Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Sveikata ir grožis

Džiovinti vaisiai: ką svarbu žinoti apie jų vartojimą?

Saulena
Autorius Saulena
Publikuota: 2025-08-05
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Džiovinti vaisiai: ką svarbu žinoti apie jų vartojimą?

Džiovinti vaisiai dažnai atrodo kaip puiki ir sveikesnė alternatyva saldumynams – jie saldūs, patogūs nešiotis, ilgai negenda. Tačiau nors džiovinti vaisiai iš pirmo žvilgsnio atrodo sveiki, jų vartojimas turi tam tikrų niuansų, kuriuos verta žinoti. Genetikos mokslininkas Oleksandras Koliada paaiškina, kodėl ne viskas taip paprasta.

Kodėl džiovinti vaisiai gali būti klaidinantys?

Džiovinimo metu iš vaisių pašalinama 80–90 % vandens, todėl lieka tik koncentruotas cukrus, šiek tiek skaidulų, mineralų (pvz., kalio ar geležies) ir antioksidantų. Tačiau kartu prarandama ir dalis vitaminų, ypač C. Be to, daugelis džiovintų vaisių apdorojami papildomai: dedama cukraus, sieros dioksido ryškiai spalvai išlaikyti ar aliejaus, kad vaisiai nesuliptų.

Nors atrodo, kad sauja džiovintų mangų yra nedidelė porcija, iš tikrųjų tai gali būti vieno didelio vaisiaus koncentratas. Juos lengva ir malonu valgyti, todėl dažnai nesąmoningai suvalgoma per daug – tai prilygsta 300 kcal saldainiui, kuris gali smarkiai paveikti cukraus kiekį kraujyje ir trukdyti svorio kontrolei.

Kodėl džiovinti vaisiai gali būti klaidinantys?

Į ką atkreipti dėmesį, valgant džiovintus vaisius?

Aukštas glikemijos indeksas

Dėl didelio cukraus kiekio džiovinti vaisiai greitai kelia gliukozės lygį kraujyje. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems diabetu ar turintiems metabolinį sindromą.

Skaidulų gausa

Skaidulos yra naudingos virškinimui, tačiau jautresniems žmonėms jų perteklius gali sukelti pilvo pūtimą ar diskomfortą.

Vitaminų netekimas

Džiovinimo metu prarandami kai kurie svarbūs vitaminai, todėl džiovinti vaisiai negali pakeisti šviežių vaisių.

Tinkamas laikymas

Kad džiovinti vaisiai nesugestų ir nepelėtų, laikykite juos sandariuose induose vėsioje, sausoje vietoje. Prieš valgydami, nuplaukite.

Kiekio kontrolė

Rinkitės mažas porcijas – tik kelis gabalėlius, kaip sveiką desertą ar užkandį, o ne visą saują.

Venkite priedų

Rinkitės džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus, dažiklių ar konservantų – tokius atpažinsite pagal trumpą ir aiškią sudėtį etiketėje.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:Cukraus kiekisdžiovinti vaisiaimityba

AutoriusSaulena
Sveiki! Esu Saulena, Laikas.lt straipsnių autorė. Mane ypač domina psichologija, sveika gyvensena. Rašydama siekiu ne tik įtraukti skaitytojus, bet ir padėti jiems geriau suprasti save, atrasti patarimų geresnei savijautai bei rasti atsakymus į kasdienius klausimus.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Atsakė, kas gali lengviau padėti įveikti gripą.
Sveikata ir grožis

Atsakė, kas gali padėti lengviau įveikti gripą

2025-02-25
Dažna vykstančių į Didžiąją Britaniją trauma – buteliu sužalota galva
Naujienos

Dažna vykstančių į Didžiąją Britaniją trauma – buteliu sužalota galva

2012-07-26
Natūralūs plaukų šviesinimo ir tamsinimo būdai
Naujienos

Natūralūs plaukų šviesinimo ir tamsinimo būdai

2012-09-19
Augalai sveikatai ir grožiui
Naujienos

Augalai sveikatai ir grožiui

2013-03-04

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Naudinga

Apie mus
Slapukų politika

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?