš populiariausių maisto konservavimo būdų, tačiau net ir ši paprasta technika turi savo niuansų. Kai kurie įprasti įpročiai šaldant maistą gali sugadinti maisto kokybę, todėl verta žinoti, ką daryti, kad šaldytas maistas išliktų šviežias ir skanus.
Negalima šaldyti visų produktų
Dažnai klaidingai manoma, kad bet kurį maisto produktą galima tiesiog užšaldyti ir laikyti šaldiklyje. Tačiau yra tam tikrų produktų, kurie visiškai netinka šaldymui. Pavyzdžiui, kavos pupelės, švelnios daržovės, kreminiai padažai, sviestas ir kiaušiniai po atšildymo gali prarasti savo tekstūrą, skonį ir išvaizdą, todėl jų geriau nešaldyti. Lygiai taip pat negalima šaldyti konservuotų produktų, nes jų kokybė ir skonis tik blogėja atšildžius.
Mitai šaldant maistą: produktus galima laikyti šaldiklyje amžinai
Šaldytas maistas neatsiranda be ribų, o šaldiklis nėra „cryocamera”, kurioje maisto produktai galėtų būti saugomi neribotą laiką. Blogiausias priešas šaldytam maistui – tai drėgmė ir oras. Jei maistą saugosite tinkamai, galite prailginti jo galiojimo laiką. Vienas iš paprasčiausių būdų – naudoti vakuumines pakuotes. Jei naudojate kitus pakuočių tipus, būtina žinoti rekomenduojamus šaldymo laikotarpius. Pavyzdžiui, sriubas ir troškinius galima laikyti 2-3 mėnesius, virtą mėsą – 2-3 mėnesius, žalius kepsnius ir kotletus – 4-12 mėnesių, o paukštieną – iki 12 mėnesių.

Šaltis žudo bakterijas
Populiarus įsitikinimas, kad šaltis visiškai sunaikina bakterijas, nėra teisingas. Nors užšaldyti produktai užmiega, šaltis jų nesunaikina. Tai reiškia, kad maistas, kuriame buvo bakterijų prieš užšaldant, po atšildymo vis tiek gali būti pavojingas sveikatai. Vienintelis patikimas būdas atsikratyti bakterijų – tinkamai pagaminti maistą, kad pasiektų saugią vidaus temperatūrą.
Užšaldytas maistas neturi maistinių medžiagų
Tiesa yra priešinga: užšaldytos daržovės ir vaisiai dažnai yra daug sveikesni nei švieži. Tai paaiškinama tuo, kad šie produktai dažnai surenkami jų pilno subrendimo metu ir tuoj pat užšaldomi, taip išlaikydami maksimalų naudingų medžiagų kiekį. Norėdami išsaugoti maistines medžiagas, tokį maistą geriausia gaminti švelniai – pavyzdžiui, garuose.
Negalima vėl užšaldyti produktų
Nors techniškai užšaldyti maistą vėl galima, tai geriausia daryti tik tada, kai produktas buvo laikomas šaldytuve ne ilgiau kaip dvi valandas. Dažniausiai dėl atšildymo proceso maistas praranda drėgmę ir skonį, o ypač žalia mėsa gali tapti sausoka ir be skonio.
Šaltinis: ukr.media
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.