Žydinti pieva, dūzgiantys vabzdžiai, pora patogių šezlongų ir medinis staliukas su ąsočiu… naminio limonado. Stiklinė šalto, putojančio, pačių pasigaminto gėrimo dvelkia nostalgija, jaukumu ir šiltais vaikystės prisiminimais.
Galbūt jis gaivina ne taip gerai kaip vanduo, o jūs neturite vasarnamio su vynuogėmis apsiraizgiusia veranda. Smulkmena. Limonadiniam pasisėdėjimui puikiai tiks balkonas, virtuvė ar netoli namų esanti pievelė. Tuo tarpu pasiruošimas jam truks vos kelias minutes.
Burbulai burbuliukai
Sutikite, koks gi limonadas be burbuliukų? O ar prisimenate gūdžius sovietinius laikus ir garsiuosius gazuoto vandens automatus? Putojantį vandenį iš jų buvo galima gerti vieną arba su sirupu. Pastarasis derinys ir būtų pati paprasčiausia limonado formulė, sufleruojanti, kokiais ingridientais turėtumėte pasirūpinti pirmiausia.
Kadangi parduotuvių lentynos lūžta nuo prekių gausos, nebus sunku išsirinkti jūsų skoniui priimtiniausią gazuoto vandens rūšį. Patarimas: supiltas į ąsotį ar kitą nesandarų indą, stipriai gazuotas vanduo ilgiau išlaikys savo „žaismingumą“. Tačiau jei didelė anglies dioksido koncentracija jums sukelia nemalonius pojūčius ir erzina skrandį, rinkitės silpnai gazuotą geriamąjį vandenį.
Sirupas?
Kaip jau minėjome prieš tai, greičiausias būdas paprastą gazuotą vandenį paversti limonadu – naudoti sirupą. Jis suteikia ne tik saldumą, bet ir norimą skonį. Tačiau būkite budrūs! Daugelis parduotuvinių sirupų yra „praturtinti“ įvairiais dažikliais, nenatūraliomis skonį suteikiančiomis medžiagomis ir kitais chemikalais, dėl kurių įprasti pirktiniai limonadai atsiduria nerekomenduojamų ir netgi sveikatai kenksmingų gėrimų sąrašuose. Išeitis: atidžiai skaityti etiketes, rinktis natūralius arba namuose virtus uogų bei vaisių sirupus.
O gal cukrus?
Kitas būdas saldinti gėrimą – naudoti cukrų. Vienintelis sunkumas tas, kad jis prastai tirpsta šaltame vandenyje. Patarimas: lygiomis dalimis sumaišę karštą vandenį ir cukrų, be vargo pasigaminsite cukraus sirupo. Tingieji gali naudoti skystą cukrų, siūlomą parduotuvėse.
Laisvę fantazijai!
Turbūt pritarsite, kad pasaldintas vien cukrumi, gazuotas vanduo dar negali vadintis limonadu. Puikų skonį ir estetinį vaizdą išgausite naudodami įvairius natūralius ingridientus. Pagrindinis patarimas: eksperimentuokite! Skaisčiai geltonos nedidelių citrinų puselės, ryškiaspalviai apelsinų griežinėliai, kvapnūs, ką tik nuskinti prieskoniniai augalai, kaip mėtos, čiobreliai ar bazilikai, o galbūt šviežios uogos – išbandykite įvairius derinius ir atraskite tą skonių puokštę, kuri jūsų gėrimą paverstų limonadų karaliumi. Juk tai ne pabodęs pirktinis, o jūsų gaminys!
Karštą dieną rekomenduojame nepamiršti ir ledo kubelių. Sumesti į ąsotį, jie ne tik puikiai gaivins gėrimą, bet ir puikiai derės su plūduriuojančiais vaisių gabalėliais bei ryškiai žaliomis prieskonių šakelėmis.
Ar tai sveika?
Turbūt esate pastebėję, kad saldūs gazuoti gėrimai be išimties karaliauja nesveikiausių produktų sąrašuose. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad į juos patenka ne natūraliai pagaminti, o kenksmingų cheminių medžiagų prisotinti produktai. Dirbtiniai saldikliai, dažikliai, konservantai tampa tikru išbandymu mūsų organizmui.
To negalima pasakyti apie naminį limonadą, gardinamą natūraliu cukrumi, vaisių sirupu ir prieskoniais. Vis dėlto, kaip ir bet kurių kitų saldumynų atveju, mėgautis šiuo gėrimu reikėtų saikingai. Nepaslaptis, kad panašūs produktai didina antsvorį. Tuo tarpu gazuotų gėrimų turėtų vengti kenčiantys skrandžio veiklos sutrikimus.